Studie zjistila, že v oblastech Británie, které hlasovaly pro brexit, je nejvyšší úmrtnost na covid-19

14. 12. 2021

čas čtení 3 minuty

 



Výzkum Ludovica Phalippoua z Oxfordské univerzity a Betty H. T. Wu z Glasgowské univerzity informuje, že tito vědci zjistili přímou souvislost mezi britskými regiony, které hlasovaly pro brexit, a těmi, které mají nejvyšší míru úmrtí na covid-19.

Rozhovor Britských listů 450. Pozor, aby protiočkovací hnutí nezlikvidovalo demokracii

12. 12. 2021

čas čtení < 1 minuta



Richard Vlasák, evangelický farář v Rumburku a ve Varnsdorfu, má dobré informace jak z České republiky, tak ze sousedního Německa. V tomto Rozhovoru Britských listů v konverzaci s Janem Čulíkem varuje, že antivaxerské hnutí má vazby na nejprotidemokratičtější proudy ve společnosti a je přímou hrozbou demokracii ve střední Evropě. Budou demokracii schopny obhájit bezpečnostní služby? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 14. prosince 2021.



 18029

Rusko vetovalo rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která spojila klimatickou krizi s ohrožením mezinárodního míru

14. 12. 2021

čas čtení 3 minuty

 

Rezoluce varovala, že klimatická krize může potenciálně ohrozit "globální mír, bezpečnost a stabilitu".

 
Rusko vetovalo první rezoluci Rady bezpečnosti OSN svého druhu, která označila klimatickou krizi za hrozbu pro mezinárodní mír a bezpečnost. Rusko tak zlikvidovalo několikaleté úsilí o to, aby se globální oteplování stalo ústředním bodem rozhodování v nejmocnějším orgánu OSN.
 
Návrh, jehož předkladateli byly Irsko a Niger, vyzýval k "začlenění informací o bezpečnostních důsledcích změny klimatu" do strategií Rady pro zvládání konfliktů a do mírových operací a politických misí, a to alespoň občas.

Ruské ministerstvo zahraničních věcí Ukrajině: "Každá svoboda má své hranice!"

14. 12. 2021

čas čtení 1 minuta

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov Ukrajině: "Svoboda vstupovat do aliancí nemůže být absolutní. Je tomu jako v lidských společnostech: vaše svoboda končí tam, kde začíná svoboda druhých. Musejí existovat jasné hranice a jasná odpovědnost."


Některé reakce pod tím:

- Absurdní nesmysly od zločinecké kleptokracie, která se právě zostudila tím, že zablokovala rezoluci OSN o klimatické krizi, kterou podpořilo 113 států světa. Věci končí špatně pro pirátské státy, které si osobují diktovat jiným, co smějí a co nesmějí dělat.

- Pokud rozumíte tomu, že svoboda a suverenita končí na hranicích, proč jste na Ukrajině, v Gruzii a v Moldově, proč okupujete jejich suverénní území a okrádáte je o jejich suverenitu nad jejich právně a mezinárodné uznaným teritoriem?

- Kdybyste rozuměli tomu, co je svoboda, nebyli byste v Sýrii.

 18126

Ukrajina: Přituhuje

14. 12. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

  • Na Ukrajině, v Rusku i v Bělorusku zjevně panuje přesvědčení, že velká válka v Evropě se rychle blíží, zatímco v Praze a okolí se ještě tančí na palubě polistopadového Titaniku. 

 18029

Putin sdělil Borisi Johnsonovi, že je třeba naléhavě jednat o plánech NATO pro Ukrajinu

14. 12. 2021

čas čtení 4 minuty

Náměstek ruského ministra zahraničí Rjabkov: "Naše reakce bude mít vojenskou a technicky vojenskou povahu"

Vladimir Putin sdělil Borisi Johnsonovi, že chce okamžité rozhovory, které by zajistily jasné právní dohody o tom, že se NATO nebude rozšiřovat na východ.  Johnson vyjádřil "hluboké znepokojení Spojeného království nad hromaděním ruských sil na hranicích Ukrajiny" a varoval ho, že "jakákoli destabilizující akce by byla strategickou chybou, která by měla závažné důsledky". Britský premiér rovněž vyzval k řešení problémů diplomatickou cestou.

30726

Prezident Zeman příjemně překvapil

14. 12. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Nechci spekulovat o tom, co vlastně prezidenta Zemana přimělo k tomu, aby překvapivě ustoupil od pátečního kategorického postoje, že pana Lipavského nejmenuje do funkce ministra zahraničí. Premiér Fiala to podává jako státnický krok, který je výrazem toho, že Miloš Zeman chápe kritickou situaci, v níž je naše země. Fiala dokonce prohlásil, že to on požádal prezidenta o pravidelné schůzky, protože premiér s prezidentem musí komunikovat. Zatím to vypadá z obou stran opravdu státnicky.

Bývalá ministryně pro přistěhovalectví v Dánsku odsouzena k trestu odnětí svobody za rozdělování manželských dvojic

14. 12. 2021

čas čtení 4 minuty



Inger Stojbergová byla odsouzena ke dvěma měsícům odnětí svobody poté, co ji soud shledal vinnou z nezákonného nařízení rozdělení manželských párů migrantů, v nichž byla alespoň jedna osoba nezletilá.

Dánskýsoud odsoudil bývalou ministryni pro přistěhovalectví známou svým tvrdým postojem vůči migrantům k 60 dnům vězení poté, co byla shledána vinnou, že nezákonně nařídila rozdělení párů nezletilých žadatelů o azyl.

Soudci předsedající velmi málo používanému procesu impeachmentu - prvnímu v Dánsku po 26 letech - shledali, že bývalá ministryně Inger Stojbergová úmyslně zanedbala své ministerské povinnosti, když v roce 2016 nařídila rozdělování párů, uvádí se v rozsudku.

 18125

Monitor Jana Paula: Tenkrát ve Wuchanu, aneb občan, koronavirus a Vánoce

14. 12. 2021

čas čtení 3 minuty

Koláž Jan Paul

Už jsou to dva roky, kdy média přinášela burcující zprávy z událostí ve Wuchanu, na které hleděl televizní divák asi s takovým zájmem, s jakým sleduje běžné události ve světě. Nezúčastněně. Wuchan je přece tak daleko, že jeho se podobná nesnáz netýká. A pak najednou Itálie, přeplněné nemocnice, a nedostatek rakví v USA. Aha! Řekl si divák, to už je divné a možná že dokonce podezřelé. A potom se objevil náš první nakažený, a za chvilku další, až jich bylo skoro padesát. Hm, to nevypadá dobře, povzdechl si občan. To jsou kulisy příběhu, který prožíváme skoro dva roky.

 17962

Pozor před Vánocemi na tsunami půjček

14. 12. 2021

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva


Pozor na tsunami půjček, varuje pirátka Kocmanová

 

Praha 13. prosince 2021 – Členka sněmovního Výboru pro sociální politiku Pirátka Klára Kocmanová upozorňuje na novou vlnu exekucí, které mohou zatížit Českou republiku v průběhu roku 2022. Staronovým rizikem jsou reklamy na půjčky, které v období před zimními svátky zaplavují veřejný prostor. Piráti apelují na občany, aby v období rostoucí inflace a zvýšené marketingové aktivity před svátky přistupovali k půjčkám obezřetně. Podle poslankyně Kocmanové existuje alternativa nákupu dárků v podobě výměny nepotřebných věcí a sousedské výpomoci. Piráti se v uplynulém volební období aktivně zabývali zmírňováním následků dluhových spirál a exekucí jak na jednotlivce, tak na státní rozpočet. Záměr řešit problematiku exekucí, šedé ekonomiky a poradenství je rovněž součástí koaliční smlouvy koalic SPOLU a PirSTAN.

 

30537

NYT: Útoky tajné jednotky na tzv. Islámský stát usmrtily spoustu civilistů

14. 12. 2021

čas čtení 2 minuty

Jediná přísně tajná americká úderná buňka odpálila na tzv. Islámský stát v Sýrii desítky tisíc bomb a raket, ale podle mnoha současných i bývalých vojenských a zpravodajských činitelů se při útocích na krutého nepřítele vyhnula bezpečnostním opatřením a opakovaně zabíjela civilisty. 

Jednotka se jmenovala Talon Anvil a v letech 2014 až 2019 nepřetržitě pracovala ve třech směnách a určovala cíle, které měla impozantní letecká síla Spojených států zasáhnout: konvoje, automobily vezoucí bomby, velitelská centra a oddíly nepřátelských bojovníků.

Lidé, kteří s údernou buňkou spolupracovali, však tvrdí, že ve spěchu při ničení nepřátel obcházela pravidla zavedená na ochranu nebojujících osob a znepokojovala své partnery v armádě a CIA tím, že zabíjela lidi, kteří v konfliktu nehráli žádnou roli: zemědělce snažící se sklidit úrodu, děti na ulici, rodiny prchající před boji a vesničany ukrývající se v budovách.

Rusko neohrožuje Česko ani Západ

14. 12. 2021 / Václav Hořejší

čas čtení 6 minut

 

Hořejší versus Dolejší


Má i pouhý univerzitní profesor imunologie právo veřejně prezentovat své politické názory odlišné od názorů filosofa-sociologa-ekologa Dolejšího?

Před pár dny jsem si dovolil kritizovat článek Karla Dolejšího, ve kterém se pozastavoval nad neochotou Západu jít do války s Ruskem kvůli Ukrajině. Opakovaně v něm nynější situaci přirovnával k britské a francouzské politice appeasmentu vůči Německu koncem 30. let.

