Ruská agrese proti Ukrajině: Dvě děti mezi 21 mrtvými po ruském raketovém útoku na Oděsu

1. 7. 2022

čas čtení 17 minut
- Ukrajinská armáda obvinila Rusko, že v pátek, pouhý den poté, co Moskva stáhla své síly ze strategické základny v Černém moři "v dobré vůli", provedlo na Hadím ostrově údery s použitím zápalné fosforové munice.

"Dnes kolem 18:00... letouny ruského letectva SU-30 dvakrát provedly údery fosforovými bombami na ostrov Zmijnyj," uvedla v prohlášení.

Ruské ministerstvo obrany ve čtvrtek označilo ústup za "gesto dobré vůle", které má signalizovat, že Rusko nebude stát v cestě snahám OSN zorganizovat chráněný vývoz obilí z Ukrajiny.

Ukrajinská armáda v pátek obvinila Rusy, že nejsou schopni "respektovat ani svá vlastní prohlášení".

Její prohlášení bylo doprovázeno videozáznamem, na němž je vidět, jak letadlo nejméně dvakrát shodilo na ostrov munici a jak nad ním stoupají zřejmě bílé pruhy.

Fosforové zbraně, které na obloze zanechávají charakteristickou bílou stopu, jsou zápalné zbraně, jejichž použití proti civilistům je podle mezinárodní úmluvy zakázáno, ale povoleno pro vojenské cíle.

Ukrajina obvinila Rusko, že je od invaze u svého souseda koncem února několikrát použilo, a to i na civilní oblasti.



- Nejméně 21 lidí, včetně dvou dětí, bylo zabito při ruských raketových úderech v Oděse na jihu Ukrajiny, uvedl mluvčí oděské armády Sergej Bratčuk. Dodal, že mezi mrtvými je i dvanáctiletý chlapec. Dalších 38 lidí, včetně šesti dětí a těhotné ženy, bylo hospitalizováno se zraněními poté, co dvě ruské rakety zasáhly vícepodlažní obytný blok a rekreační středisko.

Podle ukrajinských představitelů bylo po útoku ruských raket na obytný dům a letovisko v Oděse na  Téměř všechny oběti se nacházely v obci Serhijivka v devítipatrové budově, kterou v pátek v jednu hodinu ráno místního času zasáhla jedna střela. Při samostatném úderu na rekreační středisko v obci zahynuli nejméně dva lidé, včetně dvanáctiletého chlapce. Náměstek ukrajinského ministra zahraničí Jevhenij Jenin uvedl, že v blízkosti oblastí zasažených raketami se nenacházely žádné vojenské cíle ani infrastruktura.
 







- Rekreační středisko v regionu Oděsa před pátečním ruským útokem a po něm:

: Podle místních úřadů bylo po středečním zásahu ruskou raketou na obytný dům v ukrajinském městě Mykolajiv na jihu země potvrzeno osm mrtvých.
Starosta Oleksandr Senkevyč již dříve uvedl, že město zasáhlo osm raket, a dodal, že obytný dům byl zřejmě zasažen ruskou řízenou střelou X-55.

- Rusko používá nepřesné rakety ze starých sovětských zásob pro více než 50 % svých úderů na Ukrajině, což vede ke značným ztrátám na životech civilistů, uvedl brigádní generál ukrajinských ozbrojených sil. Počet ruských úderů na Ukrajině se za poslední dva týdny více než zdvojnásobil, uvedl na tiskové konferenci brigádní generál Oleksij Hromov.

- Zelenskij  přivítal "významné" vítězství na Hadím ostrově


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dříve přivítal vítězství nad ruskými silami, které obsadily Hadí ostrov, strategický ostrov v Černém moři u jižního pobřeží poblíž města Oděsa.

Uvedl, že ostrov Zmijnyj - neboli Hadí ostrov - je "svobodný" poté, co se ruské síly ze strategického stanoviště stáhly.

    Ostrov Zmijnyj je strategickým bodem a výrazně mění situaci v Černém moři. Zatím nezaručuje bezpečnost, zatím nezaručuje, že se nepřítel nevrátí. Ale již nyní výrazně omezuje akce okupantů. Krok za krokem je budeme vytlačovat z našeho moře, z naší země i z našeho nebe."- Brit a Maročan odsouzení proruskými představiteli na Ruskem kontrolovaném východě Ukrajiny k trestu smrti se proti rozsudku odvolali, informovala ruská státní média.

Podle ruské státní tiskové agentury Tass obdržel nejvyšší soud v samozvané Doněcké lidové republice odvolání od právníků Brahima Saadouna a Shauna Pinnera.

