Ministerstvo práce a sociálních věcí se pokusilo zcenzurovat své kritiky

15. 10. 2012

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Ve středu 10. října 2012 byla ze serveru YouTube na podnět Ministerstva práce a sociálních věcí České republiky (MPSV) stažena propagační videa ke kampani "Stop Sociální reformě" Iniciativy ProAlt. Ministerstvo požadovalo stažení klipů s odkazem na svá autorská práva, neboť videa remixují části původních ministerských propagačních videí k sociální reformě. Lukáš Němec, jeden z oganizátorů kampaně a politolog, k tomu říká: "Krok MPSV považujeme za nebezpečnou a nepřijatelnou interpretaci autorských práv, která umožňuje cenzurovat občanskou kritiku ministerských politik financovaných z veřejných rozpočtů. Budou si napříště ministerstva nárokovat copyright na své vyhlášky a omezovat kritickou veřejnou debatu o nich?"

Reakce ministerstva vypovídá především o tom, jak současní proponenti vládních stran vnímají politiku: jako jednostrannou komunikaci od politiků k občanům. Projev samostatného kritického náhledu na tzv. sociální reformu, který je navíc podpořen autentickými výroky osob dotčených reformou, a tudíž poukazuje k reálným důsledkům vládní politiky, má být potlačen.

Martin Škabraha, mluvčí Iniciativy ProAlt, připomíná, že: "podobně reagovala moc už v případě kreslení tykadel na předvolební plakáty, za které byl odsouzen Roman Smetana. Politické kampaně se tváří jako komunikace volených politiků s občany, a tedy jako součást debaty ve veřejném demokratickém prostoru. Jakmile však občan odmítne propagandu pasivně přijímat a sdělení, které vnímá jako falešné, uvede svým komentářem na pravou míru, je toto sdělení účelově prohlášeno za soukromé vlastnictví, chráněné soudy a policií." V případě videospotů kampaně "Stop Sociální reformě" přitom ani nedošlo k přímému zásahu do jejich originální verze. Ta nadále existuje a je pro každého veřejně dostupná. Byly pouze použity její části, a to s řádným označením původního zdroje. Tento postup je podle našeho názoru zcela v souladu se zákonem upravujícím autorská práva, kde se mj. říká: "Do práva autorského nezasahuje ten, kdo užije dílo pro účely karikatury, parodie, parafráze nebo koláže, pokud takové užití bude v souladu s dobrými mravy a v rozsahu vyžadovaném konkrétním účelem."

Kompletní text ZDE

0
Vytisknout
9638

Diskuse

Obsah vydání | 17. 10. 2012