Všechno bude: Úniková infantilita, kterou české publikum v Karlových Varech milovalo

24. 3. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Pozn. red. Český lev byl udělen "teenagerskému" filmu Všechno bude. Režisér Olmo Omerzu se inteligentně specializuje na analýzu mentalitu raných teenagerů. Z toho hlediska je to film dobrý. Jenže ohromující a znepokojující je, že v situaci, kdy se ČR potýká s obrovskou mírou urgentních a těžko řešitelných problémů, jásá veřejnost nad únikovým dílem, který se zabývá fantaziemi čtrnáctiletého a patnáctiletého kluka.  Tato recenze původně vyšla v Britských listech 1. 7.  2018. (JČ)



Slovinskému režiséru Olmo Omerzuovi působícímu v Praze, přijali do hlavní soutěže v Karlových Varech jeho teenagerský "road movie" Všechno bude. Zajímavé, kolik filmů na letošních Karlových Varech, se zabývá tématem úniku z normálního, establishmentového života. Film Všechno bude je velmi dobrý, hluboce proniká do psychologie obou čtrnácti až patnáctiletých dětí, kteří hrají hlavní hrdiny. Neohrabaný čtrnáctiletý Heduš se na křižovatce kdesi v Bílině uprostřed zimy přidá k asi patnáctiletému Márovi, řídícího rodinný automobil. Mára předstírá, že "utíká z domova".

29715

ČR už v Evropě dávno prohrála

Kterak Andrej Babiš nad kvótami slavně zvítězil

30. 6. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Nemohlo to dopadnout jinak. Své prohlášení pro česká média (ostatní názor českého premiéra nezajímá) mohl Andrej Babiš nahrát dopředu, neboť z jeho pohledu nemohl summit dopadnout jinak. I kdyby se nepodařilo dosáhnout "dohody", což je v současné podobě jen dohoda o dohodě budoucí, Andrej Babiš by vždy tvrdil, že uspěl. Původní koncept, na němž stavěla Angela Merkelová svou předchozí strategii řešení imigrační krize v Evropě, totiž nebylo možné zachovat a šlo jen o to, zda se jí podaří dosáhnout akordu s rozhodujícími evropskými lídry (ne s českým premiérem) a odvrátí tak svou rezignaci, nebo zda se jí vzbouří Bavorsko a donutí ji odstoupit. Roli českého premiéra v této hře lze charakterizovat jako diváckou. Fakt, že česká veřejnost nedokáže číst evropské souvislosti, mu dovoluje fabulovat o "jeho" vítězství.

Karlovarský festival ve vzdorném odporu proti dnešním "hodnotám" České republiky

30. 6. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 12 minut

Hned během prvního dne karlovarského filmového festivalu se opět výrazně zviditelnil pozoruhodně dvojznačný signál. Festival funguje v pokleslém mediálním prostředí České republiky, a tak s vnějším světem mimo Karlovy Vary komunikuje prostřednictvím celebritálních konstrukcí: vytahuje se, kolik zahraničních herců zase přijelo a jak je festival vlastně slavný. Je to mediální masáž českého komplexu méněcennosti. Ve skutečnosti jsou v mezinárodním kontextu Karlovy Vary relativně nevýznamný festival, zcela logicky, totiž, jste-li zajímavý začínající režisér s novým filmem, kam pošlete svůj snímek? Do Karlových Varů nebo do Cannes?

Jak opakuju každý rok, skutečná hodnota karlovarského festivalu je v jeho dramaturgii. Má spolupráci s globální sítí mezinárodních festivalů a filmových institucí a každoročně začátkem července přiveze nejzajímavější ukázky toho, co za poslední rok vzniklo ve světovém filmu. Tak to, zdá se, je možno říci už po prvním dni festivalu, funguje i letos.

K tomu se letos přidává jedna velmi zajímavá věc.

Rozhovor Britských listů 171.

Z Evropského setkání mládeže ve Štrasburku

29. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta



Letos v červnu se v Evropském parlamentě ve Štrasburku konalo, jako každé dva roky, "Evropské setkání mladých",  EYE 2018. Dominika Švecová natočila reakce českých účastníků tohoto setkání. Mladým lidem z ČR se líbily sebevědomí a schopnost vystupovat, které projevovalo tolik účastníků tohoto mezinárodního fóra, ocenili diskusi o nejpalčivějších otázkách dneška i skutečnost, že evropští politikové na tomto setkání s mladými občany z mnoha evropských zemí skutečně mluvili. Zdrojem hrdosti byla i aktivní účast Čechů na tomto mezinárodním fóru. Je typické, že česká média tuto významnou mezinárodní akci vůbec nezaznamenala. Reportáž se vysílá na Regionalnitelevizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 29. června 2018.

K tomu:  EU: Ján Kuciak a Daphne Caruana Galizia jsou vzorem Evropě

Téma BL: 
EYE 2018: Evropské setkání mladých

Jak je ČR sto let za opicemi: V Karlových Varech samé filmy o silných, vzdorných mladých ženách

1. 7. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 10 minut



Je to možná náhoda (je nad lidskou schopnost zhlédnout v Karlových Varech všechny nebo i jen většinu z přibližně dvou set zde promítaných filmů), avšak z přibližně desítky filmů, které jsem tu zatím viděl od pátku, je možno vystopovat v současné mezinárodní filmové produkci velmi silnou tendenci: Většina filmů, které jsem dosud viděl, má velmi silné, vzdorné, proti establishmentu se stavějící hrdinky. Že by to odráželo vývoj ve světě, který si poznenáhlu začíná uvědomovat, že ženy jsou často daleko schopnější, rozumnější a energičtější než jejich mužské protějšky - jen když se jim dá příležitost?

Mizející světlušky a Svědkové Putinovi

30. 6. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Prvním soutěžním filmem promítaným v hlavní soutěži na letošním karlovarském festivalu byl kanadský frankofonní snímek La disparition des lucioles (Mizející světlušky, 2018). Jak jeho režisér Sébastien Pilote vysvětlil v úvodu před filmem, jde o citát z italského režiséra Passoliniho, který tímto výrazem poukazoval na fašizující se Itálii. Pilotův film není otevřeně politický: je to portrét středoškolačky Léony, žijící na malém kanadském městě, která se snaží vyrovnat "se životem" - její otec, předák odborářů, bojoval proti uzavření místní továrny, která byla přesto zlikvidována. Muže pak z města vyhnal místní ultrapravicový aktivista a rozhlasový komentátor, který proti němu v médiích uspořádal štvanici a posléze mu ukradl i manželku. Teenagerka Léona se se situací velmi těžko vyrovnává, jak se svěřuje občas z dalekého kanadského severu navštěvujícímu otci, jednak vůbec neví, co po maturitě se životem, jednak jsou jí převládající blbost a sobectví doslova všech lidí, s nimiž se setkává, včetně matky, naprosto odporná. Shodou okolností se seznámí s pravděpodobně o takových dvacet let starším hudebníkem Stevem, učitelem hry na kytaru, který ji naučí hrát pár akordů a jedná s ní jako s lidskou bytostí. Film je obrazem světa, "tak, jak to je", nijak neideologizuje, nic nepředstírá, je však velmi intenzivní a emocionální - vtáhne člověka plně do děje.

29710

Absurdní svědectví učitele o tom, kterak vzdělávání v ČR prohrává

Kterak jsem dělal revoluci v dějepise – část druhá

29. 6. 2018

čas čtení 40 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

„Rozbít si hlavu jednou je zkušenost. Rozbít si hlavu podruhé o stejnou překážku je pitomost,“ platí tato slova jednoho mého kamaráda reagujícího na můj příběh? Můj předešlý článek popisující zkušenosti učitele zkoušejícího prosadit inovativní výuku a tvrdě narazivšího na zeď konzervativního školství skrze vyhazov z práce vyvolal nebývale silnou odezvu ve veřejném prostoru sociálních sítí i mimo ně. Někteří kolegové učitelé vyvěšovali text do sboroven a pro mnohé byl, dle jejich slov, přesným vyjádřením jejich vlastních frustrací a problémů. Překvapilo mě, jakou měl článek čtenost (stal se osmým nejčtenějším na Britských listech za rok 2017 s téměř 20 000 čtenáři) i množství zajímavých komentářů, které inspiroval  - za všechny na příklad inspirativní zamyšlení Davida Gregera, ředitele Ústavu výzkumu a výzkumu vzdělávání.

