Jak Jižní Korea ke zpomalení šíření koronaviru využila technologie

24. 4. 2020

čas čtení 4 minuty
Normalita se začíná vracet do Jižní Koreje díky rozsáhlému testování a národnímu systému sledování infikovaných, informuje Michael Ahn.


Jak země po celém světě začínají uvažovat o tom, jak nejlépe ustoupit od karanténních opatření, stojí za zvážení způsob, jímž se Jižní Koreji podařilo "zploštit křivku" a dokonce provést parlamentní volby bez plošné karantény.

Po únorové vlně infekcí Jižní Korea zavedla některá opatření s cílem kontrolovat šíření choroby. Jižní Korea ke 3. březnu zaznamenala 851 nových infekcí, ale 17. dubna již jen 22 nových infekcí. Úmrtnost na infekci se drží kolem 2 %.

K jihokorejskému úspěchu přispívá několik opatření, ale dvě jsou kriticky důležitá: Rozsáhlé testování a národní systém okamžitého a účinného sledování lidí infikovaných chorobou COVID-19.

Po epidemii viru MERS v roce 2015 Korea zjistila, že infekce zdravotnického personálu omezila schopnost kontrolovat šíření viru, když infikovaní občané změnili nemocnice v centra nákazy. Proto s nástupem pandemie COVID-19 korejská vláda zajistila, aby medicinský personál obdržel řádné ochranné pomůcky. Vytvořila také fyzicky oddělené testovací a léčebné kapacity pro zdravotnický personál.

Jakmile byly zajištěny bezpečné kapacity pro testování a léčbu, vláda začala testovat v masivním měřítku - přes 440 000 lidí - což v zásadě pokrylo všechny osoby s příznaky. Pozitivně testovaní setrvávají v karanténě na speciálních odděleních, kde jsou léčeni.

Jižní Korea soustřeďuje pozornost na léčbu lidí s vážnými symptomy, u nichž je nižší pravděpodobnost uzdravení, místo aby se soustřeďovala na lidi s mírnými symptomy. To pomohlo snížit úmrtnost. Země soustřeďující se na léčbu pacientů s větší pravděpodobností přežití mohou zaznamenat vyšší úmrtnost, když zranitelnější pacienti nepřežijí.

Rozsáhlé testování představuje zásadní krok při identifikaci stavu infekce v zemi - kde dochází k šíření, kdo je infikován a kdo ne. Tato data se pak stávají základním kamenem při identifikaci ohnisek nákazy v zemi a sledování a identifikaci populace, která s ní přišla do kontaktu.

To čím se korejský model odlišuje je schopnost sledovat jedince diagnostikované s chorobou, kteří mohli přijít do kontaktu s infikovanými. Je známa pod označením Systém chytrého zvládání (Smart Management System, SMS).

Korea provozuje systém sledování kontaktů, který využívá data od 28 organizací, včetně mobilních operátorů a společností provozujících systém platebních karet. Tomuto systému zabere analýza pohybu infikovaných osob 10 minut. Pokud jde o lidi, kteří s nakaženými přišli do kontaktu, místní centra veřejného zdraví jsou informována o pobytu těchto osob a zašlou jim vyrozumění. Pokud jsou testováni pozitivně, čeká je hospitalizace ve speciálních zařízeních pro pacienty s koronavirem. Ti bez symptomů jsou požádáni, aby sami po dobu 14 dní setrvali v karanténě.

Jihokorejský model spoléhající na rapidní dostupnosti testů, bezpečných zdravotnických zařízeních pro infekci COVID-19 a vládou provozovaný systém sledování infikovaných, pomohl vyhnout se autoritářskému přístupu směřujícímu k uzavření celých měst, jaké jsme viděli v Číně.

Nucené uzavření má demokratické a lidské důsledky v podobě omezení svobod a panických nákupů. Může mít trvalé následky ve světě po pandemii, například zneužití politické moci a ohrožení svobody rozsáhlým sledováním.

V současnosti se do Jižní Koreje vrací normalita. Žádné město není izolováno, restaurace, kostely, bary, tělocvičny a vzdělávací instituce mohou otevřít, pokud dodržují vládní pravidla karantény, vlaky a autobusy jezdí včas, obchody s potravinami jsou plně zásobeny a země v polovině dubna provedla parlamentní volby.

Občané nosí roušky a praktikují sociální distancování ve všech případech, kdy to pomáhá předejít šíření choroby. Jihokorejský přístup soustředěný na technologii naznačuje možnost vyhnout se donucující autoritě státu a porušení demokratických ideálů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7294

Diskuse

Obsah vydání | 28. 4. 2020