Turecko se může připojit k dodávkám tanků Ukrajině

30. 1. 2023

čas čtení 2 minuty
Tankovou koalici, kterou západní země sestavily pro dodávky obrněných vozidel na Ukrajinu, může doplnit Turecko, které už Kyjivu dodává drony a připravuje dodávky plovoucích elektráren.

Státy, které vlastní německé tanky Leopard, zvažují vytvoření "koalice dárců", která bude ukrajinské armádě dodávat moderní tankové zbraně, řekl polský ministr národní obrany Mariusz Blaszczak.

Na Twitter také zveřejnil fotografii, na které jsou vidět vlajky budoucích dodavatelských zemí: Spolu se Španělskem, Kanadou, Polskem a Norskem je mezi nimi i Turecko, které dříve neoznámilo plány na účast v tankové koalici.

Blaszczak zdůraznil, že koalice vzniká z jeho iniciativy. Polsko již převezlo na Ukrajinu asi 250 tanků sovětské výroby T-72 a připravuje vyslání nejméně 14 kusů Leopard 2.

Celkem Ukrajina obdrží 321 tanků, řekl ukrajinský velvyslanec ve Francii Vadym Omelčenko v rozhovoru pro BFMTV. Kromě Leopardů, jejichž dodávku Německo schválilo minulý týden, mluvíme o britském Challengeru a americkém Abramsu.

12 zemí vytvořilo tankovou koalici, oznámil 26. ledna ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij. Uvedl, že je vděčný "každému, kdo působí proti teroru" Ruska a "urychluje dodávky nezbytného obranného vybavení".

Nizozemsko plánuje přesunout 18 tanků Leopard do Kyjiva, Norsko 8. Největším dodavatelem se může stát Španělsko a podle El Mundo zvažuje přesun až 53 vozidel. Portugalsko je připraveno přidat 4 z 37 tanků Leopard 2 v provozu, píše Correio da Manhã. Dodávky ctanků zvažují také Finsko, Francie a Dánsko. Británie daruje 14 tanků Challenger-2, stejně jako stovky obrněných vozidel a obrněný transportér FV-432 známý jako Bulldog. Spojené státy jsou připraveny poskytnout asi 30 tanků Abrams, i když dodací lhůta se může protáhnout na měsíce.

Nový zbrojní balík, včetně tanků a bojových vozidel, by měl Ukrajině pomoci změnit válečnou taktiku, řekli američtí a západní představitelé CNN.

Místo bojů o Bachmut, které provázejí masivní ztráty na obou stranách, radí stratégové NATO Kyjivu, aby se zaměřil na ofenzivu na jihu, říkají zdroje CNN.

Hlavním cílem by měl být "pozemní most" na Krym, přes který je zásobováno ruské uskupení v anektovaných ukrajinských oblastech. Minulý týden se v Německu uskutečnila schůzka amerického a ukrajinského velení. Kromě projednávání dalších vojenských operací uspořádali generálové velitelská a štábní cvičení k budoucí ofenzivě.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
4010

Diskuse

Obsah vydání | 1. 2. 2023