Obrat Běloruska k USA bude mít vliv na integrační procesy v postsovětském prostoru

5. 2. 2020

čas čtení 1 minuta
Návštěva amerického ministra zahraničí Michaela Pompea 1. února v Minsku ukončí energetické spory mezi Minskem a Moskvou, oslabí západní hranici Ruska a rozbije Eurasijský ekonomický svaz (EAES). O tom vypovídá více než vřelé přijetí amerického představitele běloruským prezidentem Aleksandrem Lukašenkem - a také očekávání důležitého hosta v Kazachstánu a Uzbekistánu, píše Světlana Gamovová.


V Taškentu, který projevuje zájem o EAES, ale nespěchá do něj vstoupit, se s Pompeem setkali 2. února. V Uzbekistánu jej přijali srdečně. Tak jako v Minsku, i v Taškentu se vyslovili pro aktivnější roli USA v postsovětském prostoru.

"Přivítali bychom aktivnější roli USA v Bělorusku na základě té role a významu, které hrají USA na světové scéně," prohlásil běloruský ministr zahraničí Vladimir Makej na společné tiskové konferenci s Pompeem v Minsku. Podle Makeje Minsk i Washington si cení značného a dosud nevyužívaného potenciálu dvoustranné ekonomické a investiční spolupráce a posoudily směry, jimiž by to mohlo proběhnout.

"Důraz je položen také na vzájemnou spolupráci dvou států po linii orgánů vynucujících právo... Strany potvrdily záměr pokračovat v dialogu o otázkách regionální i mezinárodní bezpečnosti," dodal šéf běloruské diplomacie.

"Zejména proběhla výměna názorů na situaci v regionu a perspektivy vzájemné spolupráce mezi Běloruskem a blokem NATO. Zdůrazněn byl záměr Běloruska podílet se na úsilí o udržení míru a bezpečnosti na kontinentě," doplnil Makej.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
7787

Diskuse

Obsah vydání | 11. 2. 2020