Vydáváme u příležitosti konce školního roku.

Vzkaz Babišovi: Politici z EU se celí usmívají, avšak uprchlíci dál budou umírat utopením

29. 6. 2018

čas čtení 2 minuty



Evropa netrpí migrační krizí, byla postižena humanitární krizí. Avšak pro evropské politiky nejsou uprchlíci a migranti lidské bytosti, jsou to jen statistiky, či potrava pro nenávistné politické kampaně umožňující šarlatánům dostat se do vysokých vládních postů, píše Owen Jones.

Uprostřed všech hádek v EU ohledně migrace byste si mohli myslet, že počet uprchlíků a migrantů přicházejících do Evropy výrazně roste: není tomu tak. Zatímco v roce 2015 jich přišlo do Evropy více než milion, loni jich bylo jen 172 362, letos dosud jen 43 000.

Avšak číslo, na kterém skutečně záleží, je 12 397. To je počet zaregistrovaných smrtí od ledna 2014 do února 2017: jsou to úmrtí dětí, důchodců, mužů a žen, kteří se utopili ve Středozemním moři. A odpovědnost za tato úmrtí plně nesou evropští politikové.

Edward Snowden charakterizoval ruskou vládu jako zkorumpovanou

30. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta



Americký whistkeblower z National Secury Agency Edward Snowden charakterizoval ruskou vládu v rozhovoru pro  Süddeutsche Zeitung jednoznačně jako "zkorumpovanou". Řekl: "Ruská vláda je v mnoha ohledech zkorumpovaná, to je něco, co si ruští občané uvědomují. Ruští lidé jsou vřelí. Jsou chytří. Je to krásná země. Problémem je jejich vláda, ne lidi samotní."
Snowden byl v prvních letech po příchodu do Ruska kritizován, že nekritizuje Putinovu vládu, avšak v poslední době otevřeněji vystupuje i na obranu novinářů v Rusku.

Svou kritikou Putinovy vlády možná Snowden riskuje svůj azyl v Rusku. Žádná jiná země na světě mu azyl nenabídla. Není vyloučeno, že během nadcházejícího summitu Donalda Trumpa s Putinem v Helsinkách by se oba muži mohli dohodnout na tom, že Rusko Snowdena vydá USA.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Trump Macronovi: "Odejdi z EU, dám ti daleko lepší obchodní dohodu s USA"

29. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta



Donald Trump navrhl Emmanuelu Macronovi, aby Francie odešla z Evropské unie. Za to prý dá Francii výhodnou bilaterální obchodní smlouvu.

Tuto nabídku, jejímž cílem je zničit Evropskou unii, učinil Trump Macronovi během Macronovy dubnové návštěvy v Bílém domě. Trump Macronovi nabízel lepší obchodní podmínky, než jaké má od USA celá Evropská unie.

Josh Rogin,  novinář z deníku Washington Poat, citoval dva nejmenované evropské činitele jako zdroje této své zprávy. Dodal, že Trumpův návrh svědčil "o Trumpově naprostém nepochopení Macronových názorů a názorů lidí, kteří ho zvolili. Americký prezident nabídl protekční dohodu ve snaze zlikvidovat organizaci spojenců USA, v přímem rozporu s oficiální politikou americké vlády".

Ani Bílý dům, ani Elysejský palác tuto zprávu nepotvrdily, avšak nabídka je v souladu s Trumpovým podezřívavým postojem vůči mezinárodním smlouvám a organizacím.

Podrobnosti v angličtině ZDE


Šéfové EU se jakžtakž dohodli ohledně migrace, středoevropské země nespolupracují

29. 6. 2018

čas čtení 3 minuty

 

Evropští vedoucí politikové se pokusili překlenou své rozpory ohledně migrace příalibem, že některé země EU přijmou migranty zachráněné ve Středozemním moři, ale na bázi dobrovolnosti. Předtím Itálie pohrozila vetovat celé prohlášení ze summitu, pokud nebudou souhlasit členské země EU s pomocí Itálii ohledně přichozích migrantů. Opozice od středoevropských států znamenala, že rozhovory probíhaly po celou noc.

Italský premiér pak prohlásil, že je spokojen, že Itálie nebude ponechána bez pomoci, avšak EU se nedohodla na uprchlických kvótách, které čtveřice středoevropských zemí naprosto odmítá.

30008

Vláda s nulovým potenciálem pro zahraniční politiku

Pocheche nad českou politikou

29. 6. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Je třeba sebrat odvahu a podívat se pravdě do očí: Budoucnost ČR není skryta uvnitř Blaníku. Je rozprostřena v mezinárodních politických a ekonomických vztazích, je závislá na české příslušnosti k EU a dalším mezinárodním uskupením, které kotví nestabilní českou identitu v západním kulturně-politickém prostoru a zajišťují alespoň jakýsi strach deprivantů ochotných obětovat cokoliv veřejného ve vlastní prospěch, aby se báli vnější autority. Česká politika tomu ale vůbec neodpovídá. Česká politická reprezentace totálně přizpůsobuje svou zahraniční politiku jakémusi přihlouplému předstírání "boje se zlou EU". Lidé, které v zahraničí nikdo nebere vážně, a oni to vědí, se dovnitř tváří, že vlastně hrdinně bojují za zájmy ČR. Nejenže za ně nebojují, oni jdou výrazně proti nim. A je jim to naprosto jedno. 

Babiš: "Zvítězii jsme." - Opravdu? A co dlouhodobý dopad vašeho chování na budoucnost ČR?

29. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta


To, že se ČR spojila v EU s největšími autoritáři, ultrapravičáky a populisty, vážně poškodí její situaci do budoucna.

30006

Nedotýkejme se jemnocitu populistů, mohli by se zvrhnout ještě více...

Dehumanizace vážně ohrožuje budoucnost západní společnosti

29. 6. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Nejde o planou poplašnou zprávu. S tím, jak populisté začali legitimizovat svou vylhanou, propagandou na vůči digitálním médiím bezbranným voličům zduřelou politickou agendu napříč severoatlantickým prostorem, se začalo rychle měnit společenské klima. Část společnosti je zcela vážně přesvědčena o tom, že zvěrstva typu odtrhávání malých dětí od rodičů lze obhájit vlastními zájmy. Varovně se rozostřuje hranice mezi přijatelným a nepřijatelným, což otevírá dveře krutosti a "příšerám z podzemních prostor", které jsme se jako rozvinutá civilizace traumatizovaná donedávna žitou zkušeností hromadných genocid globálního charakteru 20. století naučili krotit. Trauma odchází s očitými svědky, šílenství prosakuje na povrch. Považte, co napsal jeden čtenář, vysokoškolský pedagog, redakci Britských listů...

Je-li Hamáček ministrem zahraničí, Poche nemohl být navržen

29. 6. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Včera jsem ve Dvaceti minutách Radioužurnálu s panem Kalouskem, ale pak hlavně na Českém rozhlase Plus, stále dokola poslouchal úvahy nad tím, zda je šéf ČSSD Hamáček ministrem zahraničí v souladu s Ústavou. Podle mne je to velmi jednoduché. Stěžuje si premiér Babiš, že má ve vládě někoho, kdo jím nebyl navržen? Nestěžuje si. Musel tedy navrhnout Hamáčka na pozici ministra zahraničí.

Trump na jednání skupiny G7 ostře útočil na NATO. "Je tak špatné jako Nafta."

29. 6. 2018

čas čtení 1 minuta



Na nedávné schůzce skupiny G7 Donald Trump ostře zaútočil na Severoatlantické společenství. "Je tak špatné jako NAFTA", Severoamerická dohoda o volném obchodu, kterou Trump otevřeně pohrdá. Informaci přinesl Axios a ve čtvrtek ji potvrdili dva evropští činitelé. Vyvolalo to silnou nervozitu mezi spojenci USA ohledně toho, co se stane na vrcholné schůzce NATO v Bruselu, která začíná 11. července a po níž se setká Trump s Putinem v Helsinkách.

