Jaký má smysl rozplakat malý holky?

7. 8. 2018

čas čtení 3 minuty

Dneska jsem zažil dost nepříjemnou situaci v pražském metru, napsal na Facebooku Radek Peka.

Jel jsem ve vagónu s muslimkou, vedle které byly její (předpokládám) dcery od 7-12 let. Když zastávku před Strašnickou opustilo vagón celkem dost lidí a žena s dětmi byla v druhé půlce soupravy takřka sama, přišel za ní postarší muž s kufrem a začal na ní mluvit.

Co furt ti cizinci fňukají??

7. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta

Reakce čtenáře: "Mě tak napadá. Jdou sem ty cizinci žít nebo jenom fňukat ? Tak jako nikdo je nenutí to snášet, nejsou tu držený na řetězu můžou se odstěhovat když se jim nelíbí poznámky od lidi co tu jsou doma. Šílený..."

(Empatie? Jak se musejí cítit lidi, kteří v tomto jsou nuceni denodenně žít? Problém samozřejmě je, že kdo se v ČR narodil, není cizinec...)


Rozhovor Britských listů 176.

Detektivní záhada: Nakolik byl Kundera udavačem?

3. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta


V březnu 1950 se pravděpodobně spisovatel Milan Kundera přichomýtl k udání emigranta Miroslava Dvořáčka, který se vrátil do Prahy jako agent CIA. V roce 2008 označil týdeník Respekt Milana Kunderu za udavače.  Jan Čulík hovoří s Karen von Kunes, profesorkou české literatury na Yale University, která napsala pozoruhodnou monografii, v níž argumentuje, že tento incident hluboce ovlivnil celé Kunderovo dílo a najdeme na něj odkazy skoro ve všech jeho literárních textech. Rozhovor se vysílá na Regionalnitelevizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 3. srpna  2018.

Zdiskreditovaný manipulátor Boris Johnson přirovnal muslimky v nikábu k poštovním schránkám a k teroristům

7. 8. 2018

čas čtení 4 minuty



Lhář a podvodník Boris Johnson, který donedávna zastával funkci britského konzervativního ministra zahraničí, vydal v deníku Daily Telegraph komentář, v němž přirovnal muslimky, nosící závoj na tváři k "poštovním schránkám" a k teroristům.

Komentátoři poukazují na to, že tyto rasistické, islamofobní výroky jsou záměrným pokusem Borisem Johnsona učinit se populárním v Konzervativní straně, která se v důsledku brexitu ostře posunula k ultrapravici. Jeho cílem je po kolapsu Brexitu a rezignaci Theresy Mayové stát se šéfem Konzervativní strany. V minulých dnech Johnson také jednal s americkým ultrapravičákem Stevem Bannonem, který se snaží sjednotit evropskou ultrapravici.

USA: Internetová konspirační teorie blbů začíná pronikat do seriozních médií

7. 8. 2018

čas čtení 3 minuty


Na shromážděních vzývajících Donalda Trumpa se začíná objevovat množství stoupenců konspirační teorie QAnon.

Není úplně jasné, co tato konspirační teorie tvrdí. Neustále se vyvíjí. Písmeno "Q" představuje anonymního uživatele serverů 4chan a 8chan. Ten od loňského podzimu tvrdí, že má přístup do nejvyšších kruhů americké vlády.

Pokud lze definovat vůbec, o co jde, konspirační teorie QAnon tvrdí, že Trump spolupracuje (!) s vyšetřovatelem Robertem Muellerem na odhalení sítě pedofilů v nejvyšších amerických vládních kruzích. Její součástí je i Hillary Clinton.

Konspirační teoretikové QAnon milují Trumpa a opakují jeho nejrůznější hesla. Jsou přesvědčeni, že Trump o jejich "hnutí" ví a dává do svých projevů tajné signály na jejich podporu.

USA: 43 procent Republikánů chce dát Trumpovi pravomoc zakázat kritická média

7. 8. 2018

čas čtení 1 minuta



Trumpova nacistická propaganda o tisku jako "nepřátelích lidu" (němečtí nacisté používali termín "Luegenpresse") funguje.


