Kultura korupce a represe v čínské komunistické straně si vyžádala životy po celém světě

24. 4. 2020

čas čtení 2 minuty
Existují autoritativní a přesvědčivé důkazy, že pokud by prezident Si Ťin-pching zasáhl a oznámil propuknutí koronavirové epidemie o tři týdny dříve, nákaza virem po celém světě mohla být významně omezena. Jedna stude University of Southampton dokonce tvrdí, že přenos viru mohl být zredukován o 95 %, píší Irwin Cotler a Judith Abitanová.


Po dobu 40 dní komunistická strana skrývala, ničila, falšovala a fabrikovala informace o rychlém šíření choroby COVID-19 prostřednitvím masivního státem sponzorovaného sledování a potlačování údajů; zavádějícího prezentování informací; umlčování a kriminalizování disentu a "mizením" whistleblowerů - což vše odráží rozsah zločinnosti a korupce ve straně.

Koncem prosince 2019 doktorka Aj Fenová, ředitelka pohotovosti Centrální nemocnice ve Wu-chanu, sdílela laboratorní výsledky pacienta trpícího "koronavirem SARS" s relevantními odděleními její nemocnice a s bývalou spolužačkou z medicíny. Její informace byla poté rozšířena v lékařských kruzích. O dva dny později kvůli tomu obdržela "bezprecedentní a vážnou důtku".

Lékařka dále doložila snahu umlčet ji ve článku "Ta co zvonila na poplach" publikovaném v březnovém čísle časopisu Žen-wu. Text byl mezitím odstraněn a lékařka sama nedávno zmizela.

Po původním sdílení informací ředitelkou nemocnice bylo zatčeno osm lékařů, včetně Li Wen-lianga, nyní mnohými považovaného za "hrdinu". Byli potrestáni za šíření drbů a donuceni podepsat prohlášení připouštějící, že předložili falešná tvrzení, která narušila veřejný pořádek. Li zemřel na koronavirus 7. února, což vyvolalo celonárodní rozhořčení. Osud sedmi dalších zatčených zůstává neznámý.

4. ledna doktor Ho Pak Leung, předseda Centra pro infekci při univerzitě v Hong Kongu, naznačil, je je velmi pravděpodobný přenos viru z člověka na člověka, a vyzval k zavedení přísného monitorovacího systému. Jenže ještě po celé týdny Městská zdravotní komise dál tvrdila, že podle jejího vyšetřování předběžná šetření neukazují jasné důkazy o přenosu z člověka na člověka. Světová zdravotnická organizace 14. ledna čínské tvrzení zopakovala.

23. ledna čínské úřady oznámily první kroky ke karanténě ve Wu-chanu, ale tehdy už bylo pozdě. Miliony lidí již během čínského Nového roku navštívily Wu-chan a významné počty čínských občanů vycestovaly do zahraničí coby asymptomatičtí přenašeči.

Ale strana potlačovala disent i poté.

Svět by byl lépe připraven a schopen bojovat s COVID-19, pokud by Siho autoritářský režim systematicky neuplatňoval potlačování nesouhlasu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7471

Diskuse

Obsah vydání | 28. 4. 2020