Merkelová žádá přísnější opatření proti pandemii

9. 12. 2020

čas čtení 1 minuta
Německá kancléřka Merkelová se postavila za opatření své vlády, která mají omezit šíření nemoci COVID-19, když byl zaznamenán rekordní denní počet úmrtí a pravicově populistická opozice v Bundestagu kritizuje zavedená omezení.


Kancléřka vyzvala k zavedení mnohem přísnějších omezení veřejného života před Vánocemi.

Projev v Bundestagu přednesla ve středu ráno v rámci debaty o rozpočtu pro rok 2021.

Merkelová se postavila kritice vládních opatření a uvedla, že země prochází "výjimečnou situací".

Zdůraznila, že klíčem k překonání pandemie je "zodpovědné chování každého jedince a ochota spolupracovat," zatímco jí naslouchali poslanci vesměs bez roušek.

Merkelová uvedla, že je proti otevření hotelů a že souhlasí s doporučením uzavřít po Vánocích obchody až do 10. ledna.

Hájila také státní dluh, který podle ní spolková vláda schválila kvůli "výjimečné situaci".

Zůstává otázkou, zda Německo je i nadále vzorem při zvládání pandemie. Institut Roberta Kocha ve středu oznámil rekordních 590 denních úmrtí na koronavirus. Celkem v Německu od počátku pandemie zemřelo 19 932 osob a více jak 1,2 milionu se jich nakazilo.

Merkelovou ostře kritizuje pravicově populistická strana AfD. Spolupředsedkyně strany Alice Weidelová vyzvala k ukončení "kontraproduktivních lockdownů" a odsoudila to, co označila za "bezcílné a groteskní" zacházení kancléřky s pandemií. Podle ní uvěznila občany a ničí celá odvětví, čímž působí více škody než užitku.

Merkelová varovala, že pandemie ještě nekončí a nebude dostatek vakcín v prvním čtvrtletí, aby došlo k významnému potlačení choroby. Podle ní však se správnými opatřeními lze počet obětí snížit.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5857

Diskuse

Obsah vydání | 15. 12. 2020