 16637

Čína zaznamenala první nákazu omikronem

14. 12. 2021

čas čtení 5 minut


V pondělí 13. prosince prosince zaznamenala Česká republika 11 896 denních nákaz.   Hospitalizováno je 5908 osob.  Celkem zemřelo v ČR 34  697 lidí. Potvrzených případů za poslednich 14 dní je v ČR 1865 na 100 000, 817 na 100 000 za poslední týden.  ZDE  


- Nová protivirální pilulka firmy Pfizer je účinná téměř z 90 procent pro vysoce rizikové pacienty, konstatuje firma. Pilulka u vysoce rizikových pacientů brání v 90 procentech případů hospitalizace a úmrtí a je účinná i proti omikronu. Pilulky firmy Pfizer se berou spolu se starší protivirovou pilulkou ritonavir po dobu pěti dní každých dvanáct hodin. Pokud bude nová pilulka schválena, bude se prodávat pod názvem Paxlovid.

- Dr Paul Burton, hlavní zdravotník farmaceutické firmy Moderna, varoval v britské Dolní sněmovně před představami, že omikron způsobuje lehčáí onemocnění. Omikron podle něho bude skutečný problém, vážná choroba, která bude koexistovat s variantou delta a bude infikovat lidi, kteří jsou už pod tlakem varianty delta. Vznikne také situace, kdy lidé budou nakaženi zároveň oběma variantami, což dává viru možnost se dále rozvíjet a mutovat. Je to velmi znepokojující a varovná situace. V Jihoafrické republice je na jipkách asi 15 procent pacientů s variantou omikron, je to úplně stejná situace jako v době první vlny delty, jejímž začátkem bylo na jipkách 15 procent pacientů nakažených deltou. Omikron je velmi schopný virus a je velmi vážný.

- Dánsko a Norsko zavedly přísnější proticovidová opatření, protože v obou zemích rychle stoupá počet nákaz. Šíří se rychle omikron a zřejmě se stane dominantní variantou v řadě evropských zemí do několika týdnů nebo jen dnů.

- Británie zaznamenala dalších 59 610 denních nákaz, je to nejvyšší počet od ledna 2021, a 150 denních úmrtí.

- Rakousko se chystá doporučit třetí, posilovací vakcínu pro děti starší 12 let čtyři měsíce po očkování druhou dávkou.

 18124

Vznešená císařovna

14. 12. 2021 / Soňa Svobodová

čas čtení 13 minut


Když vás vaše cesty po vlastech českých za poznáním přivedou také na zámek ve Veltrusích, pak si dozajista nesmíte nechat ujít návštěvu nejen zdejšího krásného a rozsáhlého krajinářského parku o rozloze 300 hektarů s šesti mosty a daňčí oborou, jehož postupným upravovatelem byl český šlechtic Jan Rudolf hrabě Chotek z Chotkova a Vojnína, ale také i pavilonu, který je díky němu zasvěcen vznešené císařovně, tak totiž často o této jediné ženě na českém trůnu v letech 1740 – 1780, jenž měla korunovaci v Praze roku 1743, s oblibou hovoříval. „Už tušíte její jméno?“ Pakliže si v duchu odpovíte : Marie Terezie Valpurga Amálie Kristýna (dcera císaře Svaté říše římské Karla VI. a Alžběty Kristýny Brunšvické) – arcivévodkyně rakouská, královna uherská, královna česká a markraběnka moravská, pak jste na tom se svou pamětí velmi dobře, ale budete-li se chtít o této panovnici dozvědět i něco více, co nás ve škole neučili stačí se postupně začíst do těchto tří knih: Marie Terezie: Miluj a panuj, Marie Terezie: Všichni věrní a nevěrní a do té nejčerstvější, která vyšla v minulém týdnu pod názvem: Marie Terezie: Tchyně Evropy. Jejich autorkou je novinářka a úspěšná scenáristka Mirka Zlatníková.


Paní Zlatníková, čím si vás tato vladařka získala, že jste se rozhodla ve svých třech knihách zmapovat postupně nejen její soukromý život, ale i ten veřejný ve smyslu panovnickém?

 16637

Covid už ovlivnil demografii v ČR

13. 12. 2021

čas čtení < 1 minuta

ČT: Od začátku roku zemřelo o 20 % lidí víc než je dlouhodobý průměr a věk nejčastěji umírajících se snížil o 10 let.


Počet lidí žijících v Česku se za tři čtvrtletí tohoto roku snížil na 10,68 milionu. Příčinou byl vyšší počet úmrtí než loni. Do konce září zemřelo 103 tisíc lidí, meziročně o pětinu více, informoval Český statistický úřad.

Nejvíce zemřelých bylo ve věkové skupině 75 až 79 let, zatímco loni bylo ve stejném období nejvíce úmrtí ve skupině 85 až 89 let, uvedli statistici.

Kosí to starší ročníky ne ty, co včera tak zapáleně pochodovali.

Covid s námi zamával víc, než tušíme, píše Radek Mokrý.

Londýn: Policie pátrající po pohřešované Petře Srncové našla mrtvolu v parku

13. 12. 2021

čas čtení 3 minuty

 

Policie v neděli našla tělo ženy v Camberwellu, po několika dnech pátrání po pohřešované zdravotní sestře Petře Srncové, která byla v této oblasti naposledy viděna 28. listopadu.

V neděli kolem 11.40 hodin zavolal policii jeden občan, že v Brunswick Parku v jihovýchodním Londýně byla nalezena mrtvola ženy.

V této rané fázi je smrt považována za nevyjasněnou, uvedla policie. V pondělí konstatovala, že její zmizení nepovažuje za podezřelé. ZDE

Metropolitní policie stále čeká na formální identifikaci, ale uvedla, že rodina Petry Srncové byla o tomto vývoji informována.



 16518

V čem jsou třetí, posilovací injekce účinnější než první dvě injekce proti covidu?

13. 12. 2021

čas čtení 4 minuty


Analýza: Třetí, posilovací vakcíny provádějí klíčové změny v naší protilátkové obraně a snižují hrozbu ze strany omikronu

Covid-19, jak už bychom měli vědět, je pohyblivý cíl.  Proč tedy třetí, posilující injekce pomáhají tak výrazně ve srovnání s prvním a druhým očkováním a proč jsme na běžícím pásu, kdy je zjevné, že budeme muset být očkováni znovu a znovu?

Již před vznikem varianty omikron bylo jasné, že k udržení úrovně ochrany proti nákaze bude nutné provést doočkování, ačkoli se zdálo, že ochrana proti závažnému onemocněním se udržuje dobře.

 16524

Konference o budoucnosti Evropy

13. 12. 2021 / Jiří Podhorecký

čas čtení 2 minuty

Dobrý den,

upozorňuji na text europoslankyně D. Charanzové na webu Týden.

O paní poslankyni nejde, nebyl jsem voličem ANO, ale to co říká, je poměrně důležité.  Tedy to, co Evropská komise udělala a zároveň to, že to Čechy příliš nezajímá,..... (protože je nikdo neučí odpovědnosti, aby je takové věci zajímaly v kontextu větším než je jejich vlastní zahrádka).

Srovnejte s mediální masírkou kolem exhibice p. Janečka a Českým slavíkem,  který byl hlavně selfpromo na cosi jako platformu D21,  kterou pan Janeček touží zvěstvovat demokracii podle jeho způsobu. Prozradím vám jedno špinavé tajemství. Je to takový vizionář, že se nestydí tuto platformu prodávat jako službu.  Pobavilo.  Ale co už, kauza Janeček je zapomenuta coby "včerejší zpráva" ... pár článků, které si jeho PR zaplatilo bylo napsáno...  paměť lidí se zkracuje a vyleze až bude dělat kampaň na prezidenta.

Nicméně k věci.


 16578

Pablík a továrna na Mlhu

13. 12. 2021 / Petr Haraším

čas čtení 12 minut

Co by se mi tak hodilo na popis aktuální situace, kdy se zatím bezvládní koalice SPOLU viklá v povolební mizérii. Snad jen vybraná slova z písní pana Kryla: Smečka, Znamení doby anebo Rakovina. Zdá se mi, že politici, zejména politici ODS, zůstali zakopáni až po uši někde ve slavných „Klaus devadesátkách“ a nevšimli si, že svět se hnul. Dnes se o lumpárnách ví dřív, než se dějí a na sociálních sítích se zveřejní vše. Blokování nijak nepomůže, spíše uškodí.

 17919

Úsměvné i dramatické vzpomínky na pobyt v této zemi před 40 lety:

Tenkrát v Polsku

13. 12. 2021 / Tomáš Fiala

čas čtení 19 minut

Na podzim roku 1981 jsem pobýval na odborné stáži v Banachově centru ve Varšavě. Těšil jsem se, že poznám Polsko. Vystupuji z nočního rychlíku a hned na nádraží mne osloví nějaký pán: „Vy máte pěkný kufr, já ho koupím, kolik za něj chcete?“ „Já ho potřebuji, mám v něm své věci“, namítám. „Já ho koupím i se všemi těmi věcmi“, pokračuje dotyčný.“ Mávnu rukou a odcházím. V ulicích jsou davy lidí, městská doprava nejezdí. Přitom není 1. máj ani 7. listopad. Dozvídám se, že arcibiskup Józef Glemp se ujímá „funkce“ polského primase.

Odkaz Petra Uhla: Socialistický étos a lidská práva patří k sobě

13. 12. 2021

čas čtení 10 minut


Bohumil Kartous:

Zemřel Petr Uhl, vážení návštěvníci Britských listů, pravděpodobně jedna z nejvýraznějších osobností společenského, intelektuálního, politického světa v Československu i v České republice posledních padesáti let. Rádi bychom se ohlédli za jeho životem a jeho přínosem společně s Matějem Metelcem, editorem knihy, sborníku textů s názvem Petr Uhl: Za svobodu je třeba neustále bojovat a Matěj Metelec je zároveň redaktorem kulturní revue A2. Matěji, dobrý den..

