Bývalá ministryně pro přistěhovalectví v Dánsku odsouzena k trestu odnětí svobody za rozdělování manželských dvojic

14. 12. 2021

čas čtení 4 minuty


Inger Stojbergová byla odsouzena ke dvěma měsícům odnětí svobody poté, co ji soud shledal vinnou z nezákonného nařízení rozdělení manželských párů migrantů, v nichž byla alespoň jedna osoba nezletilá.

Dánskýsoud odsoudil bývalou ministryni pro přistěhovalectví známou svým tvrdým postojem vůči migrantům k 60 dnům vězení poté, co byla shledána vinnou, že nezákonně nařídila rozdělení párů nezletilých žadatelů o azyl.

Soudci předsedající velmi málo používanému procesu impeachmentu - prvnímu v Dánsku po 26 letech - shledali, že bývalá ministryně Inger Stojbergová úmyslně zanedbala své ministerské povinnosti, když v roce 2016 nařídila rozdělování párů, uvádí se v rozsudku.

 

Osmačtyřicetiletá Stojbergová prosazovala pro Dánsko tvrdou migrační politiku, kterou vychvalovali populističtí lídři a pravicové strany prosazující tvrdší opatření v mnoha evropských zemích.

Její kontroverzní působení ve funkci dánské ministryně pro přistěhovalectví zahrnovalo i zadávání inzerátů v libanonských médiích, které varovaly potenciální migranty, aby se  vyhýbali Dánsku; plánování ubytování nechtěných cizinců na těžko přístupném dánském ostrově a oslavu přijetí protiimigrační politiky dortem.

Stojbergová uvedla, že ji trest odnětí svobody v délce 60 dnů, proti němuž se nelze odvolat, "velmi překvapil".

"Je to jediný scénář, na který jsem se nepřipravila, protože jsem si myslela, že je naprosto nereálný," řekla novinářům. "Ale tak to je a já si trest odpykám, a to se vztyčenou hlavou, a pak půjdeme dál."

Stojbergová byla ministryní pro přistěhovalectví a integraci v letech 2015 až 2019 za předchozí středopravicové vlády. Zákonodárci nyní rozhodnou, zda může nadále působit jako poslankyně 179členného Folketingu, dánského parlamentu.

V ohnisku procesu bylo prohlášení Stojbergové z roku 2016, které vydala po rozsáhlé reportáži v dánských médiích o takzvaných "dětských nevěstách" v azylových centrech, že dánský imigrační úřad bude oddělovat žadatele o azyl v manželstvích, kde je jedna osoba nezletilá, i když mají děti. Přibližně 23 párů, z nichž mnohé uprchly do Dánska, aby unikly válkám v Sýrii a Iráku, bylo následně imigračními úředníky rozděleno.

"Musí být odděleni," řekla tehdy dánské rozhlasové a televizní společnosti, "protože nepřipustím, aby v mém systému mohl být nátlak."

Jeden z dotčených párů - sedmnáctiletá těhotná žena a šestadvacetiletý muž - podal stížnost ombudsmanovi dánského parlamentu, který rozhodl, že rozdělení bylo nezákonné.

Tento soudní proces je posledním sporem, do kterého se zapletla paní Stojbergová, která předsedala imigrační politice své vlády v době, kdy rostoucí počet migrantů z Blízkého východu a Afriky podnítil nárůst protiimigračních nálad v mnoha evropských zemích.

V roce 2016 byla kritizována za nepravdivé tvrzení, že veřejná školka v jednom dánském městě zakázala dětem jíst vepřové maso z úcty k muslimům. V roce 2018 oznámila vládní plán na umístění cizinců s trestními rozsudky na Lindholmském ostrově v Baltském moři s tím, že by se měli cítit "nechtění".

Snad nejkritizovanějším incidentem však byla fotografie, která se objevila, na níž se Stojbergová hrdě usmívá před dortem u příležitosti 50. omezení přijaého její vládou proti přistěhovalectví, včetně toho, které stanovilo, že žadatelé o azyl budou muset odevzdávat šperky a zlato, aby pomohli uhradit svůj pobyt v Dánsku.

V prosinci 2020 odstoupila z funkce místopředsedkyně Liberální strany, protože jí hrozil proces impeachmentu.

V pondělním rozhovoru s novináři po vynesení rozsudku paní Stojbergová uvedla, že ničeho nelituje. "Kdybych měla žít s tím, že jsem ty dívky neochránila, vlastně bych to nesla hůř než tohle," řekla o svém rozsudku.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

-1
Vytisknout
5078

Diskuse

Obsah vydání | 16. 12. 2021