Velmi špatná zpráva pro menší evropské státy

29. 6. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Americký a ruský prezident se 16. července sejdou na "bleskově" dojednaném summitu v Helsinkách ZDE. Trump se ale již předem nechal slyšet, že návrat Ruska do skupiny G8 by neměl záviset na vrácení anektovaného Krymu. A zvláštní zpravodaj Komsomolské pravdy Dmitrij Smyrnov zprávu o summitu hned zarámoval tvrzením, že k dvoustranným jednáním hlav někdejších supervelmocí dojde "na území ruského impéria" ZDE. - Finové již zpozorněli. Ale nejde jen o ně.

Barnier: Nyní vážně hrozí, že Británie vypadne z EU bez dohody

29. 6. 2018

čas čtení 2 minuty



Michel Barnier, hlavní vyjednavač EU pro brexit, varoval v pátek dopoledne, že dále trvají "obrovské a vážné rozdíly" mezi britskými a evropskými požadavky na brexit, zejména ohledně irské hranice

"Musíme založit své partnerství mezi EU a Británií na našich hodnotách a zásadách, při respektu pro britské červené čáry. Pro nás to znamená integritu jednotného trhu, nedělitelnost čtyř svobod, autonomii rozhodování EU a ochranu a respekt pro základní práva evropských občanů.

Čekáme na britskou bílou knihu. Doufáme, že bude obsahovat použitelné a realistické návrhy. Avšak už není skoro žádný zbývající čas. Chceme dohodu a pracujeme pro dohodu, ale čas už nezbývá a očekávám, že britská delegace předloží své návrhy v pondělí."

Vyvolává Rádio Zet v českých posluchačích záměrně strach?

29. 6. 2018 / Albín Sybera

čas čtení 8 minut

Zamyšlení u příležitosti konání konference Českého rozhlasu a BBC “Truth and Power” – má v dnešní době šanci dosáhnout vysílání BBC k posluchačům v ČR skrz témata, která nastolují česká mediální uskupení?

I. Rádio ZET jako interpret BBC pro české posluchače?

Minulých pět let jsem za prací hodně cestoval autem po ČR a hodiny strávené na silnicích a dálnicích jsem často vyplňoval poslechem rádia a mluvených CD knih. Na rádiových vlnách jsem nejčastěji poslouchal vysílání BBC, Radiožurnálu a rakouské převážně hudebně zaměřené FM4. V posledních dvou, třech letech jsem vysílání BBC naladil na vlnách Radia ZET (web nově na www.news.youradio.cz), patřící do mediální skupiny Lagardere Active ČR (www.lagardere.cz - v posledních měsících radio stanice z této skupiny jako Frekvence 1, Evropa 2 a další skupovala skupina Czech Media Invest). Radio ZET postupně zkracovalo vysílání BBC, až jej v současnosti omezilo na pravidelné zprávy BBC World News každou půlhodinu a pravidelné pořady BBC (“Inquiry” apod.), vysílané ve večerních hodinách. Po skončení BBC World Service následuje vysílání Rádia ZET (v češtině), což bývá zpravodajské okénko Rádia ZET, či přehled českého tisku. Co je na tomto vysílacím harmonogramu pozoruhodné, je volba témat, které po BBC World Service následují na Radiu ZET. Níže jen jeden příklad.

Osa nového populismu

29. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

(Zajimavé, jak silně je ČR susceptibilní nejzápornějším světovým trendům... JČ)



27694

Drzost nezná mezí

29. 6. 2018 / Václav Dušek

čas čtení 1 minuta

Tak se nám prý údajně pan andělsky nevinný sociální demokrat doktor a hejtman Rath přirovnal k Miladě Horákové. Má se stydět, otrapa, avšak nemá čím! Ohavnost připomíná tvrzení zastánců procesů a poprav, že režim nastavený jako hráz kapitalismu plnil zadané úkoly stranickými kádry, vyškolenými kdesi v Mukačevu a blízkém okolí. Letec Rath mezi stranami dolítal v okamžiku, kdy ho sbalili na ulici s krabicí od vína, napěchovanou bankovkami – náhoda?! Zapírá, kope kolem sebe, soudce je předpojatý, proces politický, v tomto státu není spravedlnosti! Nu, posoudíme, pane hejtmane. Račte se nám ale nepošklebovat, sneste důkazy svého tvrzení, že vykonstruovaný případ porušuje lidská práva, vyzbrojte se advokáty chudých.

Hele, kdo krade je obětí, vy voličský tatrmani říkáte si asi, což?! Řeknu jim, pěkný hnus, velebnosti! Máte velké štěstí, že jste neupadl v ruce tehdejších posluhujících prokurátorů, soudců, poradců, sadistických vyšetřovatelů a nedočkal se spravedlivého hněvu běsnícího lidu.
Srovnávat se s Miladu Horákovou nemůže ani zatvrzelý osel – hejtmane Rathe; provaz vám nehrozí, pohrdání ano. Obejda zůstane vždy obejdou. Kriminál vám nepřeji, každý den za mřížemi je zbytečný, málo lidský.

Můžete se ještě omluvit, že na vás sedla pýcha bezvýznamné nicky. Nebereme do úst jména božího nadarmo... a pamatujte, nesrovnáváme se s někým, komu nesaháme ani po kotníky.
Opatrujte se, hodně štěstí.

Poté, co Trump novináře z Capital Gazette označil za "nepřítele lidu", pět z nich bylo usmrceno v redakci střelbou

28. 6. 2018

čas čtení 2 minuty






1. Trump označuje média za "nepřátele" a "největší hrozbu v zemi".
2. Před 48 hodinami vyzýval ultrapravicový aktivista Milo Yiannopoulos stoupence, aby začali novináře střílet.
3. Ve čtvrtek se to stalo:




V Annapolisu ve státě Maryland bylo v redakci deníku Capital Gazette usmrceno pět osob a další byly zraněny.





Trump obětem opět chabě nabídl "své myšlenky a modlitby":




Trump před čtyřmi dny nazval zaměstnance Capital Gazette "nepřáteli lidu":






Tys to způsobil tím, že jsi požadoval násilí proti novinářům, ty sráči:





"Američané už mají plné zuby tohoto cyklu, Trumpe, a nechtějí myšlenky člověka, který myslí jen na sebe, a modlitby od člověka, který se nemodlí:




Od začátku roku 2018 došlo podle CNN v USA ke 195 masovým vraždám střelnými zbraněmi:




Fox News to zkontrolovaly a TITO novináři neměli být zastřeleni. Zvláštní postoj. Dobré vědět.


Severní Korea "rapidně modernizuje své jaderné kapacity"

29. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta


KLDR rapidním tempem modernizuje své centrum pro jaderný výzkum, ukazuje analýza nových satelitních fotografií. Dochází k tomu navzdory závazku Pchjongjangu denuklearizovat, který byl vyhlášen na červnovém summitu s Trumpem.

Analýza webu 38 North publikovaného Stimsonovým centrem ve Washingtonu, který se soustředí na Severní Koreu, ukazuje, že v posledních týdnech Pchjongjang upravil chladící systém plutoniového reaktoru a postavil nové budovy u chladící věže.

Zdroj v angličtině: ZDE

Nenavržený navržený Poche

28. 6. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Tak máme novou vládu. Jde o druhou vládu Andreje Babiše jako premiéra. Jde o menšinovou vládu, složenou z ministrů za ANO a za ČSSD. Jeden z ministrů za ČSSD je ve skutečnosti ministr za prezidenta. A jeden z ministrů za ČSSD chybí, takže předseda této strany řídí hned dvě klíčová ministerstva: vnitra a zahraničí.

Dneska budu sprostý

28. 6. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 5 minut

 Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

"Prioritou vlády je boj proti nelegální migraci" - Andrej Babiš.