Matěj Metelec:

Dobrý den.

Bohumil Kartous:

Mohl byste říct, co byste v tom prvním plánu vybral? Nejsilnější charakteristiku?


Usmrtí nás omikron všechny?

3. 12. 2021

čas čtení 17 minut

Toto je přepis Rozhovoru Britských listů č. 446.

Jan Čulík:

Tak v úterý 30. listopadu, dnes, má Česká republika registrováno 17 599 nákaz covidem, vážení televizní diváci, no, je to trošku méně než ta hrozná čísla kolem 28 000, jenže když srovnáváme zpětně různá pondělí, tak to stále stoupá. Minulé pondělí to bylo 17 000, přetím 14 000, předtím 11 000. Hrozí nám omikron. Vážení televizní diváci V dnešním Rozhovoru Britských listů, je nám velkou ctí, máme pana profesora Jana Konvalinku, biochemika z České akademie věd. Já bych se ho zeptal, no, je to asi taková bulvární otázka, ale já to neříkám s nadšením. Ta situace je dost tragická v České republice, ne? Nebo jak se na to díváte?

Jan Konvalinka:

Ta situace je opravdu velmi vážná. Já se snažím ty dva roky, co o tom mluvím do různých sdělovacích prostředků, spíš uklidňovat a nedělat paniku a na druhou stranu varovat. Ale opravdu  je to situace velmi vážná. Jsme na tom asi tak druzí nebo třetí nejhorší na světě, co se týče aktuálních čísel infekce, asi potom, když se dopočítají čísla obětí z těch zemí, která tak dobře nesledují tu infektivitu, tak budeme možná desátí, ale to je pořád strašný průšvih.

Čili ano, situace je vážná, kdybych měl mluvit o světýlkách na konci tunelu, tak to vypadá a to je možná optimistický pohled, že se situace  přestává zhoršovat tak rychle. To zní trochu jako cynismus,  ale že se dostáváme do určitého plató, řekl jste velmi přesně, že je třeba srovnávat jednotlivé dny, protože to opravdu závisí na počtu testovaných a na tom, jak se ta čísla vykazují, čili to nejhorší číslo bývá v úterý, čili zítra zítra budeme držet palce. Jak bude toto číslo vypadat za úterý.  Ale můžeme  doufat, že se dostáváme do určitého plató.

René Levínský: Lidé s posilující dávkou v nemocnicích nejsou

6. 12. 2021

čas čtení 16 minut


Jan Čulík:
 
Ve čtvrtek 2. prosince,  vážení televizní diváci, máme v Čechách zase 21 126 denních nákaz. Vždycky se myslelo, že  ten nejhorší počet bude v úterý, kdy se nabalují ty údaje z víkendu, ale teď už tohle je za středu, což není příliš povzbuzující.  33 317 mrtvých, což mně připadá jako otřesné číslo globálně. Myslím si, že ale čeští politikové, česká veřejnost, jaksi nad tím krčí rameny, nebo se možná mýlím. V dnešním Rozhovoru Britských listů máme pana Reného Levínského, matematika, ekonoma a dramatika, který poukázal na jednu dosti děsivou věc ohledně toho, že sice v Čechách je určité procento obyvatelstva proočkováno, ale ona ta imunita po delší době klesá a nedělá se nic. Interpretuji to správně, pane Levínský, jak to je?

Rozhovor Britských listů 442. Jak Lukašenko chytře ukazuje brutální pokrytectví Evropské unie

14. 11. 2021

čas čtení 1 minuta



Úmyslně kontroverzní titulek, ale je to pravda. Lukašenkovo chování je ovšem stejně brutální jako chování Polska. Už řadu týdnů uvízly na hranici mezi Polskem a Běloruskem stovky uprchlíků. Aliaksej Kažarskij, běloruský politolog vyučující na univerzitách v Praze a v Bratislavě, vysvětluje v tomto Rozhovoru Britských listů kontext této děsivé a zjevně zatím neřešitelné situace. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 16. listopadu 2021.

Nová vládní koalice brutálně zrušila svůj předvolební ekologický program

26. 11. 2021

čas čtení 13 minut



Bohumil Kartous:

Současná vláda, respektive budoucí vláda, ta vláda, která přijde po vládě Andreje Babiše, už krystalizuje své vládní prohlášení a ukazuje se, že v oblasti ekologie a zejména v oblasti energetiky má jasno. Pane Piňosi, dobrý den. My bychom se dnes měli bavit právě o tom,  jaká se dá předpokládat, že bude energetická koncepce a jaký pohled má budoucí vláda na ekologická témata Vy jako dlouholetý lídr v oblasti environmentalistiky na to jistě máte už nějaký částečně ucelený názor?

30676

Tisková zpráva:

Potřebujeme rovnost žen a mužů, nejen pro zvládání pandemické krize

13. 12. 2021

čas čtení 2 minuty

ČŽL vydává Stínovou zprávu o genderové rovnosti v letech 2016 - 2020, ve které reflektuje společenskou situaci za posledních 5 let a hodnotí, jak se dařilo naplňovat závazky OSN uvedené v Úmluvě o odstranění všech forem diskriminace žen. Studie se mimo jiné věnuje dopadům covid-19 na ženy a návrhům řešení, která pomohou posílit rovnost žen a mužů. “Stínová zpráva vznikla díky zapojení kolegyň z našich členských organizací, které se tématům odborně věnují. Díky tomu zpráva přináší tak komplexní analytický pohled a informace přímo z terénu”, vysvětluje ředitelka ČŽL, Hana Stelzerová.

Rozhovor Britských listů 445. „Nevadí, že zemřeme na covid, těšme se na posmrtný život!“

25. 11. 2021

čas čtení < 1 minuta



Tohle napsal komentátoru Britských listů Borisu Cvekovi jeden katolický čtenář. Jan Čulík mluví s Borisem Cvekem o rozdílech v přístupu k pandemii v bývalých komunistických a nekomunistických zemích, podívejte se například na pozoruhodný rozdíl mezi Řeckem a Bulharskem, ačkoliv to jsou obě "balkánské země". Co bude dál? Tento Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 26. listopadu 2021.

Jaroslav Flegr: Politikové budou jednat až po nové obrovské vlně úmrtí

25. 11. 2021

čas čtení 13 minut



Jan Čulík:

Dobrý den, vážení televizní diváci, Česká republika zaznamenala docela rekordní počty nákaz, denních nákaz, ale zdá se, že občanstvo a politiky to příliš nevzrušuje. 17. listopadu jsme viděli v Praze na Starém Městě obrovské demonstrace, mimo jiné i antivaxxerů. V dnešním Rozhovoru Britských listů máme pana profesora Jaroslava Flegra, parazitologa a evolučního biologa, profesora Karlovy univerzity. Pane profesore, co si o tom myslíte?

Jaroslav Flegr:

Dobrý den. No, co si o tom myslím? No tohle je ta záludnost exponenciálního růstu, on je pomalý a potom se zrychluje, takže si lidi na to zvykají, na ty na začátku pomalu rostoucí a potom zrychlující se počty, tak to ani nezaznamenají a připadá jim to tak nějak normální. No a najednou už je těch lidí tolik, že to přeplní nemocnice. Navíc, naši občani nedůvěřují vládě a po roce a půl směšného tápání a nekvalifikovaného boje s epidemií už jí nevěří vůbec.

30391

Tisková zpráva:

Jak se neutopit v krabicovém tsunami

13. 12. 2021

čas čtení 2 minuty

Rozbalíte dárky pod vánočním stromečkem a najednou jste doma zavalení krabicemi a výplněmi? Tento "odpad" znovu využívají e-shopy, kterým obalové materiály chybí. Vznikla proto mapa obchodů, které vaše použité krabice uvítají. A to nejen o vánocích.

 18116

Když Jiřina Švorcová požádala o telefonní číslo Leni Riefenstahlové

13. 12. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 11 minut

V roce 2002 jsem právě převzal starý počítač Arnošta Lustiga v časopise Playboy a byl jsem jako u vytržení, když jsem tam našel nástin textu pro potenciální rozhovor s Leni Riefenstahlovou. Zjištění, že Lustig, který přežil holocaust a jehož slavná kariéra spisovatele přiměla Hugha Hefnera, aby ho chtěl na místo šéfredaktora svého časopisu, který tradičně publikoval přelomové a nepřekonatelné rozhovory a dlouhé hloubkové reportáže - což byla strategie, která měla mužům v manželství pomoci ospravedlnit skutečnost, že si ten pornografický časopis kupují  - mě vyvedlo z míry. Pro muže, který se zblízka setkal s hrůzami Třetí říše, bylo nejen čelit ženě, jejíž filmy byly čistou propagandou vražedného šílenství Adolfa Hitlera, ale i poskytnout jí legitimitu tím, že ji umístí do časopisu, odvážným krokem.

 18121

Ta dnešní demoška chytráků, co nepotřebujou kyslík

12. 12. 2021 / Radek Mokrý

čas čtení 1 minuta

 

protože kyslík je pro vakcinované blbce.  Průvod Prahou byl větší než média uvádějí. Podle záběrů průvodu po nábřeží a podle mých zkušeností demonstranta se nebojím odhadu kolem 10 tisíc lidí. Lidé v průvodu naplnili nábřeží i most a protilehlou nábřežní komunikaci. To je znamená, že lidí opravdu hodně. K průvodu asi čtyřtisícovky demonstrantů se spontánně přidává nevídané množství kolemjdoucích.

Tvrdím, že se tu rodí něco nového, píše Radek Mokrý. Že trvalá nespokojenost několika velkých skupin či vrstev obyvatelstva vedla k tomu, že našli společnou řeč. Jen samotní antivaxeři, antirouškaři a spol. by takhle velký průvod nedokázali naplnit ani zaplatit.

