Rozhovory o pomoci Řecku ztroskotaly

17. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Zástupci "trojky" včera večer opustili jednání s Řeckem ohledně splátky ve výši 31,5 miliardy eur. Stalo se tak proto, že řecká strana odmítla požadavky na další rozpočtové škrty.

Neočekávané zhroucení rozhovorů před čtvrtečním summitem EU následovalo poté, co křehká vládní koalice premiéra Antonise Samarase odmítla další deregulaci pracovního trhu a snižování mezd - kroky, které podle jejích představitelů jsou po více jak dvou letech utahování opasků politicky neprůchodné.

Napětí vzrostlo, když EU a Mezinárodní měnový fond - které spolu s Evropskou centrální bankou tvoří "trojku" - předložily další požadavky na úspory, jež řecká strana považuje za neodůvodněné a předložené na poslední chvíli.

Podle řecké strany tyto podmínky nebyly součástí písemné dohody o půjčce v hodnotě 130 miliard eur podepsané v březnu. Mnozí odmítají požadovanou reformu pracovního trhu jako návrat ke "středověkým" podmínkám a poukazují na to, že by dalším oslabením poptávky pouze prohloubily recesi řecké ekonomiky.

Řecká státní pokladna nicméně bude za měsíc prázdná a vláda dohodu o další splátcce nutně potřebuje.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7889

Diskuse

Obsah vydání | 17. 10. 2012