Pozn. red. Žádná "nelegální migrace" neexistuje. (Viz též ZDE a na mnoha dalších místech.) Lidé mají právo překročit hranice a požádat o azyl. Státy mají podle Ženevských úmluv povinnost zpracovat jejich žádost o azyl a rozhodnout, zda je oprávněná, v kterémžto případě ty lidi musejí integrovat do společnosti, anebo neprávněná, v kterémžto případě je mají právo deportovat.

Pámbu mě zatrať, ale já jsem skoro ochotný mávnout rukou nad Čapím hnízdem. Protože takových hnízd a hnízdeček jsou po zemi stovky; triky s novými firmami na tahání dotačních prachů zde doporučovaly a realizovaly právní a poradenské firmy ve velkém, jako na běžícím pásu. Samozřejmě že člověk, kterého při tomhle triku chytí by neměl premiérovat, ale to bychom asi chtěli po české politice moc.

Trumpova krutost vůči „cizákům“ má v amerických dějinách své reálné předobrazy

28. 6. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Americký prezident dosáhl dalšího vítězství ve své hanebné válce proti imigrantům poté, co Nejvyšší soud potvrdil kontroverzní „muslimský zákaz“, týkající se občanů pěti islámských zemí. Současně probíhá Trumpovo bezprecedentní tažení proti latinskoamerickým imigrantům, jež odsoudil celý svět. Bylo by však možné realizovat tuto nehumánní politiku, kdyby v amerických dějinách neexistovaly její reálné předobrazy?           

           

Milada byla levičák

28. 6. 2018 / Richard F. Vlasák

čas čtení 2 minuty

V dnešní záplavě vzpomínek na dr. Miladu Horákovou zapadá pod nánosem smutné skutečnosti, že vládu sestavuje defraudant s poníženými sociálními demokraty a vydírajícími komunisty, nemilosrdná pravda dějin. Písecká poslankyně národních socialistů, bojovnice za rovnoprávnost žen i velká obdivovatelka našich prvních prezidentů a věřící evangelička by se dnes divila, kdo všechno stojí u jejího pamětního hrobu s kytičkou. Jsou to často lidé, kteří používají její jméno jako obušek na jakoukoliv levicovou ideu; často jsou to lidé, s nimiž by rozhodně nesouhlasila.

Zbraně hromadného ničení v Česku (2)

27. 6. 2018 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 6 minut

Jel jsem nedávno autem z Havlíčkova Brodu do Hradce Králové. Málokdy dlouhé trasy jezdím svépomocí, raději mám hromadnou dopravu, ale tady to tak nakonec dopadlo. Kousek za Brodem u poutní Svaté Anny jsem dojel řadu aut. Vepředu jí vévodil modrý kamion. Vlekli jsme se za ním mezi lesíky cca 40 km/h v kopci a 60 po rovině. Až do poměrně vzdáleného Ždírce nad Doubravou. Pro konzervativního šoféra tam moc bezpečných míst k předjíždění není, ale člověk si alespoň po čase prohlédne pěknou krajinu. Nebylo dobře vidět co je kamion v čele karavany zač, ale kýval se ze strany na stranu jako přetížený dromedár - jen uskočit ze stezky směr oáza. Ve Ždírci už se mu to skoro povedlo. Být kruhák na příjezdu trochu víc sklopený – šla možná ta modrá lochneska k zemi a odskákala neznámo kam. Naštěstí pro všechny zúčastněné se to nestalo a dromedár za stálého plížení a kývání odbočil na Hlinsko.

Rozhovor Britských listů 170:

O České republice švýcarskýma očima

22. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta




Bohumil Kartous hovoří s historikem a teologem Richardem Vlasákem, který žije ve Švýcarsku, o tom, zda by v ČR mohla někdy vzniknout taková politická kultura, jaká existuje ve Švýcarsku. Rozhovor se vysílá na Regionalnitelevizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 22. června 2018.

Ruský Nejvyšší soud: Válka v Sýrii není válka

29. 6. 2018

čas čtení 1 minuta



Ruský Nejvyšší soud odmítl odvolání 10 syrských uprchlíků, jimž Rusko v Ivanovu odmítlo poskytnout dočasný azyl. Soud rozhodl, že "události, k nimž dochází na syrském území, mají specifické vlastnosti protiteroristické operace, není to klasická vojenská konfrontace". Proto ruský Nejvyšší soud rozhodl, že syrští uprchlíci "nemohli trpět individuálním pronásledováním ani nelidským zacházením."

Syrská občanská vláda začala roku 2011. Podle OSN ze Sýrie kvůli válce uprchlo asi 5 milionů Syřanů, více než polovina z nich je v Turecku, ostatní jsou v Libanonu, v Egyptě, v Iráku a v Jordánsku.

V roce 2015 začalo Rusko vojensky intervenovat v Sýrii. Několik západních zemí Moskvu obvinilo, že její údajný boj proti ISIS má ve skutečnosti jiný cíl: zachránit Asadův režim- Během svého televizního rozhovoru začátkem června Putin charakterizoval ruskou vojenskou intervenci v Sýrii jako "neocenitelnou příležitost pro ruské ozbrojené síly získat zkušenost na bojišti." Řekl také: "Je lepší proti nim bojovat tam než tady v Rusku."

Zdroj v angličtinš ZDE

 

USA: Imigrantská batolata jsou předvolávána k soudu bez rodičů

28. 6. 2018

čas čtení 1 minuta


Uprostřed soudního řízení začal tříletý chlapec lézt na stůl

Děti imigrantů, odebrané rodičům, některé jen tříleté, jsou předvolávány bez rodičů k soudům v Texasu, v Kalifornii a ve Washingtonu. Soudy zpracovávají příkazy k jejich deportaci. Informuje o tom server The Texas Tribune.

Touto praxí nyní bude postiženo více než 2000 dětí.

"Zastupovali jsme u soudu tříletého chlapce, který byl nedávno odebrán rodičům. Uprostřed soudního řízení začal chlapec lézt na stůl, "informoval Lindsay Toczylowski, ředitel Immigrant Defenders Law Center v Los Angeles. "Opravdu to poukázalo na absurdnost toho, co s těmito dětmi děláme."

Toczylowski uvedl, že normálně bývali k soudu povoláváni rodiče se svými dětmi a rodiče u soudu vysvětlili, jaké násilné okolnosti je přiměly k imigraci. "Jen rodiče vědí, proč uprchli ze své domovské země. Dítě se nedokáže u soudu hájit," konstatoval Toczylowski.

Další šokující podrobnosti v angličtině ZDE

 

Přečetli jsme:

Nepodáním žaloby na Zemana Babiš oslabí i příští premiéry, míní Kysela

29. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

Premiér Andrej Babiš (ANO) rozhodnutím nenavrhnout Miroslava Pocheho na ministra a vyhnout se tím diskusím o případné kompetenční žalobě na prezidenta Miloše Zemana oslabuje svou pozici i pozici premiérů příštích, řekl Právu profesor ústavního práva Jan Kysela.

Celý text: ZDE

Přečetli jsme:

Nastupující šéfka justice Taťána Malá podle expertů opisovala v diplomové práci

29. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

„Nepatrné rozdíly lze zpozorovat jen například v podmínkách, za kterých se podílí se na výchově dítěte manžel rodiče dítě,“ píše se v diplomové práci. Na první pohled dvě přehlédnutelné hrubky, které má Taťána Malá (dříve Veličková) v závěru práce o rodinném právu. Ve skutečnosti ale úplně stejné překlepy obsahuje i diplomová práce Rodičovská zodpovědnost Veroniky Grossové, která ale vznikla ale o pět let dříve na brněnské Masarykově univerzitě.

Celý text: ZDE

Britské listy: Bez trvalé finanční pomoci čtenářů zkrachujeme

10. 3. 2018

čas čtení 1 minuta

Vážení čtenáři, 


jsme nuceni vám znovu připomenout, že v situaci, kdy drtivá většina českých médií patří k nějakému kmenovému nebo oligarchickému seskupení, jsou Britské listy na vlivových skupinách zcela nezávislým serverem, který ovšem pro svou existenci plně závisí na finanční podpoře od své čtenářské obce. Žádné finance od nikoho jiného nedostáváme a naši tři kmenoví spolupracovníci pro nás pracují na základě absolutně minimálních honorářů. 

