Lídři německých židů se obávají šíření antisemitských konspirací

22. 7. 2020

čas čtení 1 minuta
Oponenti karanténních opatření proti koronaviru stále častěji obviňují židy z odpovědnosti za šíření nemoci, informuje Kate Connolyová.


Lídr německé židovské komunity vyjádřil strach ze šíření antisemitských konspiračních teorií spojených s koronavirem, včetně pokusů znevážit holokaust.

Předseda Centrální rady židů Josef Schuster prohlásil, že židé jsou stále častěji označováni za kolektivně odpovědné kvůli šíření viru - a přirovnal situaci k narativu obklopujícímu středověké morové epidemie.

Na demonstraci proti opatřením omezujícím šíření koronaviru jsou osoby jako George Soros obviňovány, že s pomocí německé vlády vyvolaly pandemii, aby získaly moc a vliv.

Jedním z prominentních účastníků těchto demonstrací je šéf bulvární televize Atilla Hildmann, který prosazuje stále propracovanější konspirační teorie chválící Adolfa Hitlera a označující kancléřku Merkelovou za komunistickou diktátorku. Prokuratura oznámila, že zkoumá, zda může Hildmanna obvinit.

Schuster řekl, že chová obzvláštní obavy z častého přirovnávání opatření proti koronaviru k zacházení s židy během vlády nacistů. Demonstrace odpůrců očkování a takzvané "hygienické demonstrace" jsou místem, kde se často vyskytují žluté hvězdy podobné těm, které museli židé nosit za Třetí říše. Avšak stojí na nich slovo "ungeimpft" (neočkován) místo "Jude" (žid). Ti kdo tyto symboly nosí prohlašují, že až bude dostupná vakcína proti koronaviru, odmítnou se nechat očkovat, a považují se za oběti diktatury.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5210

Diskuse

Obsah vydání | 28. 7. 2020