Vladimir Putin odmítl pozvání na Světový humanitární summit

11. 5. 2016

čas čtení 2 minuty


Ruský prezident Vladimir Putin se nezúčastní nadcházejícího Světového humanitárního summitu v Istanbulu a Rusko odmítá být vázáno výsledky procesu, který údajně nedokázal zohlednit jeho názory.


Ruské prohlášení získané agenturou IRIN tvrdí, že výsledky summitu nebudou legitimním základem ke změně fungování systému poskytování nouzové pomoci OSN.

Prohlášení, které minulý týden kolovalo mezi členskými státy OSN, ale média o něm neinformovala, tvrdí, že Rusko pohlíží "s velkým rozčarováním" na to, že podle něj summit za "alarmujících okolností" ponechal názory členských států stranou.

Mluvčí summitu Herve Verhoosel reagoval emailem, v němž uvedl, že konference byla navržena tak, aby byla inkluzívnější a nešlo o pouhé setkání zástupců členských států. "To je výsledek tří let konzultací, které opakovaně zdůrazňovaly inkluzivitu".

Podle Verhoosela bylo Rusko zapojeno do dvou regionálních konzultací a mělo řadu příležitostí prezentovat zde své návrhy. Členské státy "mají velkou příležitost sejít se, aby přivodily změnu", spolu s dalšími zainteresovanými, přičemž výsledky summitu budou následně diskutovány v rámci formálních procesů světové organizace.

Organizátoři summitu naproti tomu oznámili účast německé kancléřky Angely Merkelové. ta je zatím prvním lídrem země skupiny G7, který účast potvrdil.

Ruské zastoupení při OSN sdělilo emailem IRINu, že delegaci povede náměstek ministra pro mimořádné situace Vladimir Artamonov, a že bude také zahrnovat zástupce ministerstva zahraničí. (V diplomatickém kódu takové složení delegace znamená, že Rusko je velmi málo nadšeno.)

Rusko také tvrdí, že se nebude cítit vázáno takzvanými "klíčovými závazky" summitu. Ty zahrnují: Omezení a prevenci konfliktů, dodržování humanitárního práva, zajištění, že méně lidí zůstane bez pomoci, omezení rizika a zlepšení financování humanitární pomoci. Verhoosel prohlásil, že tyto závazky "jsou zakotveny v existujících mezivládních a právních rámcích".

Podle Ruska přípravy summitu zahrnuly "přednost některým zainteresovaným na úkor jiných" a to je "absolutně nepřípustné".

Formát summitu podle něj sníží roli vlád.

Minulý týden se vlivná organizace Lékaři bez hranic rozhodla summitu nezúčastnit, částečně proto, že vlivné vlády, včetně ruské, nejsou volány k zodpovědnosti za škody, které způsobily civilistům v probíhajících konfliktech.

Dvoudenní summit proběhne v Istanbulu od 23. května a zúčastní se jej 6 000 osob zastupujících vlády, agentury poskytující humanitární pomoc, zasažené komunity, občanskou společnost a soukromý sektor.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7208

Diskuse

Obsah vydání | 12. 5. 2016