Chtěl bych v této souvislosti upřímně poděkovat přibližně dvěma stovkám pravidelných finančních přispěvatelů, bez nichž by Britské listy nemohly existovat, a v poslední době zejména i hrstce těch, kteří byli schopni a ochotni provoz Britských listů podpořit darem několika tisíc Kč. 

Nicméně, minimální náklady na provoz serveru Britských listů se pohybují kolem 65 000 - 70 000 Kč měsíčně. Finanční příspěvky od čtenářů jsou většinou pod 60 000 Kč měsíčně. Lze si lehce vypočítat, že za takovýchto okolností nám dojdou finanční prostředky na provoz do několika měsíců.

Pevně doufáme, že k tomu nedojde, a že si čtenáři budou i nadále financovat tento nezávislý hlas.

Přispět můžete především bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Další informace jsou ZDE

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

Dvě parlamentní analýzy: Británie se po útocích z 11. září intenzivně podílela na mučení zatčených osob

28. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

 

Britské výzvědné agentury se intenzivně podílely na mučení a na únosech osob podezřívaných z terorismu. Vyplývá to z dvou analýz Dolní sněmovny, zveřejněných ve čtvrtek. Britští špioni se sice sami fyzicky nepodíleli na mučení osob, ale zahraniční rozvěka MI6 a domácí rozvědka MI5 spolupracovali na stovkách případů mučení a na desítkách únosů podezřelých osob do zahraničí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Polsko částečně zrušilo svůj kontroverzní zákon o holocaustu

28. 6. 2018

čas čtení 1 minuta

Foto: Tábory smrti byly německé. Německá televize, omluvte se! (billboard ve Vratislavi)

Nesmyslný pokus posílat do vězení osoby, které obviní z nacistických zločinů Poláky, byl zrušen


Polský prezident Andrzej Duda podepsal právní dodatek, jehož účelem je dekriminalizovat falešné připisování nacistických zločinů Polsku a Polákům. Polská vláda tak částečně ustoupila od nedávno přijatého kontroverzního zákona.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Většina bavorských občanů by volila Merkelovou, kdyby mohla

28. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

Většina bavorských občanů považuje CSU za větší problém než uprchlíky. Volila by CDU a Merkelovou, kdyby mohla, jenže v Bavorsku je k dispozici jen CSU a Seehofer. Je zjevné, že Bavorsko není Maďarsko:


Kandidátka do Kongresu podporuje Medicare pro všechny Američany a zrušení imigračního a celního úřadu

28. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

Teprve 28letá demokratická socialistka Alexandria Ocasio-Cortez drtivě zvítězila v demokratických primárkách nad úřadujícím členem Sněmovny reprezentantů Spojených států za stát New York Josephem Crowleyem. Ocasio-Cortez vedla progresivní grassroots kampaň, během níž mimo jiné volala po rozšíření Medicare (státní program zdravotního pojištění) pro všechny Američany, podporovala zrušení imigračního a celního úřadu či spravedlnost pro Portoriko.


Kritikové přirovnávají „muslimský zákaz“ k segregaci a internaci Japonců za 2. světové války

28. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

Americký Nejvyšší soud potvrdil kontroverzní Trumpův „muslimský zákaz“, který platí pro občany Íránu, Libye, Jemenu, Sýrie a Somálska a také pro obyvatele Severní Koreje a některé venezuelské vládní představitele. Kritické hlasy se obávají, že ideologie bělošské nadřazenosti, která byla kdysi na okraji politické scény, nyní ovládla i Nejvyšší soud. Také Americká unie občanských práv (ACLU) rozhodnutí Nejvyššího soudu ostře odsuzuje. Někteří kritikové přirovnávají verdikt Nejvyššího soudu k segregaci a internaci Japonců za 2. světové války.  

Bližší informace v angličtině ZDE a ZDE

Ostudné momenty v dějinách imigrační politiky USA

28. 6. 2018

čas čtení 2 minuty

V dějinách americké imigrační politiky došlo přinejmenším šestkrát k obrovským projevům rasismu, který byl namířen proti různým etnikům a náboženským skupinám (náboženství je v představách rasistů úzce spjato s rasou).

Pozor, na světě právě probíhá zkušební zavádění fašismu: Jde opravdu do tuhého

27. 6. 2018

čas čtení 5 minut



Máme-li si uvědomit, co se právě na světě dnes děje, musíme vnímat dvě věci. Jednou je, že jsme se ocitli v etapě zkušebního zavádění. Druhé je, že to, co se mnozí pokoušejí zavádět,   je fašismus. Žijeme v předfašistické éře, píše v naprosto zásadním, varovném článku, vynikající irský komentátor Fintan O'Toole. Povšimněte si, jak přesně všechno, co analyzuje, platí i pro Českou republiku!

Je lehké se vysmívat Donaldu Trumpovi jako idiotu, protože jím skutečně je. Avšak Trump velmi dobře rozumí jedné věci:  zkušebnímu marketingu. Vytvořil svou celoživotní existenci na stránkách drbů newyorských bulvárních deníků, které vyrábějí celebrity tím, že zkušebně publikují šokující informace, které je pak možno potvrdit, nebo dementovat, podle toho, jaká je na ně reakce veřejnosti. A vytvořil svou existenci prostřednictvím realitní televize, kde je možno pozměňovat "fakta" podle sledovanosti.

Uprchlíci: Evropa by se měla poučit z Afriky

27. 6. 2018

čas čtení 3 minuty


Jediným způsobem, jak Evropa reaguje na "hrozbu" uprchlíků, je snahou uzavírat hranice a vracet příchozí uprchlíky do původních zemí. Evropa by se však měla poučit z daleko konstruktivnějšího a vstřícnějšího přístupu afrických zemí.

Afrika, navzdory své chudobě, nyní hostí větší množství uprchlíků než jakýkoliv jiný region světa. A některé země v Africe používají novátorské přístupy, z nichž by se svět mohl poučit, Jak řekl minulý týden Filippo Grandi, vysoký komisař OSN pro uprchlíky: "Ti, kteří vykřikují o uprchlické krizi v Evropě či v Americe, by měli navštívit africké komunity, které poskytují útočiště milionům lidí s malými zdroji," píše Alexander Betts, profesor nucené migrace a mezinárodní politiky na univerzitě v Oxfordu.

Erdoganovo Turecko - generálka pro "iliberální" Evropu

27. 6. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Turecko - kdysi vážně usilující o vstup do Evropské unie - se před očima definitivně mění z prozápadně orientované liberálně demokratické země s velmi četnými deficity v obyčejný autoritářský režim. Politická a občanská opozice čelící za naprosto nerovných podmínek "charismatickému" Erdoganovi umožňuje studovat jakoby v laboratorních podmínkách způsoby fatálního selhávání liberálních demokratů zdaleka nejen turecké provenience. A nakonec: Konzervativní, nacionalistická, autoritářská masa obyvatel Anatolie stojící za Erdoganem jako jeden muž upomíná zdaleka nejen na mlčení venkova k íránské "Zelené revoluci", ale také na zástupy "vidláků" hlasujících vždy spolehlivě pro Orbána, Kaczyńského či Zemana.

Pro stoupence czexitu: Francie, Německo a Španělsko odmítnou Británii vstup na evropský trh bez volného pohybu obyvatelstva

27. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta



Britští euroskeptikové neustále fantazírují, že "Evropa potřebuje Británii víc, než Británie potřebuje Evropu" a že bude Británie moci přestat plnit podmínky členství Evropské unie, ale zachová si všechny dosavadní výhody.

Studenou sprchou je úterní varování španělského ministra zahraničí Josepa Borrella, že Francie, Německo a Španělsko nevpustí Británii na evropský trh, pokud Británie odmítne dodržovat princip volného pohybu obyvatelstva.

V minulých dnech otřásla britskou vládou vážná varování ředitelů největších podniků v Británii, že budou muset ze země odejít, nebo přesunout do zahraničí velkou část svých podniků, pokud nebude mít Británie i nadále bezcelní přístup na evropský trh a pokud vzniknou dlouhá zdržení na hranicí mezi Británií a EU.