Další Brit odsouzený ruským zastupitelským soudem k trestu smrti, Aiden Aslin, odvolání zatím nepodal, uvedl Tass.

- Nové šetření agentury Reuters zjistilo, že nejméně 14 ruských zbrojních společností nečelilo žádným západním sankcím.

Téměř tři desítky vedoucích představitelů ruských zbrojních firem a nejméně 14 obranných společností nebylo sankcionováno Spojenými státy, Evropskou unií ani Velkou Británií," uvádí zpráva agentury Reuters.

Jedním ze zbrojařských magnátů, na které nebyly uvaleny sankce, je Alan Lušnikov, největší akcionář koncernu Kalašnikov JSC, původního výrobce známé útočné pušky AK-47.

-  USA oznámily nový balík vojenské pomoci Ukrajině ve výši 820 milionů dolarů.

Spojené státy v pátek oznámily, že poskytnou Ukrajině další vojenskou pomoc ve výši 820 milionů dolarů.

Nový balíček pomoci bude zahrnovat nové raketové systémy země-vzduch a protiletadlové radary, které mají reagovat na ruské údery dlouhého doletu ve válce proti Ukrajině.

Pentagon rovněž oznámil, že poskytne Ukrajincům až 150 000 kusů milimetrové dělostřelecké munice.

Páteční oznámení představuje 14. vojenský balík zaslaný ze zásob ministerstva obrany na Ukrajinu od srpna 2021. Celkově USA poskytly Ukrajině zbraně a vojenský výcvik v hodnotě přes 8,8 miliardy dolarů.

V rámci nového balku USA nakoupí dva systémy známé jako NASAMS, norský protiletadlový systém, který se používá i k ochraně vzdušného prostoru kolem Bílého domu a Kapitolu ve Washingtonu.

- Otevřený ukrajinský velvyslanec v Německu, který byl hlavní postavou veřejných debat, jež vedly Berlín k navýšení dodávek zbraní Kyjevu, čelí kritice za to, že v rozhovoru obhajoval ukrajinského nacionalistického vůdce z druhé světové války Stepana Banderu.


Andrij Melnyk je bezesporu nejznámějším velvyslancem v Berlíně, známý svými robustními výměnami názorů na sociálních sítích, v nichž odsuzoval jako appeasery politiky a intelektuály, kteří se stavěli proti vyzbrojování Ukrajiny pro její boj s ruskými okupanty.

Ve čtvrtek zveřejněný rozhovor s novinářským blogerem Tilo Jungem, v němž řekl, že Bandera nebyl "masovým vrahem Poláků a židů", však vyvolal rozruch a vyvolal odsouzení ze strany polské vlády i izraelského velvyslanectví.

"Prohlášení ukrajinského velvyslance překrucuje historická fakta, znevažuje holocaust a je urážkou těch, které Bandera a jeho lidé zavraždili," napsalo velvyslanectví na Twitteru.

Ačkoli Bandera strávil většinu druhé světové války v nacistickém vězení, stál v čele radikálního křídla Organizace ukrajinských nacionalistů, která za války zabila desítky tisíc polských civilistů.

Po válce žil v mnichovském exilu a byl vůdčí osobností ukrajinského protisovětského povstání, které v 50. letech 20. století bojovalo proti Moskvě v partyzánských akcích. V roce 1959 byl zavražděn sovětskou KGB.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí se od Melnykových výroků distancovalo s tím, že neodrážejí jeho názory. Polský ministr zahraničí Zbigniew Rau poděkoval svému ukrajinskému protějšku za intervenci kvůli "nepravdivým výrokům".

- Ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že tlak Západu přiměl Rusko k urychlení integrace se sousedním Běloruskem. Putinovy výrokuna rusko-běloruském fóru v pátek navázaly na komentáře ruského ministra obrany Sergeje Šojgua z minulého týdne, který uvedl, že Rusko a Bělorusko musí přijmout naléhavá společná opatření ke zlepšení svých obranných schopností a bojové připravenosti vojsk.

- Ukrajina požádala Turecko, aby zadrželo a zatklo nákladní loď plující pod ruskou vlajkou, která převáží kradené ukrajinské obilí. Ukrajinská generální prokuratura uvedla, že loď Žibek Žoly se podílela na "nezákonném vývozu ukrajinského obilí" z Ruskem okupovaného přístavu Berďansk a směřovala do tureckého Karasu.

- Vaření boršče, polévky z červené řepy a zelí, bylo na Ukrajině kvůli ruské invazi zařazeno na seznam ohroženého kulturního dědictví agentury OSN. Ukrajinská kultura vaření boršče, která je považována za národní jídlo, byla zařazena na "seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO, které je třeba naléhavě chránit".

