Iráčtí šíité bojují v Sýrii za Asada

17. 10. 2012

čas čtení 3 minuty

V Sýrii na straně prezidenta Asada bojuje řada iráckých šíitských militantů, kteří jsou loajální k íránskému náboženskému vůdci. Vyplývá z vyjádření iráckých představitelů a bojovníků těchto milicí.

Tento fakt ukazuje, jak rychle došlo k internacionalizaci celého konfliktu, který se změnil ve válku mezi arabskými monarchiemi Perského zálivu a číitským Íránem, vedenou přes prostředníky.

Na stranu povstalců se přidávají sunnitští islamisté z celého regionu (a ojediněle i z Evropy), zatímco na straně vlády bojují příslušníci libanonského Hizballáhu a irácké šíitské milice.

Z hlediska iráckých šíitů syrské povstání ohrožuje šíitský vliv a z toho plyne povinnost pomáhat Asadovi, protože jejich nejvyšší prioritou je loajalita k Íránu.

Mezi těmito bojovníky jsou dezertéři a bývalí bojovníci milic protiamerického klerika Muktady al-Sadra, proíránské skupiny Badr a dalších skupin, které bojovaly v Iráku proti Američanům.

Podle iráckých šíitských politiků nemá boj v Sýrii oficiální sankci velení milic ani vlády.

Někteří z těchto bojovníků náleží k Sadrově Mahdího armádě a uprchli do Sýrie po roce 2007, kdy jejich jednotky byly poraženy iráckou armádou. Další jsou loajální k ajatolláhu Chameneímu jakožto náboženské autoritě a hranici přešli teprve nedávno.

Podle výpovědí, které získala Reuters prostřednictvím satelitního telefonu, vstupují tito Iráčané do společných miličních jednotek se Syřany a bojují bok po boku se syrskou armádou, provádějí strážní službu v oblastech obývaných šíity, někdy i tzv. vyčišťovací operace. Jedná se o jednotlivé dobrovolníky, kteří cestují s pasem po normálních trasách.

Údajně existovaly kontakty zodpovědné za nábor a organizaci dobrovolníků, jejich vyzbrojování a navigaci, ale všechny čelí nedostatku financí, které poskytují většinou iráčtí obchodníci v Sýrii.

Velitelé organizací Badr, Asajb al-Hak a Mahdího armády sdělily Reuters, že sami bojovníky do Sýrie neposílají, protože tamní události považují za vnitřní záležitost sousedního státu.

V Iráku syrské události vyvolávají obavy, protože pád Asada by patrně vedl k rozdělení země podle sektářských linií a vznikl by nepřátelský sunnitský centrální režim, který může vést až k dalšímu kolu občanské války mezi šíity a sunnity v Iráku.

Irák oficiálně zachovává v konfliktu neutralitu.

Podle Iráčanů v Sýrii nepůsobí íránské pozemní jednotky, ale jsou tam jím podporovaní experti a důstojníci libanonského hnutí Hizballáh, kteří cvičí provládní milice.

Írán podle iráckých politiků pověřil jednoho z vyšších velitelů organizace Badr kontrolou militantních skupin a koordinací aktivit mezi syrskou vládou a šíitskými skupinami v Iráku.

Podle výpovědí bojovníků syrská armáda obsadí území na hodinu nebo dvě denně a poté předá jeho obranu milicím a místnímu šíitskému obyvatelstvu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8621

Diskuse

Obsah vydání | 17. 10. 2012