Dětští vojáci zpochybňují globální legitimitu syrských Kurdů

9. 12. 2020

čas čtení 3 minuty
Šestnáctiletá studentka střední školy Rawan Alekuová se od 8. října pohřešuje ve svém rodném městě Dirbasija. V mnoha rozhovorech s místním tiskem její otec Umran uvedl, že byla unesena ozbrojenou skupinou, která pak dívku předala "jiné skupině". Otec vyzval hlavního velitele Američany podporovaných Syrských demokratických sil (SDF), aby "splnil svou humanitární povinnost", informují Amberin Zamanová a Dan Wilkofsky.


"Vraťte mi mou dceru Rawan Alekuovou, pokud jste čestný. Bolest z jejího zmizení mě zabíjí. Bojuji, abych ji získal zpět, ať mě to bude stát cokoliv, třeba život," napsal Umran na Facebooku 10. listopadu.

Rawan patří k desítkám nezletilých, kteří buď dobrovolně, nebo z donucení nastoupili do kurdských ozbrojených jednotek bojujících v Sýrii, Turecku, Iráku a Íránu. Kurdové dlouho přijímali, že někteří z jejich dcer a synů musejí být obětováni jejich "věci" - získání práv na brutálních režimech, které popírají jejich existenci a krvavě umlčují ty, kdo se odváží označit se za Kurdy.

V mnoha domech jsou pyšně vystavovány fotografie "mučednických" dětí v uniformách. Rodiny padlých získávají privilegované postavení. Ale v severovýchodní Sýrii se nálada mění a rostoucí počet Kurdů usiluje o stabilnější život bez války. A několik rodičů tak jako Umran začíná veřejně vyjadřovat svůj resentiment.

Washington se snažil vyvíjet tlak na ukončení praxe rekrutace dětských vojáků. Stejně tak se snažil tlačit na hlavního velitele SDF Kobaniho, aby se "distancoval" od teroristické organizace PKK, v neposlední řadě proto, že její přítomnost v Rožavě slouží Turecku k ospravedlňování opakovaných útoků a kazí vztahy s USA.

Problémem ale je, že Mazlúm Kobani a mnozí vysoce postavení jedinci autonomní správy vstoupili do řad PKK, když dnes vězněný lídr Abdalláh Ocalan řídil kurdské povstání ze Sýrie. Washington o tom dobře ví, ale předstírá neznalost. V roce 1998 syrský prezident Háfiz Asad vyhodil lídra PKK, když turecká armáda hrozila invazí. Ocalan byl krátce na to zajat a je držen na vězeňském ostrově u pobřeží Istanbulu.

Asad senior poskytl PKK útočiště ze dvou důvodů. Jeden byl upoutat hněv syrských Kurdů na sousední Turecko. Druhý byl využít PKK jako páku proti Turecku při snaze získat vodu z Eufratu a Tigridu pro zavlažování syrské obilnice, provincie Džazíra.

Kurdská drůbež Asadova režimu se nyní vrací domů hnízdit. Kobani je globálně známou postavou, která si telefonovala s Trumpem. Ilham Ahmad, který vede civilní pobočku SDF, byl přijat francouzským prezidentem Macronem a ruským ministrem zahraničí Lavrovem. Oblast Džazíry a hlavní přehrady a ropná pole jsou nyní pod kurdskou kontrolou a chráněny americkými jednotkami. Turecko spolu s povstaleckými sunnity okupuje velké části severní Sýrie.

Rekrutace dětských vojáků je u kurdských skupin v regionu běžná. Když PKK odporuje Kobaniho požadavku skoncovat s tím, zřejmě signalizuje nespokojenost nad tím, že jednání mezi syrskými a iráckými kurdskými reprezentacemi postupují právě na úkor PKK.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6580

Diskuse

Obsah vydání | 11. 12. 2020