Vážná varování v tomto smyslu vydaly mezinárodní automobilky, letecká firma Airbus a mnoho dalších.

Podrobnosti v angličtině ZDE



 

Je NATO "posedlé" Ruskem?

27. 6. 2018

čas čtení 1 minuta

To že je NATO zaměstnáno ruskou hrozbou způsobuje, že se někteří spojenci cítí zanedbáváni, píše Jill Aitorová. Stačí si přečíst rozhovor s portugalským ministrem obran Josém Albertem Azeredem Lopesem.

USA "potřebují trvalou vojenskou základnu v Polsku"

27. 6. 2018

čas čtení 1 minuta

V rozhovoru pro polský týdeník Wprost prohlásil bývalý americký konzultant specializovaný na téma národní bezpečnosti pro ministerstva obrany, energetiky a zahraničí, že vojenská základna v Polsku by významně vnitřní bezpečnost USA.

Monitor Jana Paula : Při interrupci usmrcený lidský plod nevypadá lépe než usmrcená slepice

27. 6. 2018 / Jan Paul

čas čtení 3 minuty


Tak se česká veřejnost opět dozvěděla něco, co se mezi lidmi jen šuškalo. Drastické záběry usmrcených - či korektněji řečeno - uhynulé drůbeže obletěly česká média, a rozvířily hladinu veřejného mínění tak, že tzv. obchodní řetězce jsou rozhodnuty postupně snižovat prodej vajec z klecových chovů do úplného ukončení. Jak je to od nich milé. Šokující záběry provokují k otázkám, kdo je vlastně vinen. Konzument ukazuje na chovatele, a chovatel, onen „výrobce“ vajec zase na ty, kteří investigativně vnikli do drůbežárny, a zprostředkovali veřejnosti pravdivý obraz odstrašujícího chovu.

Polský ultrapravicový novinář vítězí v BBC, ve Štětíně se nevyrábí lodi a protiteroristický policista vypadl z opilosti z okna

27. 6. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 11 minut

Foto: Protipotratové vozidlo, jehož drastické fotografie studenti ve Varšavě obalili fólií z hliníku

Konečně získává Polsko mezinárodní uznání!! A to nejen Polsko, ale i polská nezávislá žurnalistika! Vysmíván ve své vlastní zemi, ignorován mainstreamovými médii, Marcin Rola (jehož si možná čtenáři Britských listů pamatují například z tohoto článku) se náhle stal hvězdou v televizi BBC. A hned v hlavním vysílacím čase! Publicistický pořad Newsnight zkoumal, jak polská radikální pravice infiltruje polskou komunitu v Británii a Rola, který v tom hraje důležitou roli, byl interviewován. Využil své šance k tomu, aby ze sebe udělal naprostého idiota v pouhých dvou minutách:


Strašidlo jménem Marx: polemika s Michaelem Hauserem

27. 6. 2018 / Tomáš Korda

čas čtení 5 minut


Polemika Michaela Hausera s Romanem Jochem dobře vyjadřuje rozpornost Marxova dědictví. Domnívám se, že ani jeden z nich si nakonec tuto rozpornost nepřipouští – naopak ji obcházejí.

Hauser Jochovi vytýká, že ve svém zamyšlení Marxovi upírá lví podíl na takzvaných „evropských hodnotách“, které samozřejmě Joch jako liberální konzervativec hájí. Joch tím pádem prodává západní hodnoty jako hodnoty liberální demokracie, přestože to původně její hodnoty nebyly. Vzpomeňme například, jakou potíž měl J. S. Mill s všeobecným volebním právem. A není to přece ještě tak dávno, co jistý Martin Luther King musel mít sen. Hodnoty západní civilizace si liberální demokracie sice přisvojila, ale ne sama od sebe, nýbrž z donucení. Ať už ji k tomu donutil tlak sociálních hnutí vznikajících od konce devatenáctého století, anebo existence východního bloku jako alternativního společenského uspořádání. Bez umravňujícího tlaku Kinga nebo Marxe by si liberální demokracie žádné hodnoty neosvojila.

Erdoganovy pravomoci musí kontrolovat spíše občanská opozice než instituce

27. 6. 2018

čas čtení 4 minuty

Příznivci hlavní opoziční Republikánské lidové strany (CHP) jsou překvapení a naštvaní, píše Barcin Yinancová. "Kde v této zemi žijí lidé jako já a myslící jako já, že jsme byli usvědčeni z tak velkého omylu? Pokud vyhrál s takovým náskokem, v naší zemi je "jiný" svět. Jak to, že jsme o něm věděli tak málo?," ptá se jeden příspěvek na Twitteru.

New York Times shromáždil přesvědčující důkazy, že k chemickému útoku v Dúmě skutečně došlo

26. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

Sledujte toto jedenáctiminutové video. Syrský prezident Asad se v něm ptá: "Kde jsou důkazy o chemickém útoku v Dúmě?" - Tady:  


Americký Nejvyšší soud potvrdil Trumpův zákaz vstupu do země pro občany z některých muslimských zemí

26. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta



Úterní rozhodnutí konzervativně zaměřeného amerického Nejvyššího soudu, v poměru 5 ku 4 soudcům, přijalo Trumpův argument, že zákaz vstupu do USA pro občany některých muslimských zemí je součástí prezidentských pravomocí vytvářet celostátní bezpečnostní politiku USA. Soud potvrdil, že americký prezident "má pravomoc suspendovat vstup do USA pro cizince".

Odpůrci zákazu argumentují, že zákaz neučinil Spojené státy bezpečnějšími, že neférově diskriminuje muslimy a porušuje ústavní ochranu proti diskriminaci na základě náboženského předsvědčení.

Soudce John Roberts Trumpa kritizoval a zdůraznil význam principu nediskriminace lidí podle náboženství.

Trumpův zákaz postihuje cestující ze Sýrie, z Íránu, z Libye, z Jemenu a ze Somálska. Zahrnuje také omezené sankce proti Severní Koreji a Venezuele.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Pro stoupence czexitu: brexit ohrožuje 860 000 pracovních příležitostí v britském automobilovém průmyslu

26. 6. 2018

čas čtení 1 minuta



Automobilky v Británii varovaly premiérku Theresu Mayovou, že pokud její vláda neustoupí od svých požadavků na brexit, totiž odchod z evropského jednotného trhu a celní unie, ohrozí to 860 000 pracovních příležitostí v automobilovém průmyslu. "Jako minimum" musí Británie zůstat v jednotném evropském trhu. Řekl to Michael Hawes, předseda Společnosti výrobců a prodejců automobilů (SMMT).

SMMT varovala, že jestli bude nejistota ohledně brexitu trvat dál, automobilky BMW, Honda a Nissan, i další, budou muset přesunout svou výrobu z Británie jinam.

Stačí pár místních blbů a vyděláte!!

26. 6. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

"Ten náš brněnské folklór" (předvolební noviny hnutí tzv. Slušní lidé, credit Martin Freund).

Víte v čem je pointa? V tom, jak strašně snadno a strašně lacino nabral deset procent voličstva Tomio Okamura. Jak málo stačilo - pár úplně primitivních hesel, jaká napíše kdekdo po třech panácích. Hromada billboardů, kde je ksicht, velká česká vlajka a nic. Jak malá investice a jak velký zisk - myslím tím skutečně zisk finanční, protože Okamura svoje procenta pilně přetavuje do peněz. Vůbec není potřeba mít kolem sebe schopné lidi, stačí nabrat pár obecních blbů. (Standardní strany, které pomalu a pracně budují regionální přítomnost, sbírají zastupitele, starosty, senátory, jejichž lidé mají za sebou hromady tvrdé a výborné práce v regionech, jenom nevěřícně zírají).

Okamura inspiruje další politické dobrodruhy a další politické podnikatele (Valenta, který potřebuje "jen pár zákonů pro sebe", a na oplátku podpoří kohokoli v čemkoli). Jak je to snadné: pár miliónů investice, pár set miliónů zisku. Podnikání s marží 99%: to nemá nikdo, jen politický podnikatel.

