Trumpovo ohrožování demokracie je ve slepé uličce

9. 12. 2020

čas čtení 1 minuta
Trumpovi právníci argumentovali ve prospěch rozsáhlého zneplatnění hlasů, včetně státu Pennsylvánie. Až do této chvíle se jim nepodařilo žádný soud přesvědčit, napsala Joan Biskupicová.


Nejvyšší soud v úterý odmítl jeden z případů v Pennsylvánii jedinou větou. Podpořil tak trend soudů nižší instance, které odmítají neopodstatněná odvolání.

Povrchní žaloby odrážejí trvalou Trumpovu neúctu k demokratickým hodnotám a dále ohrožují kolektivní psýchu neustálým zpochybňováním férových voleb, v nichž zvítězil Joe Biden.

Příležitosti pro další odvolání se tenčí a úterní nález federálního Nejvyššího soudu znamená potvrzení státní certifikace volebních výsledků.

"Svobodné, férové volby jsou krví naší demokracie. Obvinění z neférovosti jsou vážná. Ale nazývat volby neférovými neznamená, že se takovými stanou. Obvinění vyžaduje konkrétní podezření a pak důkaz. Ani jedno zde nemáme," napsal federální odvolací soudce Stephanos Bibas v listopadu, když odmítl Trumpovo zpochybňování voleb v Pennsylvánii.

"Demokracie závisí na okamžitém a definitivním započtení všech zákonných hlasů, ne na jejich odložení bez vážného důkazu," dodal Bibas, kterého Trump jmenoval do funkce v roce 2017. "Veřejnost musí mít důvěru, že naše vláda ctí a respektuje její hlasy."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7074

Diskuse

Obsah vydání | 11. 12. 2020