PES, který štěká, nefunguje

9. 12. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty
Protiepidemický systém ČR (PES) byl svými autory původně navržen tak, aby v zásadě automaticky brzdil pandemii tím, že by "sám" dosažením klíčových hodnot nastavoval příslušné vládní akce. Ve výsledku ovšem došlo k tomu, že si lobbisté jednotlivých vládních rezortů do něj účelově prosadili vlastní "štěňata", čímž systém výrazně oslabili - takže např. na úrovni 3 už PES rozvoj pandemie dostatečně nebrzdí. - A kromě toho vláda o tom, jak na výstupy PES reaguje, opět rozhoduje libovolně, výhradně "politicky".


Ministr Blatný přišel na do rezortu zdravotnictví s jasným úkolem - obnovit velmi otřesenou důvěru ve vládní protipandemická opatření poté, co 1) vláda z politických důvodů děsivě zaspala nástup druhé vlny a nechala chorobu neodpovědně rozjet, 2) ministr Vojtěch nedokázal priority rezortu v krizové době prosadit proti sobeckým zájmům premiéra, 3) jeho nástupce Prymula zpochybnil protiepidemická opatření tím, že je sám okatě porušoval.

Sdělení doprovázející nástup Blatného znělo: "Je to odborník". Ovšemže ale Blatný není jako dětský hematolog osobně nijak zvlášť kvalifikován rozhodovat o epidemiologických záležitostech. Vše tedy závisí na tom, jaké odborné poradce si vybral a jak moc je bere vážně. A dále na tom, jak dalece dokáže prosadit priority rezortu - na prvním místě ochranu veřejného zdraví - proti tlakům, které přicházejí odjinud.

Od oportunisty Blatného těžko lze očekávat jakýkoliv postoj, který předpokládá pevnou páteř. Na jeho místě by i mnohem zásadovější osoba měla velký problém obstát v šarvátkách s chorobně narcistickým nezodpovědným premiérem a hejny lobbistických žraloků kroužícími kolem. Tím spíše je situace v zásadě neřešitelná, pokud v čele rezortu stojí váhavý měkkýš.

Babišova vláda střetu zájmů jako celek je z principu příliš zkorumpovaná, než aby "makala" v souladu s původními naivními sliby o "překonání politiky" idealizovaným technokratickým úsilím. A je skutečně jedno, kolik hodin denně spí Babiš nebo univerzální ministr Havlíček. Podstatné je, že kvůli zásadně špatnému nastavení klíčových parametrů fungování vlády vždycky budou rozhodovat špatně. Výhradně tak, jak to odpovídá ekonomickým zájmům Agrofertu, volebním zájmům jeho politického křídla ANO plus zástupu dalších lobbistů, kteří tlačí svou agendu přes jednotlivá ministerstva. Kromě toho je ve hře již jen uplácení Babišovy voličské základny (dokud je ještě z čeho).

Právě proto PES, který štěká, nefunguje. Ti, kdo při jeho tvorbě sami nepochybně upřednostnili odborný zájem, nedokázali vzít dostatečně v úvahu logiku, podle níž funguje Babišův kabinet. Nemohli ji vlastně ani vzít vážně. Kdyby si totiž předem připustili skutečný stav věcí, možná by se rovnou vzdali.

"Nekecáme - makáme" je heslo, které se týká primárně plnění kapes Andreje Babiše a lobbistů, které k němu pojí patřičné konexe.

Pokud někdo chce skutečně "lepší Česko", doporučuje se příště volit méně populistické politiky a nepodléhat zavádějící technokratické rétorice - zejména ne tam, kde jsou základní parametry politiky nějaké strany s technokratickým rozhodováním naprosto neslučitelné.

Jako v případě Andreje Babiše, který neví, co je právní stát, netuší, že virus nemá nožičky a tudíž nikdy sám neodchází - natož aby chápal, že pokud experti něco nějak po zralé úvaze nastaví, bez velmi dobrých důvodů to neradno libovolně měnit.

0
Vytisknout
10243

Diskuse

Obsah vydání | 15. 12. 2020