Zprávy o koronaviru z Gambie

21. 8. 2020 / Kateřina Duchoňová

čas čtení 4 minuty

V posledních dnech zaznamenala nejmenší země afrického kontinentu nejvyšší procentuální nárůst nakažených novým typem koronaviru. Zůstává otázkou, jak přesně se vedly statistiky, nicméně tamní Ministerstvo zdravotnictví udává, že v období od 5. do 11. srpna je v Gambii nárůst o 85 % nakažených a počty dále rostou (k 20.8. se jedná o 2401, přičemž ještě v červenci se jednalo jen o 622 evidovaných případů. K 20. 8. bylo v Gambii zaznamenáno 81 úmrtí na Covid 19, v červenci jich bylo od počátku pandemie 12. Za období od března do června se jednalo pouze o 2 případy. Od začátku srpna se tedy jedná o exponenciální růst. Roli zřejmě hraje i vyšší počet testovaných, který se kontinuálně zvyšuje a za srpen činí již přes 3000 testovaných osob.

Gambie má přibližně 2,2 milionu obyvatel.


  

První případ nákazy se objevil 16. března a infekce se začala rozšiřovat od turistů a jejich kontaktů, poslední dobou se koronavirus šíří převážně ze Senegalu a dále komunitně. Prezident Adama Barrow vyhlásil stav nouze od 6.srpna na období 21 dnů, zároveň od 22. hodiny večerní do 5. hodiny ranní platí zákaz vycházení.

Je zakázáno se shromažďovat, a to včetně náboženských setkání a oslav, mešity a kostely zůstávají uzavřeny, stejně tak vzdělávací instituce a veškeré obchody kromě potravin a lékáren. Hranice a přístavy jsou uzavřené, povoleny jsou pouze lety za humanitárními a diplomatickými účely.

Obyvatelé čelí nedostatku ochranných pomůcek, vytváří si často i improvizované krytí obličeje z lahví a podobně. V nemocnicích se také nedostává roušek, respirátorů a štítů. V této oblasti pomáhá i Čech Silvestr Tkáč, který tiskne na 3D tiskárnách štíty a další pomůcky do zdravotnických zařízení, v 3D tisku školí také zájemce z řad místních

Podobně jako v jiných chudých rozvojových zemích je v podstatě nemožné se izolovat od okolí a dodržování hygienických pravidel je velmi složité. V podmínkách, kdy celé velké rodiny sdílí pouze jednu nebo dvě místnosti, leží vedle sebe na jedné matraci, čelí nedostatku vody, dezinfekce a úklidových prostředků.


Také si musí obstarat obživu, která většinou spočívá v prodeji rostlinných produktů vypěstovaných na malých políčkách nebo živočišných výronků, pokud rodina vlastní hospodářská zvířata. Při všech těchto činnostech opět přichází do kontaktu s větším množstvím lidí. Finanční úspory většina obyvatel nemá a žádnou pomoc od státu v tomto směru nemohou očekávat.

Ani povědomí o prevenci infekčních nemocí a jejich projevech tu není velké.

Zdravotnictví je navíc zpoplatněné a mnoho lidí nedosáhne ani na základní vyšetření či ošetření. V případech těžšího průběhu onemocnění Covid 19 není schopno poskytnout adekvátní péči vzhledem k nedostatečnému vybavení a už teď je vzhledem k zahlcenosti blízko kolapsu. Nákaza se objevuje i mezi zdravotnickým personálem, a jsou tak nuceni některá oddělení a nemocnice (kterých je i tak velký nedostatek)zavřít.

I v Africe se dle informací od místního humanitárního pracovníka Yunuse Kommy šíří různé konspirační teorie, které je o to těžší vyvrátit, když lidé nemají přístup ke kvalitním informacím. Někteří jsou tak přesvědčeni, že žádná pandemie neexistuje, a nemusí tím pádem dodržovat ani žádná doporučení a omezení. Občas je nedodržují ani veřejně činné osoby.

Také v dalších afrických státech je podle statistik patrný nárůst lidí pozitivních na Covid 19, v některých zemích pozvolný a jinde rapidnější.

Každopádně může na nejchudším kontinentu snadno dojít k humanitárním katastrofám.


0
Vytisknout
7677

Diskuse

Obsah vydání | 27. 8. 2020