Pohrdání není odpověď

26. 6. 2018 / Roman Kanda

čas čtení 3 minuty




Britské listy upozornily na facebookový status Jaroslava Miky, v němž autor rozmlouvá dvěma dělníkům jejich zcestné a naivní názory. Ačkoli jsou Mikovy odpovědi racionální, obnažují zásadní problém, který navíc potvrdila diskuse následující pod oním statusem. Pan Miko poučuje, místo aby bral vážně existenciální jádro výpovědi obou dělníků. Ve zmíněné diskusi se pak naplno rozvinulo pohrdání oběma nejmenovanými muži; objevují se v ní dokonce i vulgarismy a poukazy na údajnou intelektuální nedostatečnost těchto dělníků.

Donald Trump se může zbláznit radostí nad "podporou" od režiséra Davida Lynche

26. 6. 2018

čas čtení 2 minuty



V sobotu zveřejnil deník Guardian dlouhý rozhovor s americkým režisérem Davidem Lynchem, režisérem Blue Velvet, Eraserhead a Twin Peaks, v němž režisér hovořil na mnoho témat. Lynch, který v demokratických primárkách r. 2016 hlasoval pro Bernieho Sanderse, řekl v deníku Guardian, že "Trump možná vejde do dějin jako jeden z největších prezidentů v historii, protože věci tolik destabilizuje. Nikdo není schopen proti tomuto člověku inteligentním způsobem bojovat."

Článek dodal, že i když si Lynch myslí, že Trump nevládne dobře, otevírá prostor, v němž by outsideři mohli věci pozitivně změnit. "Naši takzvaní předáci nejsou schopni se zemí pokročit kupředu, nejsou schopni cokoliv dokázat Jsou jako děti. Trump to všechno ukázal."

Britská demokracie je ohrožena a nutnost reformy je urgentní

26. 6. 2018

čas čtení 1 minuta

 

To konstatovala britská Volební komise, která dohlíží na průběh voleb.

Po celé řadě skandálů, týkajících se firem, jako Cambridge Analytica, požaduje britská Volební komise, aby vláda změnila zákon a zabránila dezinformacím, zneužívání osobních dat a zahraničním zásahům do volebního procesu.

Britská Volební komise požaduje:

- Změnu zákonů v tom smyslu, aby veškerý digitální politický reklamní materiál používaný při volebních kampaních obsahoval stejně jako papírové letáky přesné informace o tom, kdo ho financuje

- Nový zákon zabraňující financování britských voleb a referend ze zahraničí.

- Zvýšení maximální pokuty, která v současnosti dosahuje pouhých 20 000 liber (cca půl milionu Kč).

- Povinnost všech účastníků předvolební kampaně zveřejňovat své výdaje během kampaně a těsně po ní.

- Povinnost podrobně informovat jak aktivisté v předvolební kampani vydávají své peníze na internetu.


Tyto změny britská Volební komise požaduje po skandálech pochybného hlasování pro brexit a pochybného zvolení Donalda Trumpa prezidentem USA.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 



 

Další obrovský skandál ohledně brexitu: Finanční spekulanti ho zmanipulovali, aby na něm vydělali stamiliony dolarů

26. 6. 2018

čas čtení 5 minut

 

Finanční server Bloomberg zjistil, že v den, kdy se sečítaly v Británii hlasy po  referendu o brexitu, euroskeptik Nigel Farage řekl ve 22 hodin v televizi, těsně po uzavření volebních místností, že si myslí, že kampaň za brexit prohrála, přestože měl tajné informace, že vyhrála. Znamenalo to, že v tu chvíli v důsledku jeho výroků britská libra výrazně stoupla a Farageovi kamarádi - finanční spekulanti - si za drahou libru mohli koupit množství levných eur či dolarů. Posléze bylo oznámeno, že ve skutečnosti stoupenci brexitu zvítězili, takže libra se proti světovým měnám propadla o dvacet procent, a Farageovi kamarádi - spekulanti tak vydělali stamiliony dolarů.


Ve 22.52 v den referenda o brexitu stoupla libra nad 1.50 dolarů a dosáhla své nejvyšší hodnoty za posledního půl roku. Mnoho finančníků si myslelo, že vyhrají stoupenci EU. Ne ale všichni.


"Panebože. Dnešní ráno má v ústech zlato." Slova finančního spekulanta v den, kdy bylo v Británii oznámeno vítězství stoupenců brexitu v referendu. Tento spekulant věnoval kampani za brexit 900 000 liber a vydělal na výsledku referenda o brexitu 300 milionů dolarů. Dobrá práce, Crispine!

Tento člověk, to video si pusťte, vydělal na brexitu 300 milionů dolarů. Jak se tváří člověk, který právě podvodem získal stamiliony dolarů?


Život s trvale blikající kontrolkou od nádrže

25. 6. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 9 minut

Na úvod jeden výzkum. Vezměte výše uvedenou tabulku: jen 10% občanů ČR má disponibilní finanční rezervu přesahující 200 000 Kč.

Dvě stě tisíc vypadá jako dost, ale ve skutečnosti je to nic. Cokoli většího, co vás může velmi snadno postihnout - co se stává dnes a denně - má následky v šestimístné sumě. Onemocnění s dlouhou léčbou, která není plně proplácena. Havárie automobilu, kde z nějakých důvodů pojišťovna odmítne proplatit škodu, nebo proplatí cenu starého křápu a vy bude stát před koupí nového auta. Větší nehoda v domácnosti, kterou rovněž nepokryje pojistka. Podnikatelský trabl u živnostníka - nástraha číhá na každém kroku. Ztráta zaměstnání, samozřejmě.

Je to tak. Naprostá většina obyvatel země žije buď s úplně mizivou rezervou, která nepokryje ani pokaženou pračku, nebo s o kousek větší rezervou, která nepokryje nic pořádného. Je to takový život s trvale blikající kontrolkou paliva u vaší peněženky: celý život jste jen kousek od problému. Stačí dvouměsíční mzdový výpadek a je problém - a to není nic co by se nestávalo stovkám tisíc lidí vícekrát za život a mnohdy ne jejich vinou. Jak příjemné je žití, když víte, že máte palivo jen na dva měsíce? Hovoříme o 67% obyvatel ČR, kteří jsou - v podstatě permanentně s občasnými výkyvy - v takovém stavu celý život.

Facebook vyvolal další skandál: Označuje zpravodajství za "politickou propagandu"

25. 6. 2018

čas čtení 4 minuty



Když nyní vytvořil Facebook svůj nový archiv politické reklamy, vyvolal obrovský skandál: vydavatelé novin si stěžují, že Facebook nyní označuje jejich reklamu, která informuje o novinářské práci jejich periodik, za "politickou". Vydavatelé na to reagují naprosto zuřivě, píše Emily Bell.

Nejostřejším kritikem je Mark Thompson, generální ředitel deníku New York Times. Ten tuto novou praxi Facebooku označuje za "hrozbu demokracii". "Facebooku to pořád ještě nedochází," varuje Thompson. "Snaží se rozmlžit hranici mezi faktografickou novinářskou prací a propagandou."

Thompson na nedávné konferenci na Columbia University předložil příklady věcných článků, včetně receptů na vaření (!!), které Facebook označil za "politickou reklamu". Tam přítomný Campbell Brown, šéf oddělení "pro partnerské vztahy s novináři", tvrdil, že reklama šířící výsledky novinářské práce, je politickou propagandou. "V tom se prostě mýlíte," řekl Thompson.

Barcelona demonstruje proti záplavě turistů, namísto toho chce přijímat uprchlíky

25. 6. 2018

čas čtení 1 minuta



Začátkem loňského roku požadovalo v Barceloně na demonstraci 150 000 lidí, aby španělská vláda přijala více uprchlíků. Krátce poté se na zdech v Barceloně začaly objevovat nápisy "Turisti, jděte domů, vítáme uprchlíky". Brzo poté demonstranti začali protestovat proti turistům: "Barcelona není na prodej!" "Nenecháme se odtud vyhnat!"

Obdobné protesty proti záplavě turistů se loni v létě konaly v Benátkách, v Římě, v Amsterodamu, ve Florencii, v Berlíně, v Lisabonu, v Palmě de Mallorca i jinde. Barcelona však zároveň s vyjadřováním odporu vůči turistům chce přijímat více uprchlíků.

