Protesty ve Wisconsinu eskalují: Dva lidé byli zastřeleni

27. 8. 2020

čas čtení 3 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Aktualizace: Úřady v městě Kenosha ve Wisconsinu informovaly, že byl obžalován sedmnáctiletý mladík ze zabití poté, co usmrtil střelbou dva lidi a dalšího vážně zranil během nočních protestů proti tomu, že policie střílela na Jacoba Blakea juniora. Policie v městě Antioch ve státě Illinois, asi 30 km západně od města Kenosha, uvedla, že zatkla sedmnáctiletého Kylea Rittenhouseho a označila ho za podezřelého ve zmíněném incidentu. Dodala, že Rittenhouse, trvalým pobytem v městě Antioch, je obžalován ze zabití prvního stupně ve Wisconsinu. Nesdělila, zda je obžalován za jedno zabití či za obě. ZDE   Donald Trump odmítl návrh zákona na zvýšení věku. v němž je možno v USA koupit střelnou zbraň.

Video Kylea Rittenhouseho viz níže:

Toto je Kyle Rittenhouse, 17, obyvatel státu Illinois, který byl právě obžalován ze zabití prvního stupně dvou lidí včera v noci v městě Kenosha, ve stáítě Wisconsin. Tento teenager, jehož historie na sociálních sítích je plná mizogynie a bělošské nadřazenosti, měl lehký přístup ke zbrani AR-15.


* * *

V americkém městě Kenosha ve státě Wisconsin pokračují protesty, jež zažehla policejní střelba na neozbrojeného Afroameričana Jacoba Blakea, který zůstal ochrnutý od pasu dolů. Situace eskalovala v úterý, kdy bělošský střelec zahájil palbu do davu stoupenců hnutí Black Lives Matter. Dva lidé byli střelbou usmrceni a třetí osoba utrpěla vážná zranění. Mezitím se po zuby ozbrojení policisté snaží pacifikovat dav demonstrantů slzným plynem a gumovými projektily. 

„Není možné, aby existoval policista, který by po zhlédnutí videonahrávky zobrazující policejní střelbu na Jacoba Blakea, uvedl, že takto mají muži zákona postupovat,“ uvedla v pořadu Democracy Now! viceguvernérka státu Wisconsin Mandela Barnes.

Barnes poznamenává, že se bělošské milice, které jsou povzbuzovány prezidentem Trumpem, rozhodly vzít věci do svých rukou. Přitom lidé protestující v Kenoshe upozorňují na rasistické bezpráví ve Spojených státech a usilují o to, aby byla země sjednocena – a aby byla dodržována lidská práva nehledě na barvu pleti. A je srdceryvné sledovat, jak jsou lidé, kteří chtějí žít v bezpečnější zemi, terčem ozbrojených band, míní viceguvernérka.

Není normální, aby ozbrojenci chodili do federálních budov. Mnozí se domnívají, že je to něco přirozeného – když se lidé jen tak producírují s automatickými zbraněmi. Často bývají inspirováni konspiračními teoriemi a chtějí svou zemi zpět. Bylo by ale naivní se domnívat, že mají čisté úmysly, naráží Barnes na trumpovské povzbuzování bělošských šovinistů. 

Podle viceguvernérky se pak nikdo nemůže divit tomu, že k podobným incidentům – jako byl ten v Kenoshi – dochází. Bělošské milice se usilovně připravují na to, aby mohly ukázat svou sílu. A demonstrace proti policejnímu násilí a rasismu pro ně představují skvělou příležitost, konstatuje Barnes.


Celý rozhovor v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6807

Diskuse

Obsah vydání | 1. 9. 2020