Německo zahajuje zkoušky vakcíny proti koronaviru

24. 4. 2020

čas čtení 1 minuta
Zatímco ve světě je nyní infikováno chorobou COVID-19 více než 2,5 milionu lidí, Německo povolilo první klinické zkoušky vakcíny. První zkoušky s účastí lidí proběhnou do konce dubna.


Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn oznámil první klinické testy vakcíny proti koronaviru. Institut Paula Ehrlicha (PEI), regulační úřad podporující vývoj a schvalující vakcíny v Německu, schválil první klinické testy vakcíny BNT162b1, která by měla účinkovat proti koronaviru.

Vakcínu vyvinul se svým týmem ve farmaceutické společnosti BioNTech výzkumník Ugur Sahin zabývající se rakovinou a imunologií. Přípravek je založen na předchozím výzkumu v oblasti rakovinné imunologie.

Na společné tiskové konferenci s výzkumníky PEI ve středu Sahin prohlásil, že vakcína BNT162b1 představuje takzvanou RNA vakcínu. Vysvětlil, že genetická informace viru SARS-CoV-2 je přenesena do lidských buněk s pomocí lipidových nanočástic. Buňky poté změní tuto genetickou informaci v protein, který by měl stimulovat imunitní reakci těla na nový koronavirus.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6593

Diskuse

Obsah vydání | 28. 4. 2020