Akce spolku Chcípl pes mají vzestupnou popularitu, připomíná mi to Milión chvilek pro demokracii naruby.

Někdy mám takový dojem, že si pronajímají i stejné pódium a techniku :-)

Těžko říct, jaké hnutí by se z téhle nespokojenosti dalo uplácat, záleží nejen na přísunu peněz, ale i na tom, zda se trojdávková vakcína od Pfizeru nestane čtver a více dávkovou. Rozhodně to nebude hnutí levicové ani středové, to se vsaďte.

Pozn. JČ: Trojdávková vakcína se téměř zcela určitě stane vícedávkovou, protože je zjevné, že se budeme muset nechat přeočkovávat každého půl roku. Jsem velmi rád, že nás vakcíny zachránily. Geniální akce vědců, na niž je lidstvo právem hrdo. 

Rusko dál šíří smrt v Sýrii

11. 12. 2021

čas čtení 1 minuta

Rusko dál šíří smrt v severozápadní Sýrii. Tři civilisté byli usmrceni, včetně jednoho dítěte,  a třináct civilistů bylo zraněno, když ruská letadla bombardovala předměstí vesnice Aljadeeda na západě provincie Idlib. Bílé helmy odvezly zraněné do nejbližší nemocnice.

Proč nikdo Rusy za tyto válečné zločiny nežene k odpovědnosti? Neměla by to česká diplomacie mezinárodně vyžadovat?

V Idlibu sbírají lidé nylonové tašky a kusy PVC, aby se v nich zahřáli. Pane Bože, kam jsme se to dostali?



„Nevadí, že zemřeme na covid, těšme se na posmrtný život!“

30. 11. 2021

čas čtení 14 minut

Přepis Rozhovoru Britských listů č. 445

Jan Čulík:

Dobrý den, vážení televizní diváci, tak já mám takový pocit, když je vláda nekompetentní - a týká se to jak České republiky, tak Británie - a není pandemie, tak je to možná politováníhodné a postihuje to různé lidi. Ale když je pandemie, tak jde o život. A jak kdosi napsal, jeden český novinář na Twitteru, "vláda rozhodla,"  (česká vláda)  "že lidí je dost". A ve čtvrtek zaznamenala ČR 18 004 nákaz. A to je samozřejmě méně než to, co bylo zveřejněno před několika dny,  těch 28 000.  A ve čtvrtek dopoledne se dovídáme, že ministerstvo zdravotnictví České republiky uvažuje o určitých opatřeních. Například chce zakázat shromáždění větší než 1000 lidí. No tak, pan profesor Flegr doporučoval už minulý týden, že by měla být nepovolená shromáždění větší než 15 lidí. V dnešním Rozhovoru Britských listů máme našeho známého komentátora Borise Cveka z olomoucké univerzity,  biologa. Pane Cveku, co si o tom všem myslíte vy?

 18070

Jak se rozpadla česká společnost

11. 12. 2021 / Sofija Kordić

čas čtení 16 minut

O situaci v ČR napsala spisovatelka a novinářka  z Chorvatska, žijící v Praze, Sofija Kordić. Článek vyšel původně  pod názvem  Kako se raspalo češko društvo na srbském serveru Peščanik.net dne 4. prosince 2021.

Premiér bez ministrů


Česká republika má v současnosti dva premiéry a jednu vládu. Tu odcházející. Volby se konaly na začátku října, ale nová vláda může být kvůli rozmaru prezidenta Miloše Zemana sestavena až v polovině prosince, přestože se země kvůli epidemii koronaviru nachází v nejsložitější situaci ve své novodobé historii. Vzniklo vakuum, ve kterém starý kabinet sedí na dvou židlích, vládních i nevládních, přičemž každý den zemře přes 100 občanů nakažených covidem.


Na covid v Česku dosud zemřelo přes 33 400 lidí. V některých regionech jsou kapacity nemocnic naplněny, pacienti jsou do Prahy posíláni vrtulníky a pražské nemocnice odkládají všechny neurgentní operace. Zdravotnickému personálu docházejí síly od loňské zimy a od letošního jara, kdy Česko patřilo co do počtu zemřelých a nakažených k nejhorším na světě. Naštěstí české zdravotnictví patří k nejlepším v Evropě a počet lůžek v nemocnicích je nad průměrem EU, jinak bychom byli svědky obrovské humanitární katastrofy, jakou jsme viděli loni v Itálii. Ale tam a třeba v Portugalsku se stát a společnost poučily ze svých chyb, zatímco v ČR jsou občané stále rozhádáni, hašteří se, politici na sebe útočí, opatření se nerespektují, demonstrace jsou stále agresivnější a virus se vesele šíří.

30689

Koronavirus v ČR: Ticho před bouří

11. 12. 2021

čas čtení 3 minuty

 

Z rekordně vysoké míry nákazy data v posledních dnech v ČR mírně klesají. Potíž je, že hrozí vysoce nakažlivá varianta omikron. Má ČR nyní vůbec údaje o tom, kde tato nákaza je? Omikronem je možná zatím ČR méně postižena než západní země, jenže v důsledku vysoké nakažlivosti omikronem se nové vlně nákaz nevyhne. Opatření proti omikronu se v ČR odkládají do ledna...

V pátek 10. prosince prosince zaznamenala Česká republika 12 386 denních nákaz.   Hospitalizováno je 6222 osob.  Celkem zemřelo v ČR 34 377 lidí, denně umírá hodně lidí přes stovku. Potvrzených případů za poslednich 14 dní je v ČR 1999 na 100 000, 889 na 100 000 za poslední týden.  ZDE    

- Situace se změnila: Omikron se šíří tak rychle, že pokud nežijete život poustevníka, během nadcházejících týdnů se s koronavirem setkáte. Lidi by si neměli myslet, že se nenakazí. A útěcha, že omikron je mírnější, je lichá. Je nebezpečné srovnávat data z Jihoafrické republiky s Evropou. A i kdyby menší procento osob nakažených omikronem skončilo v nemocnicích, vzhledem k extremně vysoké nakažlivosti jich pořád skončí v nemocnicích obrovská spousta, řekla v sobotu ráno v britském rozhlase imunoložka Eleanor Riley z univerzity v Edinburku.

- Omikron může v Anglii v nadcházejících pěti měsících způsobit 25 000 - 75 000 mrtvých, pokud nebudou zavedena přísnější karanténní opatření, varovali experti britskou vládu. Omikron se podle odborníků z London School of Hygiene and Tropical Medicine stane v Británii do konce prosince dominantní variantou. I při nejoptimističtější předpovědí vyvolá nárůst nákaz více než 2000 denních hospitalizací. Celkem bude do 30. dubna  175 000 hospitalizací a 24 700 úmrtí. Životně důležité je proočkování obyvatelstva třetí dávkou. Bez třetí dávky bude počet hospitalizací pětkrát vyšší. ZDE 

Britští zdravotníci naléhavě doporučují do týdne kvůli omikronu přísná karanténní opatření

11. 12. 2021

čas čtení 2 minuty


Je toho nutně zapotřebí, má-li se země vyhnout masovým hospitalizacím a zahlcení zdravotnictví

Česká vláda odkládá protiomikronová opatření do ledna!

Čelní britští činitelé odpovědní za veřejné zdraví už v úterý varovali britskou vládu, že do 18. prosince bude nutno zavést "přísná celostátní opatření" proti omikronu, pokud nemá počet hospitalizací překonat vlnu z loňského roku.

I v případě, že by varianta omikron způsobovala méně vážné onemocnění než delta, hrozí riziko zahlcení britských nemocnic 5000 nakaženými pacienty denně.

30820

Kdo určuje, kde končí akademická svoboda a začíná politický postoj?

10. 12. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Bohumil Kartous napsal polemiku s mým textem o akademikovi Markovi Hrubcovi, který byl odvolán ze dvou předních vědeckých pozic na Akademii věd ČR a hrozí mu další postih kvůli tomu, že publikoval texty v čínských novinách a že spolupracoval s budapešťským think-tankem údajně podezřelým ze špionáže.

Jádrem celé kauzy je popularizační vyjádření Hrubcových odborných názorů o Číně v deníku China Daily. Ačkoli osobně s vyzněním jeho textů nesouzním, rozhodně důrazně protestuji, aby byl Hrubec kariérně postižen, a to dokonce ještě před tím, než etická komise Akademie dospěje k nějakým závěrům.

Británie: Julian Assange smí být vydán k soudu do USA, rozhodl britský soud

10. 12. 2021

čas čtení < 1 minuta



Britský Vysoký soud zrušil verdikt z počátku letošního roku, kdy britský soudce zakázal deportaci Juliana Assange k soudnímu procesu do USA. Spojené státy totiž předložily téměř bezprecedentní balík opatření, kdy ubezpečily britské úřady, že Assange nebude vězněn v přísně zabezpečeném vězení a že bude moci svůj vězeňský trest odsloužit v Austrálii. Amnesty International konstatovala, že "diplomatická ujišťování" z USA nemají žádnou váhu. Jak ale vysvětlil reportér rozhlasu BBC, Británie má s USA dlouhodobou vzájemnou spolupráci ohledně vydávání vězňů a kdyby britský soudce americká ujištění nerespektoval, zklividovalo by to tuto spolupráci mezi oběma zeměmi v této oblasti.

