Majitel „nepolitické“ PPF jedná s vládními představiteli a dezinformátory

4. 12. 2020 / Albín Sybera

čas čtení 2 minuty

Poté co Janez Janša, slovinský pravicový premiér, šířil dezinformace a napadal údajnou netransparentnost voleb v USA, tak čelí další vlně mezinárodní kritiky v reakci na jeho vládou bezprecedentní zastavení financování Slovinské tiskové agentury (STA, slovinská obdoba ČTK). Jen pár dní poté se podle slovinského investigativního webu Necenzurirano setkal Janša s Petrem Kellnerem, který do Slovinska přiletěl svým soukromým boeingem ve čtvrtek odpoledne.

Investigativci Primož Cirman a Vesna Vukovič se odvolávají na několik na sobě nezávislých zdrojů a mj. také na přítomnost soukromého boeingu na mezinárodním letišti Jože Pučnika (na letišti, na kterém v době covidu operují dva lety denně, se jedná o nepřehlédnutelnou návštěvu). Žádosti o potvrzení anebo vyvrácení těchto informací pak Janšův kabinet odmítl komentovat.

V novinářských kruzích ve Slovinsku je široce diskutované, proč se Janša právě teď chtěl setkat s Petrem Kellnerem. Janša slavil rozhodnutí Evropské komise povolit nákup Central European Media Enterprises (CME) skupinou PPF, do které patří i slovinská mediální skupina PRO Plus, na svém twitterovém účtu bezprostředně po oznámení rozhodnutí EK. Samotná PPF vydala tiskové prohlášení potvrzující převzetí CME až tři dny po Janšově tweetu.

Podle Janši byla „právě prodána největší opoziční strana @24ur POP TV“ a svůj tweet doprovodil smajlíkem – 24ur je nejsledovanější zpravodajský portál skupiny PRO Plus, kam patří také POP TV. Janšovo nepokryté oslabování médií, která nejsou ve spojení s jeho stranou SDS, a výpady proti novinářům jsou předmětem opakované kritiky Evropské komise a mezinárodní novinářské obce – report International Press Institute k situaci ve Slovinsku a roli Janeze Janši ZDE.

Necenzurirano si všímá také skutečnosti, že krátce před Kellnerovou návštěvou došlo ke schválení prodeje 49% podílu v SŽ Tovorni promet (nákladní doprava slovinského státního železničního přepravce) EP Holdingu Daniela Křetínského, kterého s Kellnerem pojí nejenom obchodní vazby, ale také vztah s jeho dcerou.

Místopředsedou dozorčí rady Slovinských železnic je Franci Matoz, jehož jmenování do předsednictva vzbudilo kontroverzi, protože je dlouholetým právníkem Janeze Janši. Samotné Janšovo tažení proti médiím ve Slovinsku je přirovnáváno k chování jeho ideologického spojence a ochránce Viktora Orbána v Maďarsku.



0
Vytisknout
11193

Diskuse

Obsah vydání | 11. 12. 2020