Finsko uvedlo, že v Madridu nejednalo o vydání konkrétních osob do Turecka

Zdá se, že proces vstupu Švédska a Finska do NATO má před sebou ještě určité potíže. Pozvání musí ratifikovat parlament všech 30 spojenců a zdá se, že mezi severskými zeměmi a Tureckem stále existuje určitý konflikt ohledně toho, co bylo dohodnuto na začátku týdne v Madridu. Turecko pohrozilo, že bude jejich nabídky na členství vetovat.

Podle agentury Reuters dnes ráno finský ministr zahraničí Pekka Haavisto uvedl, že Finsko a Turecko během jednání na summitu NATO nejednaly o vydávání konkrétních osob nebo skupin osob.

Moskva sdělila ukrajinským učitelům na okupovaných územích, aby během několika týdnů podepsali dokument, který potvrdí jejich ochotu přejít na výuku podle ruských školních osnov.

Tento krok staví mnohé z nich do obtížné situace. Pokud dokument nepodepíší, přijdou o práci a budou vystaveni riziku odvety ze strany ruských sil. Pokud podepíší, hrozí jim obvinění ze strany ukrajinských úřadů, které považují výuku podle ruských osnov za formu kolaborace s nepřítelem.

- Počet obětí ruského útoku na obytný dům v Mykolajivu vzrostl na osm

Po středečním ruském raketovém útoku na obytnou budovu v ukrajinském městě Mykolajiv na jihu země bylo podle místních úřadů potvrzeno osm mrtvých.

Ukrajinská státní služba pro mimořádné události včera pozdě večer oznámila, že pod zříceným schodištěm bylo objeveno tělo muže, čímž se celkový počet obětí zvýšil na osm a šest zraněných.

Starosta města Oleksandr Senkevyč ve středu uvedl, že město zasáhlo osm raket, a dodal, že obytnou budovu zřejmě zasáhla ruská řízená střela X-55. Fotografie z místa ukázaly kouř valící se ze čtyřpatrové budovy s částečně zničeným horním patrem.



- Volodymyr Zelenskij prohlásil, že cesta Ukrajiny ke členství v Evropské unii by neměla "trvat roky ani desetiletí", a slíbil, že ukrajinská část procesu bude "dokonalá".

V reakci na ranní události v ukrajinském parlamentu, kde k zákonodárcům prostřednictvím videa promluvila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, ukrajinský prezident napsal na Telegram:

    Dnes spolu s předsedou Nejvyšší rady Ukrajiny a premiérem podepisujeme společné prohlášení, které je signálem jednoty všech složek vlády a důkazem našeho odhodlání dosáhnout strategického cíle Ukrajiny, kterým je plné členství v Evropské unii. A podepsání tohoto prohlášení by mělo znamenat totéž, co podepsání přihlášky ke vstupu pátý den války.

    Na kandidaturu jsme se připravovali 115 dní. A naše cesta ke členství by neměla trvat roky nebo desetiletí. Tuto cestu musíme překonat rychle. Udělat naši část práce dokonalou. Umožnit našim přátelům v Evropské unii, aby pro nás stejně rychle a konsolidovaně učinili další historické rozhodnutí.

- Maďarsko urychlí svůj program rozvoje obrany, řekl premiér Viktor Orbán ve státním rozhlase.

"Musíme radikálně zvýšit naše obranné schopnosti," řekl Orbán. Zopakoval, že zájmem Maďarska je, aby válka na sousední Ukrajině skončila co nejdříve.

- Spojené státy nezaznamenávají, že by se Čína vyhýbala sankcím nebo poskytovala Rusku vojenské vybavení, uvedl ve čtvrtek vysoký americký představitel.


Americké ministerstvo obchodu v úterý zařadilo pět čínských společností na obchodní černou listinu za údajnou podporu ruské vojenské a obranné průmyslové základny.

Podle agentury Reuters američtí představitelé varovali před důsledky, včetně sankcí, pokud by Čína nabídla materiální podporu ruskému válečnému úsilí, ale důsledně uvádějí, že zatím nezjistili otevřenou čínskou vojenskou a ekonomickou podporu Moskvy.

Čína materiální podporu Rusku neposkytuje.

- Volodymyr Zelenskij prohlásil, že zahájení přenosu energie do Rumunska je začátkem procesu, který by mohl Evropě pomoci snížit závislost na ruských uhlovodících.

Zelenského komentáře v jeho čtvrtečním nočním videoposelství následovaly po oznámení premiéra Denyse Šmyhala, že vývoz byl zahájen během čtrvtka - v objemu 100 megawattů - po čtyřech měsících ruské války s Ukrajinou.

Prezident řekl, že zahájení vývozu je "dalším významným krokem v našem směřování k Evropské unii".