Jiní aktivisté soudní rozhodnutí kritizovali jako útok na svobodu novinářské práce. Assange zveřejnil na Wikileaks informace o některých amerických válečných zločinech.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

30726

Zeman do toho nemá co mluvit

10. 12. 2021

čas čtení 2 minuty

Prezident Zeman a jeho krajně nekvalifikovaná kancelář opět ohýbají ústavu. Lipavský je pro ně ohrožením nikoliv z uvedených důvodů, nýbrž kvůli jeho jednoznačné prioritizaci bezpečnostních rizik ve vztahu k Rusku a Číně, stejně jako ve vztahu k vnitřním bezpečnostním otázkám, například k dezinformacím a jejich symbióze s politickým populismem, míní Bohumil Kartous: 

 18114

Koronavirus: Katastrofální nárůst nemocných v ČR

10. 12. 2021

čas čtení 4 minuty

Obrázek: Katastrofální nárůst nemocných na covid v ČR. Zdroj MZ ČR ZDE

Ve čtvrtek 9. prosince prosince zaznamenala Česká republika 14 229 denních nákaz.   Hospitalizováno je 6321 osob.  Celkem zemřelo v ČR 34 129 lidí to je nárůst o 113 mrtvých. Potvrzených případů za poslednich 14 dní je v ČR 2074 na 100 000, 938 na 100 000 za poslední týden.  ZDE   

- Británie v pátek zaznamenala 58 194 denních nákaz a dalších 120 úmrtí. Je to nejvyšší počet nákaz od 9. ledna 2021. Od včerejška je to nárůst asi o 8 000 nákaz.

- Dvě vakcíny jsou podle britských testů nedostatečně efektivní proti omikronu a záchranou je třetí vakcína. Zatímco ochrana osob očkovaných dvěma dávkami vakcíny AstraZeneca proti variantě delta je po 25 týdnech asi 40 procent, proti variantě omikron je to zřejmě méně než 10 procent. Dvě dávky vakcíny Pfizer, které jsou po 25 týdnech proti variantě delta efektivní z 60 procent, jsou proti variantě omikron efektivní jen z 40 procent. Po třetí vakcíně stoupá ochrana na 70-75 procent. Kdo se dosud nenechal očkovat první a druhou vakcínou, měl by to učinit bezodkladně a pak se registrovat i na posilovací třetí vakcínu.
 
- Skotsko může očekávat "tsunami nákaz", varovala tamější premiérka Nicola Sturgeonová, protože exponenciální nakažlivost varianty omikron je dosud největší, jakou jsme kdy v této pandemii zažili. Všichni v domácnosti, kde jeden její člen se setkal s nakaženým, musejí být 10 dní v karanténě, bez ohledu na to, zda jsou očkováni. Nedomácnostní kontakty nakaženého mohou ukončit svou karanténu po negativním PCR testu, pokud jsou očkováni dvěma dávkami. Skoti se žádají, aby zrušili své předvánoční večírky. Osoby identifikované jako blízký kontakt omikronem nakažené osoby budou o tom a o nutnosti karantény informovány zdravotnictvím esemeskou, emailem či dopisem. Na jakékoliv akce smějí občané pouze s negativním testem, Měl by být omezen počet účastníků a všichni musejí mít roušky.

- Česká republika schválila povinné očkování pro osoby starší 60 let od 1. března, informuje list Guardian a upozorňuje, že ČR patří k nejnakaženějším zemím světa. Guardian upozorňuje, že Fialův ministr zdravotnictví chce toto povinné očkování zrušit. ČR má druhou nejhorší míru  nákazy za Slovenskem.

- Britský genetik profesor Francois Balloux varuje, že vznik varianty omikron je problém v každém případě. Pokud se ukáže, že tato varianta je stejně tak drsná jako předchozí varianty alfa a delta, nově zaváděná karanténní opatření jsou důležitá a budeme je muset přijmout na delší dobu. Pokud se ukáže, že je varianta omikron daleko mírnější než předchozí varianty, nová karanténní opatření povedou k rozbrojům ve společnosti a prohloubí se už tak hluboký odpor části veřejnosti proti vládě. Proto bude v budoucnosti velmi obtížné v případě pandemické krize zavádět jakákoliv ochranná opatření...

- V důsledku hrozby omikronu poklesl počet cestujících na londýnském letišti Heathrow oproti listopadu 2021 v prosinci o 60 procent.

- Japonští vědci vyvinuli roušky, které používají pštrosí protilátky k identifikaci covidu. Nakažené roušky září pod ultrafialovým světlem.

- Německý parlament debatuje o zákonu, který má zdravotníkům a pečovatelům nařídit povinné očkování.

- Johnsonův ředitel tiskového úřadu v Downing Street Jack Doyle rozdával zaměstnancům ceny na mejdanu v Downing Street v prosinci 2020, kdy byla jakákoliv shromáždění zakázána. Mejdanu dne 18. prosince 2020 se v Downing Street účastnilo asi 50 lidí.

- Austrálie začne od 10. ledna očkovat proti covidu děti ve věku 5-11 let.

- Americké regulační orgány zpřístupnily posilovací dávku proti covidu pro šestnácti a sedmnáctileté, v důsledku obav z omikronu.

- První údaje z Jihoafrické republiky naznačují, že méně než třetina hospitalizovaných pacientů s omikronem má vážný průběh onemocnění, ve srovnání s dvěma třetinami při onemocnění předchozími variantami v počáteční fázi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 17911

Fiala si našel poradkyni

10. 12. 2021

čas čtení 1 minuta

Propadne se Česká republika  pod Fialovým vedením do stejné situace jako Polsko a Maďarsko?

Citujeme:

Mungengová pracovala v minulosti pro frakci Evropských konzervativců a reformistů (ECR) v europarlamentu, kterou občanští demokraté v roce 2009 založili spolu s britskými konzervativci. Odtud se zná se Zahradilem a dalšími. Do frakce ECR ji ostatně v roce 2009 nabíral právě Zahradil. Jolana Mungengová tehdy končila jako tajemnice europoslance a bývalého ředitele TV Nova Vladimíra Železného a hledala práci. Železný byl členem jiné frakce, skupiny nejtvrdších euroskeptiků a nacionalistů IN/DEM pod vedením Brita Nigela Farage.

Mungengová se stane Fialovým "šerpou", důvěrnicí v evropských záležitostech, která se svými protějšky ze sedmadvacítky bude předjednávat finální dohody lídrů EU. S druhým českým předsednictvím unie, které se uskuteční v druhé polovině příštího roku, jí tak připadne jeden z nejdůležitějších postů ve státní správě.

Že Mungengová na vlastní pěst Fialu oslovila, potvrdilo deníku Aktuálně.cz několik spolupracovníků designovaného premiéra. "Sama ho písemně kontaktovala a její životopis a profesní dráha Petra Fialu zaujaly.

Hele tady to bude taková trapná česká parodie na výběr poradců Borise Johnsona. Psychopatka si našla svůj cíl. V Bruselu za něco dostala stopku, či co. Pověst konfiktní úřednice, píše Radek Mokrý.

Tisková zpráva:

Na toaletu pouze s kartou či mobilem, na jídlo jen s chytrým telefonem. Soutěž Největší digitální nesmysl upozorňuje na stinné stránky digitalizace

10. 12. 2021

čas čtení 4 minuty

Digitálně-právní organizace IuRe/Digitální svobody vyhlásila soutěž, ve které žádá veřejnost o zaslání tipů na digitální nesmysly. Jako příklady takových nesmyslů uvádí pořadatelé soutěže třeba virtuální asistenty, výrobky do takzvané chytré domácnosti, ale i služby, které jsou dostupné pouze s chytrým telefonem. Soutěž trvá do 8. ledna.

 18113

Londýn: Báseň v metru

10. 12. 2021

čas čtení 1 minuta

Při příležitosti rezignace podvodníka Borise Johnsona je myslíme na místě znovu publikovat báseň z londýnského metra o jednom příkladu jeho lhaní a podvádění, o mejdanech za lockdownu během Downing Street. Původně zde vyšlo v prosinci 2021.

Krize ohledně lhaní a podvádění britského premiéra Borise Johnsona se už natolik vryla do všeobecného podvědomí, že v londýnském metru, kde Poetry Society pravidelně vedle reklam zveřejňuje poezii, vyšla nyní báseň líčící Johnsonovy eskapády:



If I were posh, and blond and hard of heart,
I'd host a Christmas do at Downing Street,
While making normal families stay apart.
You wouldn't see me there, I'd be discreet.

Chugging champaigne and snogging - cautiously,
To give myself the best chance to deny
That there's one rule for them and one for me.

Outside I'd let the bodies pile high,
And when drilling the denial with my staff,
They'd rehearse the bald-faced lie - and laugh.

Transport for London. The Poetry Society. The British Council. Arts Council of England. Mayor of London.


Kdybych byl nóbl, blonďákem a tvrďas,
dal bych mejdan dole v Downing Street,
kdy pro běžné lidi platí zákaz nechodit.
Neviděli byste mě tam, byl bych diskrétní.

Pil bych šampaňské a líbal se jen opatrně,
abych měl tu šanci hned popřít
že pravidla jsou pro plebs - pro mě ne.

Ven bych nechal mrtvé hromadit,
A při zkoušce lží s lidmi z Downing Street
by je slyšeli - a propukli by v smích.

Doprava pro Londýn. Společnost poezie. Britská rada. Anglická rada pro umění. Starosta Londýna.

Krize v Británii: Johnson zřejmě lhal svému vlastnímu poradci pro etiku, ten je pokraji protestní rezignace

10. 12. 2021

čas čtení 4 minuty

To by bylo pro Johnsona potenciálně nebezpečné,. Už mu jeden nezávislý poradce pro etiku rezignoval, ( když v létě Johnson odmítl odvolat ministryni vnitra Priti Patelovou za to, že šikanovala a zastrašovala své podřízené). Kdyby Geidt rezignoval, bylo by to na základě obvinění, že mu Johnson lhal.