Z nového průzkumu společnosti Ipsos vyplývá, že 43 procent Republikánů zastává názor, že "prezident by měl mít pravomoc zakázat zpravodajská média, která se chovají špatně". 23 procent Republikánů souhlasilo, že Trump by měl mít pravomoc zakázat CNN, Washington Post a New York Times.

Mají média usilovat o vyváženost, a dávat tak prostor lžím?

7. 8. 2018

čas čtení 3 minuty



Veřejnoprávní společnost BBC je v Británii terčem ostré kritiky, že ve slepém úsilí o vyváženost dává nekriticky, bez korekce, prostor ve vysílání lhářům a šílencům. Totéž se samozřejmě děje i v médiích v České republice.

Velmi důležitá je v tomto smyslu argumentace Patricka Howseho bývalého novináře BBC v Bagdádu. Posuďte sami:

Byl jsem šéfem kanceláře BBC v Bagdádu v letech 2004-2009 a chci říci něco lidem, kteří kritizují BBC, ale jako otevřený stoupenec setrvání Británie v Evropské unii. Chci také některé věci adresovat BBC.

Klimatologové varují, že globální oteplování může být už nezastavitelné

7. 8. 2018

čas čtení 2 minuty

Klimatologové varují, že globální oteplování může být už nezastavitelné

Dominová kaskáda tajícího ledu, oteplujících se moří, měnících se mořských proudů a umírajících lesů může Zeměkouli vrhnout do "skleníkového" stavu, kdy bude lidské úsilí snížit emise uhlíku už marné, varuje skupina čelných klimatologů ve vědeckém článku, který vyjmenovává spojené důsledky deseti procesů globálního oteplování, včetně uvolnění metanu vázaného v sibiřském permafrostu a dopadu tajícího ledu v Grónsku na Antarktidu.




Evropa zkriminalizovala humanitární pomoc

7. 8. 2018

čas čtení 6 minut


Přítomnost záchranných člunů nemá vůbec žádný vliv na počet migrantů ve Středozemním moři: Od té doby, kdy začaly záchranné lodi v roce 2014 operovat ve Středozemním moři, počet lidí vydávající se na moře poklesl.

Otázkou, které nyní čelí Německo, a i celá Evropa, je, zda její mainstreamové strany a jejich voliči jsou ochotni připustit řešení otázky migrace hromadným umíráním lidí v moři. Okamžitý problém Evropy tak bude možná vyřešen - morální zúčtování přijde  později.




Během června a července posílili evropští politikové sérií frenetických provizorních opatření jižní evropské hranice ve snaze zabránit příchodu migrantů na tento kontinent. Zároveň politikové zasahují proti posledním záchranným lodím, financovaným charitativními organizacemi, které loví topící se uprchlíky ze Středozemního moře - kde jich od roku 2014 zahynulo utopením více než 10 000, píše v časopise Foreign Policy Paul Hockenos.

V Londýně se hraje Válka s Mloky, aktualizovaná pro dnešní svět

7. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta

Je děsivé v současnosti číst Karla Čapka, protože se stal neuvěřitelně aktuálním...



Vzdali byste se svého auta, kdyby byla veřejná doprava zadarmo?

7. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta

 

Německo zkouší veřejnou dopravu zadarmo v úsilí omezit znečištění vzduchu. Ve velkých městech bude zkušebně zavedena doprava autobusy, vlaky a tramvajemi zadarmo. Budou se také zkoušet projekty sdílení automobilů a budou zavedeny přísnější omezení emisí autobusů a taxíků. Německo zkouší veřejnou dopravu zadarmo, protože by umožnila Německu dodržet přísné ekologické limity EU. Někteří politikové varují, že není k dispozici dostatečný počet elektrických autobusů. Německé automobilky přislíbily investovat 300 milionů euro do modernizace veřejné dopravy.


Čína zakázala film o medvídkovi Pú

7. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta

Medvídek Pú se na sociálních sítích v ČÍně stal satirickým symbolem obtloustlého čínského prezidenta. Proto jsou zmínky o něm a jeho obrázky v Číně nyní na internetu blokovány a Čína nyní zakázala distribuci celovečerního kresleného filmu o medvídku Pú. Má holt strach z kreslené postavičky...


