Viroložka z Wuchanu: v netopýrech jsou další koronaviry, schopné nakazit člověka

4. 12. 2020

čas čtení 2 minuty


Blízcí příbuzní viru způsobujícího covid-19 zřejmě kolují v přírodě i mimo  Čínu, upozorňuje viroložka dr. Shi Zhengli


Netopýři v pohraničních oblastech jižní a jihovýchodní Číny jsou hostiteli pro další koronaviry, které už mají schopnost přejít na člověka, varovala čelná čínská vědkyně.

Dr. Shi Zhengli z Wuchanského virologického institutu poukázala na to, že tyto viry, včetně těsných příbuzných viru Sars-CoV-2, už zřejmě kolují v přírodě i mimo Čínu. "Měli bychom je hleda i v jihoasijských zemích.

 
Přirozeným rezervoárem pro virus Sars-CoV-2 jsou netopýři a i když Shi poukazuje na to, že virus zřejmě přešel od netopýrů na lidi přes jiné zvíře, toto zvíře je ještě nutno identifikovat.

Je také nejasné, jak dlouho koloval virus v tom zvířeti nebo v lidech, než byl koncem minulého roku identifikován. Mohlo to být "velmi dlouho".

Jednotka, v níž Shi pracuje, informovala loni, že v Číně jsou ohniska, především na jihu a na jihozápadě, kde mají koronaviry typu Sars velkou genetickou rozrůzněnost a proto velkou schopnost změny. V analýze, kterou její tým vydal loni v říjnu, se konstatuje, že některé tyto koronaviry už mají schopnost napadnou lidské buňky - což Shi charakterizovala jako "velmi překvapující".

Jiné koronaviry, podobné viru MERS, který vyvolal r. 2012 nákazu v Saúdské Arábii, kolují mezi zvířaty v Evropě a v Africe. "Myslíme, že tyto viry mají vysoké riziko přechodu na lidi, " řekla Shi.

Doporučila, aby se velmi bedlivě dohlíželo na dva body v řetězci, kdy se zvířecí nemoc stává lidskou nemocí: mezi divokými zvířaty v přírodě a domestikovanými nebo zemědělskými zvířaty, a mezi zemědělskými zvířaty a lidmi. Zvýšená pozornost se nyní věnuje nákaze ptačí chřipky na britských drůbežích farmách. 

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6124

Diskuse

Obsah vydání | 11. 12. 2020