Bývalý šéfredaktor Financial Times: Pokud bezpečnostní poradce lord Geidt odstoupí, bude to znamenat, že nevěří Johnsonově verzi událostí, má pocit, že byl podveden a nemůže dělat svou práci. Předchozí etický poradce také odstoupil, protože Jojhnson odmítl odvolat Priti Patel za její šikanu podřízených. Johnson je nyní v nebezpečné situaci.

 17282

Biden: "Nic o vás bez vás." Slíbil Východoevropanům podporu v případě ruského útoku na Ukrajinu

10. 12. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Americký prezident učinil příslib v telefonátu ukrajinskému prezidentovi a devíti dalším státům


Joe Biden telefonoval vedoucím představitelům Ukrajiny a devíti východoevropských států NATO a slíbil jim podporu v případě, že Rusko zaútočí na Ukrajinu. Zavázal se, že je zapojí do rozhodování o regionu.

Po devadesátiminutovém hovoru s Bidenem ve čtvrtek pozdě večer ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na Twitteru uvedl, že oba "diskutovali o možných formátech řešení konfliktu" na východě Ukrajiny.

 18112

Tentokrát zimní variace

Zbraně hromadného ničení v Česku (4)

10. 12. 2021 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 2 minuty

Kdyby mne tohle téma netočilo jako vrtulník, nevracel bych se k němu tolikrát. Kamiony jako zbraně hromadného ničení. Vlastně nemám nic proti jejich šoférům, protože nepochybně dělají náročnou a i dost nebezpečnou práci. Jsem KRITICKY naštvaný na ty, kteří je ženou na silnice bez rozmyslu, bez úvahy, bez zdravého rozumu!

30683

Mýlit se je lidské

10. 12. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

  • Zrovna jsem chtěl napsat strašlivě kvalitní pojednání o latinských deklinacích, ale asi se pustím raději do imunologie, které také rozumím zhruba stejně jako Václav Hořejší mezinárodní a bezpečnostní politice. 

30027

Relativizace postavená na tvrzení "Čína jako USA" je už únavná

Práce pro think-tank totalitní země a zaměstnávání antisemity jako projevy "nezávislého vědeckého bádání"

10. 12. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty


Akademie věd ČR se rozhodla odvolat z pozice vedoucího Centra globálních studií pana Hrubce. Učinila tak poté, kdy se ukázalo, že pan Hrubec zaměstnával na pořádání konferencí o Rusku a Číně Ladislava Zemánka, člověka odsouzeného za veřejné projevy antisemitismu, jenž v minulosti veřejně oslavoval autoritářské vedení Ruska a v minulosti se profiloval jako krajně levicový aktivista, který zřejmě vzhledem ke svému nativismu dokáže dost dobře navázat přátelství s krajně pravicovými populisty a demagogy. Vedle toho se ukázalo, že "výzkum" pana Hrubce spočívá v tom, co kolega Daniel Veselý nazývá "neortodoxním postojem". Podle toho, jaké texty zveřejňuje v propagandistickém čínském internetovém zdroji China Daily lze konstatovat, že neortodoxnost je ve skutečnosti naprostou nekritičností hraničící s adorací totalitního režimu.

Kýčovité vnímání vraždění malých dětí?

10. 12. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Ve svém článku Karel Dolejší oprávněně poukazuje na to, že ve válečných konfliktech, například v tom, který způsobuje Rusko v Sýrii, dochází k častému vraždění malých dětí a nikdo na Západě se nad tím nepozastavuje. Ani nikomu nevadí že stovky až tisíce malých dětí umírají tak, že se utopí na gumových člunech ve Středozemním moři.  Souhlasím, že je to šokující.

Ohromení v Británii nad zlovolnou vraždou šestiletého chlapečka Arthura Labinjo-Hughese jeho otcem a nevlastní matkou je však zcela oprávněné, Je samozřejmě absolutně odsouzeníhodné, že se nikdo nestará o děti umírající ve válečných konfliktech, tady však šlo o něco jiného.

Malého Arthura zavraždili jeho pěstouni v situaci hlubokého míru - uprostřed údajně civilizované země - Británie. Tato vražda je šokující (a to nic neumenšuje na hrůzách zabíjení dětí ve válečných konfliktech či hladomorem) o to víc, že k ní došlo v zemi, která není uprostřed války a má fungovat. Je to varováním, že mezi námi existují zdánlivě úplně normální jedinci, kteří jsou schopni malé děti týrat a zabít. A varováním, jaké konečně silně zdůraznil zde citovaný pořad britského rozhlasu z minulého víkendu, že státním strukturám v údajně civilizovaných evropských zemích je to buď jedno, anebo prostě jsou tak neefektivní, že týrání dětí přehlížejí a neřeší ho.

Jak jsme na to upozornili, je to vážný problém nejen v Británii, ale i v ČR, kde jsou nyní v každé třídě ve škole tři nebo čtyři děti, které doma rodiče brutálně týrají.

Ale koho by to zajímalo.

29544

USA: Republikánská strana se Trumpovým jménem hlásí k násilí

10. 12. 2021

čas čtení 7 minut

Jeden čtenář tu vyjádřil překvapení, že je americká Republikánská strana proti pomoci Ukrajině před agresí Vladimíra Putina. Informujme tedy o současných poměrech v americké Republikánské straně a v politice v USA. Časy se mění, bezpečí minulých desetiletí pominulo... Těžké pochopit? (JČ)


Hrozba Donalda Trumpa přetrvává, a to nejen proto, že Trump zůstává nejpravděpodobnějším republikánským kandidátem na prezidenta v roce 2024, což je souboj, který by mohl vzhledem k žalostnému hodnocení současného prezidenta vyhrát, píše Jonathan Freedman.

Trumpismus přetrvává v Republikánské straně, kterou přetvořil k obrazu svému. Zanechal za sebou republikánskou stranu, která už není oddaná demokracii. Dnešní Republikánská strana normalizuje násilí jako prostředek k zajištění politického vítězství.

Začněme případem Paula Gosara, republikánského člena Kongresu za Arizonu. Ten retweetoval video ve stylu anime, na němž je zobrazen, jak vraždí svou demokratickou kolegyni Alexandrii Ocasio-Cortezovou, a také jak se ohání mečem po Joeovi Bidenovi. Ačkoli to bylo otřesné, zejména v době, kdy AOC a další poslanci čelí neustálým výhrůžkám násilím, výmluvnější byla reakce Gosarovy politické strany. Když demokraté navrhli vyslovit mu nedůvěru, hlasovali s nimi pouze dva republikáni. 200 ostatních Gosara podpořilo.

 18054

Koronavirus: Česko v nečinnosti, hrozba sílí, lidé nemají záchrannou třetí dávku

9. 12. 2021 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty

Já vím, zas straším, pardon. Ale vidím fakt velký špatný. Rychlost šíření je neskutečná - a jak se to mohlo dostat do Adamova, to je nad mé chápání. Vždyť je to prakticky zakázané město.

Žerty stranou. Omikron, dříve [nu] byl v Jižní Africe objeven v listopadu. Za několik týdnů získal dominanci v celé velké provincii (patří do ní i Johannesburg), za poslední týden si v zemi připsala 255% růst. Je už všude po světě, přesto že byl poměrně rychle uplatněn zákaz letů z JARu. Velmi rychle se šíří ve Velké Británii. Myslím že není potřeba čekat další týdny na přesné výpočty datových vědců k zjištění čísla R u této varianty - rychlost šíření je výrazně vyšší než u předchozích variant, tam je souvislost jasná.


 18110

My o vlku, vlk za dveřmi... Za co je Amerika ochotná bojovat?

9. 12. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Čas oponou trhnul a změněn svět.

Všichni to ví, jen Čechům to jaksi nedochází...

S pobavením čtu názory některých našich čtenářů, že "Amerika je největší, nejagresivnější hrozbou světu" a že právě ona ohrožuje chudáka Rusko...

Svět se ale změnil a v Čechách to lidem nedošlo.

Zrovna uprostřed této diskuse mi přišel do mailu inzerát na aktuální vydání týdeníku Economist. Věnuje se otázce: Za co je Amerika ochotná bojovat?



Toto je komentář šéfredaktora Economistu, který mi přišel do mailu:

"Amerika přestává hrát roli garanta liberálního řádu. Její odhodlání slábne a její nepřátelé ho zkoušejí. Prezident Vladimir Putin shromažďuje vojáky na hranicích s Ukrajinou a brzy by mohl provést invazi. Čína narušuje vzdušný prostor Tchaj-wanu stíhačkami, používá makety amerických letadlových lodí k nácviku střelby a zkouší hypersonické zbraně. Írán zaujal při jednáních o jaderném programu tak maximalistický postoj, že mnozí pozorovatelé očekávají jejich krach. Mezitím koalice jestřábů a holubic ve Washingtonu vyzývá ke "zdrženlivosti". Holubice říkají, že snahou o policejní řízení světa se Amerika nevyhnutelně nechá zatáhnout do zbytečných konfliktů v zahraničí, které nemůže vyhrát. Jestřábi tvrdí, že Amerika se nesmí nechat odvést od jediného důležitého úkolu: postavit se Číně. A neustálé uměle vykonstruované drama stranické politiky kvůli takovým věcem, jako jsou zpochybňované volby a nošení roušek, způsobuje, že se Amerika zdá být doma příliš rozhádaná na to, aby byla schopna v zahraniční politice prosazovat důslednou strategii. Má-li být zachován liberální řád, tvrdí náš titulní článek z tohoto týdne, budou muset ostatní mocnosti převzít větší část břemene - jednak aby se připravily na svět, v němž budou mít méně pomoci, jednak aby udržely Ameriku v angažovanosti. Jen málo úkolů je důležitějších a těžších."