Kanada požádala Saúdskou Arábii, aby propustila vězněné obhájce lidských práv

7. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta



Saúdská Arábie reagovala hystericky: vyhostila kanadského velvyslance, odvolala svého velvyslance v Kanadě, suspendovala obchodní dohodu s Kanadou a nařídila více než 16 000 saúdských studentům v Kanadě, aby se vrátili domů.  A to je spojenec Západu!


NYT: Trump bude mít krev na rukou

6. 8. 2018

čas čtení 3 minuty



Donald Trump přiznal ve svém nedělním tweetu, že jeho syn Donald Junior se setkal v Trump Tower s ruskými činiteli s cílem získat od nich informace proti Hillary Clintonové. Spiknutí s cizí mocí ve snaze ovlivnit volby v USA je trestný čin:

"Fake News informují, je to naprostá lež, že jsem znepokojen schůzkou mého vynikajícího syna Donalda, kterou měl v Trump Tower. Byla to schůzka s cílem získat informace o oponentce, totálně legální a v politice se to dělá pořád - a k ničemu to nebylo. Já o tom nevěděl!"

Dříve Trump lhal, že ta schůzka s Rusy byla jednáním o adopci ruských dětí Američany...

A takhle se šíří nenávistné lži, kterým pak Češi věří: Děsivé fiasko bulvárního deníku Daily Mail

6. 8. 2018

čas čtení 4 minuty

Aktualizace: Daily Mail tento článek, obsahující ultrapravicové lži, nyní smazal:


Lživý britský bulvární deník Daily Mail publikoval nenávistný článek podvodného reportéra o "statisících ilegálních muslimských imigrantech" ve francouzském městě Saint Denis

Už čekáme, jak ho s nadšením budou citovat česká islamofobní mainstreamová média. Jenže jsou to všechno lži:

Článek VE VŠECH BODECH trpělivě vyvrátil Marwan Muhammad:  
 
Milá Daily Mail. Přečetl jsem váš "zdrcující" článek o "ilegálních migrantech v městě Saint Denis". My máme také ve Francii bulvární tisk, kterému naprosto nezáleží na pravdě, ale opravdu, musím, říci, tohle je opravdu neuvěřitelné. VŠECHNO, co jste v tom článku napsali, je špatně:

Rozpad politických struktur západního světa

6. 8. 2018 / Dominik Zámec

čas čtení 17 minut


Přímo před našemi zraky se odehrává jedna z největších změn zasahující celý euroatlantický prostor. Poválečné politické uspořádání se hroutí, přičemž část veřejnosti propadá panice, část sleduje změny naopak s nadějí v lepší kvalitu politického života.

Musí Polsko zahynout?

6. 8. 2018 / Roman Kanda

čas čtení 3 minuty


Jiný pohled na polskou politickou krizi 

Jedna moje polská známá, vysokoškolsky vzdělaná, vědecky pracující a feministicky smýšlející žena, zveřejnila před časem na Facebooku status, který ve mně zprvu vyvolal smutek a poté ostrý nesouhlas. Nakonec mě však donutil k hlubšímu zamyšlení.

Tommy Robinson - nebezpečný násilník digitálních sítí

6. 8. 2018

čas čtení 2 minuty


Minulý týden na kauci z vězení propuštěný ultrapravicový aktivista Stephen Yaxley-Lennon (který si říká Tommy Robinson) po soudním rozhodnutí, že se musí podrobit novému soudnímu procesu, se chová jako nebezpečný digitální podvratník, který má za sebou ultrapravicové sociální sítě v Británii i v USA. Záměrně se vyskytuje vždy na místech teroristických útoků, z nichž vysílá své komentáře na Facebooku, vyvolává problémy, předkládá divoce přehnaná vysvětlení a ztěžuje práci těch, jejichž úkolem je ošetřit raněné, vyšetřit trestné činy a zajistit, že bude dosaženo spravedlnosti.

Poprvé byl Robinson odsouzen za to, že zaútočil fyzicky na policistu, který se snažil bránit jeho dívku před Robinsonovými fackami. Byl také odsouzen za finanční podvod s hypotékou a dvakrát za pohrdání soudem. Není to hrdina, je to darebák a násilník.

