Nikdo netrestá vraždění - Západ je na ústupu a mezinárodní právní pořádek skončil

8. 2. 2020

čas čtení 4 minuty
Foto: Bývalý britský ministr zahraničí David Miliband, nyní ředitel charitativní organizace International Rescue Committee

Tohle je skutečně vážný problém, poznamenává Jan Čulík a pokračuje: Uznávám, že je za nynější situace naprosto nepravděpodobné, že by se Češi v ČR stali obětí beztrestných válečných ḿasakrů. Nikdy však nevíme, co se může stát v budoucnosti. Šílenci i v ČR požadují rozbití Evropské unie. Kdyby k válce došlo, nikdo vraždění nebude bránit. Myslíte si, že by někomu mezinárodně vadilo, kdyby byli vražděni nějací Češi?

Krishnan Guru-Murthy, moderátor Channel 4 News z Turecka: Hovořil jsem před okamžikem s bývalým britským ministrem zahraničí Davidem Milibandem, který je nyní generálním ředitelem charitativní organizace International Rescue Committee, která pomáhá uprchlíkům v Sýrii. Zeptal jsem se ho, co si myslí, že se musí stát teď.

David Miliband, International Rescue Committee:
Dvě naprosto zjevné věci, které je nutno udělat okamžitě. Zaprvé je zapotřebí zavést řádné příměří. Zadruhé, začít řádně rozdělovat humanitární pomoc pro ty, kdo jsou v zoufalé lékařské situaci, ale i pro ty, jejichž potřeby jsou méně akutní. A pak je zásadní věc, kterou musím zdůraznit. Ukazujete ve vašich reportážích, éru beztrestnosti, kdy mezinárodní právo ztratilo veškerý smysl v důsledku činů států, které údajně podepsaly konvence OSN. Myslím, že je životně důležité, aby vedle apelů na příměří, na zlepšení humanitární situace, vznikl nátlak na to, aby se politikové museli zodpovídat ze svých činů.

Krishnan Guru-Murthy: Cožpak si tu ale Rusko nedělá, cokoliv se mu zachce? A neexistuje žádný velký stát, jako první nás zjevně napadnou Spojené státy, který by tento problém řešil a projevil vedoucí státnictví.

 

David Miliband: Ano. Máte pravdu, že to není jen problém, že se všechno v Radě bezpečnosti OSN dostalo do slepé uličky, jde o to, že hlavní hráči na místě v severozápadní Sýrii, totiž Turecko, Rusko, Sýrie a Írán, tam bojují mezi sebou. Srovnejme to se situací v severovýchodní Sýrii, kde jsou americké jednotky, kde je americká přítomnost, kde vládne větší pocit americké angažovanosti. Lidé v severozápadní Sýrii, kterým my pomáháme, mají pocit, že se na ně takzvané mezinárodní společenství úplně vykašlalo. A to, že ani nemůžeme zajistit, aby byly dodržovány základní normy vedení války, dokazuje, jak hluboko jsme poklesli. A dokud nevznikne rozhodnost u mocností, jako jsou Spojené státy, a také, upřímně řečeno, u Británie, Francie a u dalších, aby zajistily, že toto má v širším diplomatickém angažmá prioritu, pak zůstanou lidé v Sýrii i nadále zcela opuštěni.

Krishnan Guru-Murthy:
Když se jako bývalý ministr zahraničí podíváte na současné mezinárodní instituce, nejsme my nyní svědky naprostého rozkladu poválečného mezinárodního pořádku?  OSN je k ničemu.

David Miliband:
Já bych to řekl jinak, Krishnane. Řekl bych, že jsme svědky zneužívání pořádku, který vznikl po druhé světové válce. Jsme svědky zneužívání mezinárodního práva. Které vzniklo podle správného hesla "Už nikdy tohle znovu!" Jsme svědky toho, že multilaterální mezinárodní instituce jsou odsunovány stranou. Protože, uvědomme si, měla by to být OSN, která organizuje rozhovory o budoucnosti Sýrie, ve skutečnosti však byla OSN odsunuta stranou Ruskem, Íránem Tureckem, Sýrií, takzvanou skupinou pro Sýrii "Astana". Také jsme svědky zneužíváni moci na místě v samotné Sýrii a měnících se charakteristik války. Kdy 70 procent obětí jsou civilisté. Kdy je nebezpečím boj ve městech. Je pravda, že došlo ke krizi mezinárodní politiky. Protože Západ je na ústupu a dává volnou ruku nejrůznějším jiným hráčům, kteří vyplňují vzniklé vakuum. Jsou to jak státní, tak nestátní aktéři. Uvědomme si, že podstatou tohoto traumatu v severozápadní Sýrii, je skutečnost, že máte velké počty, možná třicet, čtyřicet, padesát tisíc teroristů, kteří se skrývají mezi tři a půl miliony civilistů. A ohroženy jsou nyní životy těch tří a půl milionu civilistů.  

Zdroj ZDE      (v angličtině, od minuty 7'45")

0
Vytisknout
10079

Diskuse

Obsah vydání | 11. 2. 2020