Připravte se na to, Amerika střední Evropě v případném konfliktu s Ruskem nepomůže.

 17282

Východoevropské a středoevropské země jsou zděšeny Bidenovým postojem k Rusku

9. 12. 2021

čas čtení 4 minuty


Vykašlou se Spojené státy na střední a východní Evropu a přenechají ji Putinovi?

 
Motto: Soukromý dotaz Jana Čulíka před několika lety jedné americké diplomatce: "Kdyby došlo ve střední Evropě k válce, třeba v důsledku ruské vojenské agrese, přijdou Spojené státy těmto zemím na pomoc?"
Diplomatka: "Ne."

Oznámení Joea Bidena, že skupina zemí NATO povede rozhovory s Moskvou, vyvolalo znepokojení na východním křídle aliance, kde členové blízcí Rusku dlouhodobě trvají na tom, že jakékoli dohody o evropské bezpečnosti nesmí být vyjednávány přes jejich hlavy.

Představitelé Polska a dalších východo a středoevropských zemí NATO se v soukromí ohradili proti Bidenově charakteristice snahy o "dohodu" s Ruskem a obávají se, že jakýkoli kompromis by mohl zvýšit nebezpečí, kterému tyto státy čelí ze strany expanzivního Ruska.

 17282

Od Ruska nám žádné nebezpečí nehrozí

9. 12. 2021 / Václav Hořejší

čas čtení 5 minut

Polemika s Janem Čulíkem

V Britských listech Jan Čulík zveřejnil článek „Konec světa?“. Myslím, že by bylo dobré vysvětlit, proč jeho text začíná mým jménem.

Musím přiznat, že se mi v BL dlouhodobě nelíbí časté příspěvky Karla Dolejšího. Včera byla má nelibost nad jeho včerejším článkem „Jak dlouho ještě Západ hodlá krmit krokodýla?” tak značná, že jsem poslal Janu Čulíkovi krátký mail následujícího znění:

Británie: Konzervativci v Dolní sněmovně schválili vražedný protiuprchlický zákon, který porušuje mezinárodní právo

9. 12. 2021

čas čtení 6 minut



Andrew Stroehlein: Vím, že Británie se nyní především zabývá Johnsonovou "partygate" a rozumím tomu: je to naprosto šokující a charakterizuje to postoj jeho vlády "zákony neplatí pro nás". Avšak prosím věnujte dnes něco z vašeho rozhořčení i tomuto. Není to jen skandál, ale historická změna.

Yasmine Ahmed: Priti Patel, Boris Johnson a jejich konzervativní spojenci v parlamentu likvidují jedním odporným rázem celý systém ochrany pro uprchlíky, vytvoření po druhé světové válce v reakci na holocaust. Hanba vám. Váš přístup je neúčinný, protizákonný a nelidský.



Reportér Channel 4 News: Britská média se v těchto dnes soustřeďují na pochybné, nedovolené vládní vánoční večírky, restrikce a rezignace, takže je odpustitelné, že vám uniklo něco jiného, co se stalo ve středu v britské Dolní sněmovně.

Konzervativci tam schválili nový zákon, který reviduje, někteří by řekli likviduje celou architekturu procedury žádání o azyl v Británii.

Ministryně vnitra Priti Patel: Náš návrh zákona přináší nový komplexní, tvrdý, ale spravedlivý dlouhodobý plán, který se snaží řešit problém nelegální migrace.

(Pozn. JČ: Neustále opakuju, že Priti Patel, stejně jako další kumpáni mafiánské Johnsonovy vlády, se svou oblibou pro železnou oponu, odebírání disidentům občanství a zákazem veřejných demonstrací v Británii je komunistka. A vida: Výraz "tvrdý, ale spravedlivý" používal komunistický režim v Československu v padesátých letech pro monstrprocesy se Slánským a dalšími.)

Rozhovor Britských listů 449. Mají novou, nelidskou morálku. Co se to stalo s Polskem?

9. 12. 2021

čas čtení 1 minuta


They have a new, inhuman morality. Whatever has happened to Poland? (This interview is conducted in English. For English, scroll below)

Tomasz Oryński píše už pět let pro Britské listy seriál o politické a společenské situaci v Polsku Mezitím v Absurdistánu a mapuje tak - od převzetí moci populistickou mafiánskou a autoritářskou stranou Právo a spravedlnost, rychlý ústup Polska od demokracie a propad do diktátorské, netolerantní atmosféry. Jan Čulík s ním mluví o tomto překvapivém vývoji při příležitosti vydání dvoustého pokračování jeho jedinečného seriálu, který je snad jediným systematickým zdrojem informací o tom, co se děje u severního souseda České republiky, v čtyřicetimilionové zemi, která by měla mít v Evropské unii podstatný vliv. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 10. prosince 2021.

For the past five years, Tomasz Oryński has been writing regular columns for Britské listy under the heading of Meanwhile in Cuckooland (for English versions of these articles, see orynski.eu). In these articles, Mr. Orynski has been mapping out the profound change which Poland has undergone since the takeover of power by the populist, authoriarian and mafioso Law and Justice Party. Jan Čulík discusses these changes with Mr Oryński in this Britské listy Interview which is broadcast by the Czech cable TV station Regionalnitelevize.cz from Friday 10th December 2021.


 18107

Krize ve Velké Británii trvá - přežije to Boris Johnson?

9. 12. 2021

čas čtení 4 minuty


Po mnoha skandálech Johnsonovy vlády, které nyní v důsledku jeho prolhanosti a naprosté nekompetentnosti přicházejí skoro každý druhý den, se pod Borisem Johnsonem opravdu docela silně houpe premiérské křeslo v důsledku mejdanu, který se v době přísného lockdownu protizákonně konal v Downing Street před rokem, dne 18. prosince 2020. I ve středu dopoledne v parlamentě Johnson stále ještě tvrdil, že se žádný mejdan nekonal, nebo že o něm nevěděl, a že žádné proticovidové předpisy nebyly porušeny. Jeho poradkyně Allegra Stratton, která byla zachycena na videu, jak si s kolegy z Downing Street dělá zkoušku, jak o zmíněném mejdanu lhát novinářům, ve středu rezignovala. Johnson sám nepřiznal vůbec žádnou odpovědnost. Že prý o ničem nevěděl a všichni pracovníci Downing Street ho ujišťovali, že žádný zakázaný mejdan se tam nekonal. Ve skutečnosti se v té době konalo ve vládních kruzích mejdanů celá řada, novináři to vyšetřují. Nejméně jeden byl dokonce v Johnsonově bytě.

Národ proti Johnsonovi zuří, zejména pozůstalí oněch 150 000 mrtvých, kteří zemřeli na covid často za strašlivých okolností, kdy je kvůli lockdownu příbuzní nesměli navštívit na smrtelné posteli.

Jak se o Johnsonovi hovoří v médiích můžete posoudit z vystoupení bývalého anglického generálního prokurátora, donedávna poslance Konzervativní strany Dominica Grieva. Je to jen jeden příklad z vlny zuřivosti, která se proti Johnsonovi od  úterka od večera zvedla v britských médiích: (JČ)

Dominic Grieve, bývalý konzervativní generální prokurátor v Anglii a ve Walesu: Pan premiér se důsledně projevuje jako neustálý lhář a to vše svědčí o chaosu, který v Downing Street, v sídle premiéra,  panuje a který trvá od nástupu tohoto premiéra do funkce. Je tak obtížné určit, kde je pravda, protože důvěra je zcela narušena. Jedná se o premiéra, který je notorický lhář.

 16447

Nákaz omikronem by mohlo být v Británii do konce prosince 2021 přes milion

9. 12. 2021

čas čtení 3 minuty

 Ve středu 8. prosince prosince zaznamenala Česká republika 16 179 denních nákaz.   Hospitalizováno je 6338 osob, to je denní nárůst o 140 pacientů.  Celkem zemřelo v ČR 34 129 lidí to je nárůst o 95 mrtvých. Potvrzených případů za poslednich 14 dní je v ČR 2202 na 100 000, 979 na 100 000 za poslední týden.  ZDE   


- Omikron je registrován v 57 zemích světa a šíří se rychle.


 - Rakousko zveřejní plán povinného očkování proti covidu, pro všechny osoby nad 14 let. Pokuta pro neočkované bude vyšší než 3000 euro, avšak antivaxeři nebudou odsuzováni do vězení.

- Britská vláda zavádí spěšně v Anglii proti omikronu nová karanténní opatření: Od pátku 10. prosince povinnost nosit roušky ve veřejné dopravě a v obchodech, v kinech a v divadlech, ne ale v restauracích. Od pondělí 13. prosince mají lidé v Anglii pracovat z domova. Od středy 15. prosince budou negativní antigenní testy vyžadovány ve všech nočních klubech. Každodenní testy kontaktů lidí podezřívaných z nákazy omikronem nahradí nynější příkaz jít do karantény na 10 dní - až budou tyto nové testy k dispozici. Kromě toho, všichni cestující do Británie musejí dva dny po příjezdu podstoupit antigenní nebo PCR test a izolovat se do doby, než dostanou negativní výsledek.

- Dva demokratičtí kongresmani v USA se přidali k republikánům a zrušili Bidenův předpis požadující, aby se zaměstnanci soukromých firem očkovali nebo testovali.

- Nákaz omikronem by mohlo v důsledku nynější trajektorie  být v Británii do konce prosince 2021 přes milion, řekl v Dolní sněmovně britský ministr zdravotnictví Sajid Javid. Nová varianta je podle něho "dokonce ještě nebezpečnější nepřítel" než dosavadní. Javid uvedl, že je v Británii nyní 568 potvrzených nákaz omikronem, ale podle vědeckých odhadů "je jich pravděpodobně 10 000". Počet nákaz omikronem se zdvojnásobuje každých dva a půl dne, takže do konce měsíce bude zřejmě v Británii těchto nákaz víc než milion. Omikron je daleko nakažlivější než delta, ale o nové variantě je stále ještě velmi málo informací.

