Švédsko je znepokojeno "zesílením" napětí na Baltu

28. 8. 2020

čas čtení 2 minuty
Stockholm se kvůli zvýšení vojenské aktivitě Moskvy snaží vyslat Rusku silný signál, upozorňuje Richard Milne.


Švédsko posiluje vojenskou připravenost kvůli "zhoršené bezpečnostní situaci" v Baltském moři, když napětí v regionu dosáhlo nejvyšší úrovně od studené války.

Švédská televize v úterý odvysílala záběry obrněných vozidel vykládaných z trajektu na ostrově Gotland, když se skandinávská země snaží vyslat Rusku silný signál kvůli zvýšené vojenské aktivitě.

Ministryně zahraničí Ann Lindeová sdělila Financial Times, že rozmístění jednotek se netýká nepokojů v Bělorusku - kde se Stockholm snaží o zprostředkování - ale ruských vojenských manévrů.

"Když Rusko provádí velké cvičení, máme zájem ukázat, že ve Švédsku máme velmi silné ozbrojené síly a jsme samozřejmě připraveni na zhoršenou bezpečnostní situaci v naší oblasti," řekla Lindeová.

Švédsko v posledních letech navýšilo své obranné výdaje po dekádách jejich snižování, a to v reakci na asertivnější Rusko a obavy ohledně záměrů Moskvy v oblasti Baltu.

Šéf strategické zpravodajské firmy Intil a člen Královské švédské akademia válečných věd Johan Wiktorin říká, že na Gotlandu byly rozmístěny švédské stíhačky a obrněná vozidla, zatímco nedaleko čtyři korvety prováděly cvičení spolu s finskou minolovkou.

Řekl také, že na Gotlandu o víkendu přistál letoun amerických speciálních sil, zatímco v Arktidě létaly norské stíhačky spolu s americkými dálkovými bombardéry B-52.

Švédsko podle Wiktorina naposledy uvedlo ozbrojené síly do takového stupně pohotovosti v roce 1991, během neúspěšného puče proti sovětskému prezidentovi Michailu Gorbačovovi.

Švédské ozbrojené síly uvádějí, že hrozba vojenského útoku je stále nízká, ale Wiktorin tvrdí, že chtějí být připraveny, pokud by do švédského prostoru vnikly plavidlo nebo letoun jiné země.

Ruské velvyslanectví ve Stockholmu se k událostem odmítlo vyjádřit.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6162

Diskuse

Obsah vydání | 1. 9. 2020