Díky ukrajinské elektřině lze nahradit značnou část ruského plynu, který spotřebovávají evropští spotřebitelé. Nejde tedy jen o naše příjmy z exportu, ale o otázku bezpečnosti pro celou Evropu.

Dovolte mi připomenout, že k napojení naší země na společný energetický systém EU došlo až po začátku války. Ukrajina nyní dělá věci, které se kdysi zdály nemožné."

Ukrajina dosáhla v polovině března dohody o připojení k Evropské síti provozovatelů přenosových soustav (Entso-E) jako pozorovatel poté, co byla její síť propojena se sítí EU.

Entso-E tento týden uvedla, že byly dokončeny přípravy na první vývozy z Ukrajiny spolu s elektřinou z bývalého sovětského státu Moldavsko, které začnou 30. června - s využitím propojení s Rumunskem.

Obchodování s elektřinou na dalších propojeních mezi Ukrajinou a Slovenskem a Ukrajinou a Maďarskem - a také mezi Moldavskem a Rumunskem - by se mělo brzy uskutečnit.

Společnost Entso-E tento týden uvedla, že byly dokončeny přípravy na první vývoz z Ukrajiny spolu s elektřinou z bývalého sovětského státu Moldavsko, který začne 30. června - s využitím propojení s Rumunskem.

Brzy bude následovat obchodování s elektřinou na dalších propojeních mezi Ukrajinou a Slovenskem a Ukrajinou a Maďarskem - a také mezi Moldavskem a Rumunskem, uvedla.

Skupina uvedla, že celková obchodní kapacita bude v první fázi stanovena na 100 MW.

Ve svém dřívějším prohlášení Šmyhal uvedl, že potenciál vývozu elektřiny z Ukrajiny směrem do Evropy by mohl dosáhnout 2,5 gigawattů.

- Situace ve východoukrajinském městě Lysyčansk je "nesmírně obtížná", protože nepřetržité ostřelování ruskými silami znemožňuje evakuaci civilistů, uvádějí činitelé. "Ostřelování je silné a z více směrů. Ruská armáda se blíží z různých směrů směrem k Lysyčansku," uvedl gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj a dodal, že ruské síly zůstávají na okraji města, kde v současné době nedochází k pouličním bojům.

    Podle proruského představitele opustila Ruskem okupovaný ukrajinský přístav Ber%dansk nákladní loď poprvé od obsazení města vojsky Moskvy. Jevgenij Balickij, vedoucí proruské správy, byl citován ruskými státními médii, že první nákladní loď, která opustila Berďansk, vezla 7 000 tun obilí do "spřátelených zemí". Rusko obilí ukradlo Ukrajině.

- Joe Biden prohlásil, že USA a spojenci z NATO budou podporovat Ukrajinu "tak dlouho, jak bude třeba". Vojenská aliance slíbila další statisíce vojáků na obranu východní Evropy. Americký prezident rovněž oznámil další vojenskou pomoc Kyjevu ve výši 800 milionů dolarů - zůstávají však otázky, nakolik podrobný je plán na vytvoření 300tisícové jednotky, která by měla odradit případný ruský útok.

- Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg uvedl, že Švédsko a Finsko by měly v úterý oficiálněv  podepsat protokol o přistoupení k NATO. Po summitu NATO v Madridu Stoltenberg uvedl, že vedoucí představitelé se rozhodli podpořit Kyjev, "aby Ukrajina zvítězila jako nezávislý suverénní stát v Evropě".

- Turecký prezident varoval, že Ankara by stále mohla zablokovat vstup Finska a Švédska do NATO, pokud obě země plně nesplní jeho očekávání. Recep Tayyip Erdogan prohlásil, že pokud obě severské země nedodrží své sliby, včetně vydání osob "podezřelých z terorismu a napojených na zakázané kurdské skupiny", turecký parlament by mohl odmítnout ratifikovat dohodu dosaženou v úterý.

- Ministři obrany Estonska a Lotyšska podepsali ve čtvrtek na summitu NATO v Madridu dopis o záměru společně pořídit protiletadlové systémy středního dosahu. "Agrese Ruska na Ukrajině jasně ukazuje potřebu systémů protivzdušné obrany," uvedl lotyšský ministr obrany Artis Pabriks v prohlášení.

- Francouzský prezident Emmanuel Macron uvedl, že Francie dodá Ukrajině šest houfnic Caesar a "značný počet" obrněných vozidel.
Dodal, že spojenci z NATO, kteří se sešli v Madridu, "jednomyslně rozhodli" o zvýšení humanitární a vojenské pomoci Ukrajině.

-2
Vytisknout
9015

Diskuse

Obsah vydání | 4. 7. 2022