O zapomenuté, ale velmi významné knize

Hejlův vzkaz na vlnách času

25. 6. 2018 / Ondřej Pavlík

čas čtení 14 minut

Vilém Hejl, Zásada sporu (Toronto: Sixty-Eight Publishers, 1979)

Přinášíme seminární práci studenta FFUK v Praze vzniklou na základě semináře o exilové literatuře, kterou Jan Čulík na této škole vyučoval letos v dubnu. Vilém Hejl zemřel bohužel v roce 1989, těsně před pádem komunismu, tak se nemohl postarat o vydání svých knih v postkomunistickém Československu. Přesto je jeho
Zásada sporu klíčovým dílem, který by neměl zůstat bez zájmu dnešních nakladatelů v České republice. Dočkáme se nového vydání?

Jiný článek o této knize najdete v Britských listech ZDE

V roce 1979 vydává nakladatelství Sixty-Eight Publishers historický román Zásada sporu, napsaný (podle autorovy datace na konci textu) mezi lety 1969-1973 částečně jako reakce na okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. Autor knihy, Vilém Hejl, byl pro své ideologicky "závadné" aktivity (nedlouho po podepsání Charty 77) nucen odejít do rakouského exilu. Pracoval pak pro rozhlasovou stanici Svobodná Evropa a dále působil jako scénárista, překladatel a spisovatel. Mezi jeho další tituly vycházející mimo Československo patří např. prózy Ex offo (1980) nebo Hodina hvězdopravců (1980).

Donald Trump požaduje, aby USA zrušily své soudnictví a automaticky deportovaly všechny uprchlíky

25. 6. 2018

čas čtení 2 minuty


V neděli požadoval Donald Trump na Twitteru, aby Spojené státy zrušily svůj systém soudů a automaticky, bez soudního rozhodnutí, okamžitě deportovaly všechny osoby, které vstoupí na americkou půdu.

Uprostřed ostré kritiky jeho brutální politiky vůči imigrantům na jižní hranici USA zaútočil Trump na vládu zákonnosti.

"Když někdo přijde do země, musíme ho okamžitě, bez soudců či bez soudního  řízení, vrátit tam, odkud přišli," napsal Trump na Twitteru, když jel na golf ve Virginii.






Itálie požaduje, aby se EU rozdělila o imigranty a uprchlíky

25. 6. 2018

čas čtení 3 minuty

Nový italský premiér Giuseppe Conte uvedl na mini-EU summitu v Bruselu, že plán, který jeho vláda přeložila na této schůzce, znamená zásadní změnu v postoji EU vůči migraci. Itálie požaduje změnu toho, co Conte charakterizoval jako "zastaralé předpisy, které určují, kdo je za imigranty a uprchlíky odpovědný".

Plán o 10 bodech, který předložila italská vláda, se vrací k mnoha návrhům předchozí italské vlády: mimo jiné i k požadavku, aby za příchozí migranty zachráněné ve Středozemním moři nesly odpovědnost všechny členské země EU a zemím, které to odmítnou, budou odebrány evropské dotace.

Volby v Turecku aneb Restaurace sultanátu?

25. 6. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obhájil svůj mandát již v prvním kole voleb a toto vítězství značně posílilo jeho pravomoci, jež by mu mohl závidět nejeden ctižádostivý autokrat. Zároveň se uskutečnily parlamentní volby, v nichž Erdoganova politická platforma Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) získala 42,4 procenta voličských hlasů a její koaliční partner, ultrapravicová Strana národního hnutí (MHP), oslovila 11,2 procenta Turků. Někteří analytikové doufali, že příznivý výsledek parlamentních voleb může udržet Erdoganovy diktátorské choutky na uzdě a zpomalit setrvalý odvrat od parlamentního systému, leč jak výsledek prezidentských, tak parlamentních voleb tyto naděje pohřbívá. 

Co česká média nezajímá

25. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta


A court in Slovakia: Czech hate speech website Parlamentní listy must not be listed as a source of disinformation

24. 6. 2018

čas čtení 2 minuty

Photo: "No one forces upon you what to think" A Parlamentní listy billboard in the Czech Republic



Using a "preliminary court order", the regional court in Bratislava, Slovakia, has ordered the Slovak website konspiratori.sk (Conspirators.sk) to stop listing the Czech hate speech Breitbart-like website Parlamentní listy as "untrustworthy" until the court reaches a final verdict in this matter.  Konspirátori.sk must also disable the software which automatically blocks advertising  from Parlamentní listy which users can include on their own websites. Earlier, courts in Slovakia have reached a final verdict that the Slovak version of Parlamentní listy (parlamentnilisty.sk) is trustworthy and must not be designated as a fake news website.

In this connection the Czech website Parlamentní listy reminds its readers that the Czech Interior Ministry does not list this website as a source of disinformation. 



Source in Czech HERE 



Both the Czech Republic and Slovakia have laws which punish incitement against minority ethnic and religious groups by prison terms up to three years' imprisonment.   Parlamentní listy has never been charged.


The following is a series of headlines published by Parlamentní listy:

- Colonel Skácel on 9/11: Two high rises could not have collapsed after being hit by airplanes. Absolute nonsense. Terrorism is a myth

- Europe will go black. Fuck it, swore citizens during a meeeting. And the Czech immigration boss suprised people "We do not moan, so we will be punished."

- Billions of immigrants. Horrifying chaos, conflicts, war and death and catastrophe in Europe. Someone is organising this!

- 100 million immigrants will arrive, according to estimates. This is the end of Europe. The government must rebel against the threats and the crude blackmail from the EU

- Sociologist Petr Hampl: We have the right to deal with the refugees as though they were aggressors. The traitors of the Czech nation are helping them to exterminate us like the whites have exterminated the Red Indians. The Czech Human Rights Ombudsman, she is the real neo-Nazi

- This is death. There will be bloody tragedies. Hatred of the Czechs, monstrous behaviour, treachery, suicide, collaborators, chaos

- Lord Mayor in a Berlin immigration quarter: The immigrants rule us with a rod of iron and terrorise German children, adults and pensioners. They teach their offspring to fight against us

- Disgusting, we must leave the EU. Czech politicians' reactions against the quotas

Britský milionář podporující brexit systematicky hledá diskreditační materiál na novináře a protibrexitové poslance

24. 6. 2018

čas čtení 3 minuty



Arron Banks, který financoval probrexitovou kampaň Nigela Farage Leave.EU, požadoval použití  soukromých detektivů ve snaze najít špínu na novináře, kteří zkoumali jeho podnikatelskou činnost. Týdeník Observer získal emaily, které si vyměňoval Banks s Andym Wigmorem, tiskovým mluvčím organizace Leave.EU a Banksovým podnikatelským partnerem, v nichž  Wigmore navrhuje hledat "osobní diskreditační materiály" na Iana Katze, šéfredaktora publicistického pořadu televize BBC Newsnight. Pořad Newsnight totiž loni v říjnu odvysílal o Banksovi reportáž, v níž upozornil na neprůhlednost Banksových financí. Podle britských zákonů je zakázáno financovat britské předvolební kampaně zahraničními finančními zdroji, u Bankse není jasné, zda nedostal miliony, které poskytl probrexitové kampani Nigela Farage, z Ruska.

O neuvěřitelném pokrytectví Evropy. Chudé země přijímají miliony uprchlíků, bohatá Evropa je odmítá

24. 6. 2018

čas čtení 2 minuty

 

Ti, kteří vykřikují o "uprchlické krizi" v Evropě či v Americe by měli navštívit africké komunity, které poskytují útočiště milionům lidí, přestože mají k dispozici jen minimální zdroje. Namísto výkřiků o "uprchlické krizi" by měli Evropané a Američané pomoci chudým zemím sdílet břemeno uprchliků.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v květnu 2018

3. 6. 2018

čas čtení 2 minuty

V květnu 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 71160,18 .    Výdaje na provoz Britských listů byly 83 047,50 Kč.   

Zůstatek byl koncem května 2018 347 685,03 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme měsíčně cca 70 000 Kč na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 350 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
52348