Tichý Donbas. Moskva umí psát o vojně a míru v různých žánrech

28. 8. 2020

čas čtení 2 minuty
Rusko bude intervenovat do Běloruska, aby zajistilo, že Minsk zůstane jejím klientem, ale přitom bude jednat velmi odlišně než na Ukrajině. Nejen proto, že potřebuje zachovat Bělorusko vcelku, ale také proto, že nyní samo chová tři kriticky důležité obavy, píše Vladimir Pastuchov.


Přesné opakování donbaského scénáře v Bělorusku je nemožné, už kvůli absenci nějakého toho Donbasu. Ale ještě důležitější je, že Kreml potřebuje Bělorusko vcelku, ne rozdělené a nestabilní.

A v Bělorusku existuje lídr, který dohlíží na siloviky připravené jednat, ale nemusí být sami o sobě schopni udělat vše, co Lukašenko nebo Putin chtějí. Putinovo úsilí tedy bude současně směřovat ke stabilizaci situace v Bělorusku a zrychlení integrace této země s Ruskou federací.

V případě Běloruska má Putin ve hře vyšší sázky než na Ukrajině. Ruští lídři nepotřebují další nestabilitu a napětí na hranicích nebo nové západní sankce za operaci v ukrajinském stylu. V důsledku toho Putin bude pokračovat opatrněji, i když neméně rozhodně.

Při rozhodování o tom, jak jednat, bude Putin znepokojen a v jistém smyslu omezen třemi skutečnostmi. Za prvé bude chtít zabránit Západu v uvalení dalších sankcí za cokoliv, co udělá v Bělorusku. To bude vcelku snadné, protože Západ už dávno přenechal Bělorusko Rusku.

Za druhé, bude se chtít prezentovat jako podporovatel Lukašenka a současně prosazovatel integrace obou zemí. To předpokládá vyloučení přímého použití vojenské síly a implikuje různé hybridní či policejní akce.

Za třetí, Putin se bude při rozhodování o Bělorusku ohlížet přes rameno na možné reakce v Rusku samém. Čím silněji vystřelí, tím silnější bude zpětný ráz. Protesty v Chabarovsku ukazují, co se pro Kreml nyní může pokazit. Jeho akce proti Alekseji Navalnému zase předvedly, jak až daleko je schopen zajít.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
6341

Diskuse

Obsah vydání | 1. 9. 2020