Průlběžné zpravodajství

Koronavirus: Soud v Berlíně povolil demonstraci proti koronavirovým opatřením

29. 8. 2020

čas čtení 5 minut

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  29. 8.  bylo v ČR registrováno  23 777  nakažených, je to nárůst za posledních 24 hodin o 486 případů.   V nemocnici je nyní  139 osob a  celkem zemřelo 419 osob.  Číslo R  v ČR je 1,1. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.  K nejpostiženějším okresům patří Praha, Příbram a Hodonín. 

Aktualizace: Berlínská policie však demonstraci ukončila, protože účastníci nedodržovali sociální distancování. Asi 10 000 často ultrapravicových COVIDIDOTŮ demonstrovalo proti opatření na zvládnutí pandemie. Vzývali Donalda Trumpa a Vladimíra Putina, někteří požadovali "říšské" občanství, viz níže. - Soud v Berlíně povolil sobotní demonstraci proti koronavirovým opatřením. Německo dosud zvládalo koronavirovou pandemii lépe než mnoho jiných evropských zemí, systematické a přísné testování udržovalo počet infekcí a úmrtí na minimu.

- V Londýně se také v sobotu na Trafalgarském náměstí konala demonstrace několika tisíc šílenců protestujících proti omezením v důsledku koronavirové pandemie. Účastníci také demonstrovali proti hromadnému očkování. Demonstrace se účastnili i četní stoupenci spiklenecké teorie, že koronavirus se šíří ze stožárů mobilní sítě 5G. Demonstranti vyjadřovali svou nenávist vůči Světové zdravotnické organizaci a označovali informace o existenci pandemie za podvod. Na demonstraci promluvil i bratr bývalého šéfa Labouristické strany Piers Corbyn a konspirační teoretik David Icke. Někteří demonstranti tvrdili, že vládnoucí elita sexuálně zneužívá malé děti. Piers Corbyn se vyjádřil, že koronavirus je "víceméně totéž jako normální chřipka", takže karanténní opatření jsou neospravedlnitelná. ZDE  
 
- Demonstranti v Berlíně apelovali na Donalda Trumpa a na Vladimíra Putina, aby jim poskytl podporu. Jiní (ultrapravičáci) se chtějí stát "říšskými občany" a přejí si obnovení "Německé říše". Viz níže:


Stoupenci konspiračně teoretického hnutí QAnon věří, že se spikly světové "elity", které "řídí svět" proti zájmu obyčejných občanů a sexuálně zneužívají malé děti. Nedávno jim Donald Trump nepřímo vyjádřil podporu.


- Koronavirus usmrtil nejméně 838 271 osob: Registrováno je nejméně 24 795 760 nákaz. Nejvíce postiženou zemí jsou Spojené státy. Tam bylo nakaženo 5 918 381 osob a 181 779 lidí zemřelo.

- Znovuotevření britských univerzit hrozí vyvoláním krize veřejného zdraví. Britským univerzitám hrozí, že za pouhých pár týdnů "náměsíčně vkráčí do katastrofy", pokud dopustí, aby se studenti hromadně vrátili na vysoké školy a pokud se budou pokoušet o výuku v učebnách, varoval odborový svaz univerzitních profesorů UCU. "Milion mladých lidí má cestovat po celé zemi, ubytovat se na kolejích a shromažďovat se ve velkých počtech. Vyvolají tím druhou vlnu koronavirové epidemie." ZDE  


- Washington University varovala, že v USA do 1. prosince může zemřít až 317 000 Američanů. Donald Trump ve svém čtvrtečním projevu na sjezdu Republikánské strany chválil, jak si dokáže poradit s koronavirem. Členové publika seděli těsně vedle sebe bez roušek. Trump se v projevu nezmínil o 180 000 mrtvých ani o 5,8 milionech infekcí v USA. 

- Indie zaznamenala nový rekord v počtu infekcí, zaregistrovala v pátek 77 266 nákaz. Celkem má 3,39 miliony nákaz. Zemřelo tam také za den více než 1000 osob, celkový počet mrtvých je 61 529. Indie je na čtvrtém místě po USA, Brazílii a Mexiku. Nejpostiženější částí Indie je stát Maharaštra na západě země, s finančním centrem země Bombají. V tomto státě zemřelo více než 23 000 osob. Virus se ale nyní rozšířil i do venkovských a izolovaných komunit, které nemají řádné zdravotnické zdroje. Indie netestuje dost lidí a mnoho úmrtí není řádně zaznamenáváno, takže počet mrtvých je pravděpodobně daleko vyšší než oficiální záznamy. Obrovská poptávka po ochranných prostředcích vedla k vzniku velkého černého trhu roušek a chirurgických rukavic, v některých případech ukradených z nemocnic. V pátek policie zkonfiskovala od jednoho gangu 3,8 milionu chirurgických rukavic na jedno použití, které byly vyprány, usušeny a sbaleny na prodej.

- Počet nákaz také roste v Indonésii, v pátek zaznamenala Indonésie 3000 nových infekcí a 105 nových úmrtí. Úřady na Západní Javě musely reagovat na ohniska nákazy ve třech továrnách. V automobilce Suzuki bylo nakaženo 71 zaměstnanců.

- ČÍna zaznamenala 9 nových nákaz, všechny ze zahraničí.
 

- Od pátku musejí Pařížané v ulicích nosit roušky. Cyklisté mají výjimku. Ve Francii je nyní 21 ze 101 administrativních regionů v rudé zóně, kde se virus aktivně šíří a kde úřady zavedli přísnější omezení shromáždění a pohybu lidí. Ve čtvrtek Francie zaznamenala druhý největší denní počet nákaz, 6111 případů. Úplně nejvyšší počet nákaz ve Francii, 7578, byl zaznamenán 30. března.

- Ve Španělsku budou muset děti od šesti let nosit do školy roušky.

Podrobnosti v angličtině ZDE  

-2
Vytisknout
10647

Diskuse

Obsah vydání | 1. 9. 2020