- Dánsko také zavede nová karanténní omezení proti omikronu.

- Ve Francii celkem zemřelo na covid 93 071 osob, poslední denní počet mrtvých byl 129. 2426 osob je ve Francii na jipkách, je to denní nárůst o 75.

- Vlády musejí bezodkladně urychlit své očkovací programy, aby zpomalily šíření omikronu, konstatoval šéf Světové zdravotnické organizace  Tedros Adhanom Ghebreyesus.

- BioNTech a Pfizer ve středu informovali, že třídávkové očkování jejich vakcínou proti covidu-19 dokázalo v laboratoři ochránit před variantou omikron a pozměněnou vakcínu účinnou proti omikronu dokáží tyto firmy dodat do března 2022.

- Očkování vakcínami Moderna či Novavax po vakcíně AstraZeneca poskytuje vysokou imunitu proti covidu.

- Brazilský prezident Jair Bolsonaro vyvolal rozhořčení, když oznámil, že začne vpouštět do Brazílie neočkované turisty. V Brazílii už zemřelo na covid více než 615 000 lidí.

 18054

Škola chrou

9. 12. 2021 / Petr Haraším

čas čtení 8 minut

Děti a škola v době, kdy trestně stíhaný Babiš nekoná. Nekoná, neb koná zákulisní techtle mechtle k dobytí Hradu. Vše ostatní je mu šumák. Jedině dobytí Hradu mu skýtá imunitu za provedené těžké zlobení. A pan Fiala? Ten se třese před karikaturou prezidenta v prezidentráriju. A pan Gazdík? Ten plánuje nové maturity v budoucnu a současnost umí jen v rovině: „Nezavřeme, neprodloužíme prázdniny a povinně neočkujeme“. Zkuste se zeptat u další vlny, budeme snad vědět víc. A prezident Zeman? V péči desítek soukromých ošetřovatelů dál šíří zlo, nenávist a lži. Mstí se všem občanům za fakt, že ještě žije

 17920

Konečné vítězství paragrafu nad covidem

9. 12. 2021 / David Marenčák

čas čtení 3 minuty

Z nekonečné šňůry nasrativností na téma koronavirus, které při současné páté či kolikáté vlně obnažují míru rozpadu naší společnosti, úpadku vztahů, sociálních vazeb, institucí a celkově státu, malounko vyčnívají fachidiotičtí právníci.

Porušuji tak své předsevzetí neházet hrachu na stěnu a neplést si na sebe bič v podobě vyjadřování se na toto téma.

Co je to za slavomanský hysterický hyenismus, jaký ke všeobecnému zmaru ještě přikládá pod kotel, aby se vytloukl židliček pomyslného či reálného kapitálu a zpeněžitelné popularity? Člověku nejednomu se dere na mysl otázka  - to jsou opravdu tak neschopní, že si budoucí klienty musí zajišťovat tímto způsobem?

30822

Ne tlak na řešení krize očkováním, ale dezinformace a reprezentanti nepravděpodobných obhájců svobody

Kam až jsme dospěli kvůli nízké míře vnitřní společenské důvěry

9. 12. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut


Představte si, že vaše dítě čeká důležitá životní událost, okamžik, kdy byste měli být s ním. Nicméně vy se rozhodnete, že nebudete, protože dítě před tím odmítlo jít na návštěvu. Obávalo se, že může být infekční a že nemá cenu riskovat, když o den později půjde na test a může pak s klidným srdcem přijít do domácnosti, ve které žijí i nenaočkovaní, včetně jednoho takřka osmdesátiletého seniora. Nebudete u toho, protože cítíte křivdu. Máte pocit, že se na vás dítě dívá jako na někoho méněcenného a nepomůže ani přesvědčování, že takto nelze interpretovat dobrý úmysl. Prostě se zatvrdíte a unikne vám tak důležitý společný okamžik, milník vašich životů. Toto je jeden z mnoha příběhů, za kterými stojí nízká míra důvěry v instituce a tou vytvořený prostor pro manipulace a rádoby disidentství, které shledává smysl v jakémkoliv odporu, byť je živen nesmysly.

27408

Hnutí DUHA: Jaká je dobrá a špatná zemědělská praxe? Záznam a prezentace z webináře

9. 12. 2021

čas čtení 7 minut

Od roku 1982 zmizela z české zemědělské krajiny třetina polních ptáků. Po vstupu do EU a zapojení se do SZP se tento negativní trend zrychlil. Mizí druhy vzácnější, ale i ty dříve naprosto běžné, jako je např vrabec domácí nebo vrabec polní. Od začátku sčítání ptáků v roce 1982 poklesla například populace koroptve polní a čejky chocholaté o 80 procent nebo hrdličky divoké o 60 procent. Chocholouš obecný či linduška luční dokonce téměř vyhynuli. Zásadní roli hraje zejména krajinná struktura, jak ukázala studie českých vědců, která srovnávala hraniční oblasti Česka a Rakouska. Díky menším polím jsou počty ptáků výrazně početnější v Rakousku.očně dochází ke ztrátě až 21 milionů tun ornice v hodnotě minimálně 4,3 miliardy korun (s dalšími náklady na odstranění škod jde až o 10 miliard korun). Vodní erozí je stále ohroženo 52 % zemědělské půdy, přičemž 16 % je ohroženo extrémně. Větrnou erozí je pak ohroženo 23 % půdy. Riziko vodní eroze se bude s postupující klimatickou změnou dále zhoršovat, až dvojnásobně do roku 2030. Ročně jsou zaznamenány stovky erozních událostí v monitoringu eroze, jde však pravděpodobně o pouhý zlomek událostí. Ke zvýšené degradaci a odnosu půdy přitom vede zejména nadměrné pěstování erozně nebezpečných plodin, jako je kukuřice, pěstování rozsáhlých monokultur nebo chybějící přírodní bariéry mezi poli v podobě mezí či remízků. Utužením je v ČR ohroženo kolem 40 % zemědělských půd.

30364

Prevence předčasných odchodů ze vzdělávání

9. 12. 2021

čas čtení 3 minuty


Česká asociace streetwork v rámci projektu implementace Krajského akčního plánu (iKAP II - Inovace ve vzdělávání) přichází s modelem takzvaných multidisciplinárních týmů. Ty budou řešit předčasné odchody ze vzdělávání. Tyto týmy nabídnou komplexní řešení a pomohou na základě individuálních potřeb žákům a studentům základních a středních škol, aby dostudovali.

29869

Kdo přispěl k vyzbrojení Ruska

9. 12. 2021 / Bohumír Tichánek

čas čtení 3 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Bývá dobré, potřebné být silný. Jenže otec, který by chodil moc často do posilovny a rodinu by zanedbával…

Česká republika vstoupila do Severoatlantického obranného svazku v roce 1999. Poslanci vstup odhlasovali velkou většinou v dubnu 1998, však téhož dne byl prezident V. Havel úspěšně operovaný při aktuálním ohrožení života. Víme, že při ohrožení – napadení - nám pomůžou ostatní členové. Naše republika se podobně rozhodne k pomoci ostatním podle konkrétní situace.

Nejsilnější člen NATO chápe nebezpečí silně vyzbrojeného Ruska. Jak k tomu vlastně došlo, když předtím prozápadně orientované Jelcinovo Rusko bylo mimořádně oslabené?

30821

Tisková zpráva

Vysloužilý monitor s olovem, kadmiem a rtutí skončil na skládce. Nastražené GPS lokátory mapují cestu elektroodpadu

9. 12. 2021

čas čtení 3 minuty

Sdružení Arnika ukrylo 25 polohovacích zařízení do vysloužilé elektroniky, která z Evropy a USA mnohdy nelegálně putuje do rozvojových zemí, kde se rozebírá zanevyhovujících podmínek ohrožujících zdraví lidí a životní prostředí, její nepotřebné částise pak pálí na otevřeném ohni. 10 kusů z tohoto experimentu je zatím v oběhu, jeden znich už bohužel skončil, kde neměl.

Rozhovor Britských listů | Katolická církev | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Wikileaks | Očkování a racionalita | Americký dokumentarista Michael Moore | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Norsko | Turecko | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Globalizace | Sociální poměry | Korupce | Identita | Rasismus | Vietnam | Libye | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Psychiatrie | Psychologie | Oligarchie | PPF | Životní prostředí | Teroristická hrozba a politické hry | Ústava | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Afrika | Chudoba | Bělorusko | Dánsko | Bezdomovectví | Hospodaření Občanského sdružení Britské listy | Japonsko | Ekologie | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Itálie | Sociální vědy aplikované do života | Doprava | Čína | Austrálie | Nový Zéland | Severní Korea | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Demokratický proces se zasekl | Rozhovory Britských listů | Polsko | Drogy | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Francie | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Německo dnes | Školství | Řádění exekutorů v České republice | Genderová nerovnost ve společnosti | Brazílie | Ekonomika | Velká Británie - politika a společnost | Imigrace do Evropy | Sýrie | Jemen | Brexit - vše | Saúdská Arábie | Sdělovací prostředky | Babiš | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Španělsko | Extremismus | Rusko za Vladimíra Putina | Lidská práva | Maďarsko | Ukrajina | Budoucnost NATO a OSN | Spam a šíření dezinformací na internetu | Joe Biden | Donald Trump | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Írán | Evropská unie | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Lidské zdraví | Privatizace po česku | Léková politika, zdravotnictví | Občanská společnost | USA | Česká literatura | Česká politická scéna | Koronavirus | Globální oteplování | Energetické úspory | Srbsko | Česká republika
22347