AirBnB neposkytuje svým zákazníkům solidní podporu

6. 8. 2018

čas čtení 2 minuty


Miliony spokojených zákazníků užívají pravidelně AirBnB, píše Patrick Collinson v deníku Guardian, avšak když se něco nepovede, AirBnB navzdory "přátelským" kecům neposkytuje efektivní podporu a pomoc. Collinson se zmiňuje o několika případech.

Účel bytu: proti Airbnb

6. 8. 2018 / Tomáš Korda

čas čtení 4 minuty


Věci mají svůj účel a byt není výjimkou, také on má svůj účel. Jeho účelem je, aby se v něm bydlelo a aby se dlouhodobým obýváním časem mohl stát někomu domovem. Stane-li se z bytu domov, byt naplní své poslání, svůj vnitřní účel, kvůli kterému tu je.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v červenci 2018

1. 8. 2018

čas čtení 2 minuty

V červenci 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 46 755.82 .    Výdaje na provoz Britských listů byly 78 297.50 Kč.   

Z výše uvedeného vyplývá, že jsme v dlouhodobém deficitu a potřebujeme větší finanční pomoc od čtenářů. Děkujeme.

Zůstatek byl koncem července 2018 277 484.92 Kč.  

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Uznáváte, že mají média moc? A měla by proto mít odpovědnost?

4. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta

 

Uznáváte, že mainstreamová média mají v našich společnostech moc?

Souhlasíte, že čím větší moc, tím větší odpovědnost?

Je neodpovědné zneužívat této moci nekritickým poskytováním prostoru jedincům, ktřeí požadují porušování lidských práv?

 


Interní vládní dokumenty dokazují, že Trumpova vláda lže veřejnosti o chudobě v USA

4. 8. 2018

čas čtení 1 minuta


Poté, co Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva letos v květnu vydal zprávu, že 40 milionů Američanů žije v chudobě a více než 5 milionů Američanů žije v "podmínkách třetího světa", Trumpova vláda toto prohlášení oficiálně zesměšnila jako "nepřesné, podvratné a neodpovědné". Ve svém dementi vydala vlastní "data".

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Od 30. března zavraždili Izraelci v Gaze nejméně 154 lidí

4. 8. 2018

čas čtení 1 minuta



Po dobu delší než čtyři měsíce protestují Palestinci v pásmu Gaza u plotu na hranici s Izraelem. Požadují své právo návratu do domovů a na území, odkud byly jejich rodiny vyhnány před 70 lety.

"Velký pochod návratu" vyvrcholil 15. května, kdy si Palestinci připomínají "nakbu", "katastrofu", kdy bylo po vytvoření Izraele v roce 1948 násilně vyhnáno ze svých domovů 750 000 Palestinců, aby se udělal prostor pro Izrael.

Většina plastových kelímků a tácků na potraviny se nedá recyklovat

4. 8. 2018

čas čtení 1 minuta


Většina plastových obalů na potraviny, například kelímky od jogurtů, které lidé myjí a pak umisťují do recyklovacích popelnic, se recyklovat nedá, zjistila společnost BBC.

Směsice plastů, používaná při výrobě mnoha kelímků na jogurty a krabičky s hotovým jidlem se nedá recyklovat. Recyklovat lze jen asi třetinu plastů, ostatní se posílají na skládky a zakopávají se do země.

První žena v Dánsku pokutována, že měla zakrytou tvář

4. 8. 2018

čas čtení 2 minuty

Foto: Plačící ženu při demonstraci proti zákazu zakrývání tváří objímá dánský policista


Andrew Stroehlein: Takže žena se stala terčem fyzického útoku proto, že měla na sobě něco, co se útočníci nelíbilo. Dostavila se policie a pokutovala tu ženu za to, že měla na sobě nesprávný oděv. Jak jsou tímto chováním občané Dánska učiněni bezpečnějšími nebo svobodnějšími?



Osmadvacetiletá žena, která měla na sobě nikáb (roušku zakrývající všechno kromě očí) se stala v pátek v Dánsku první osobou, pokutovanou za porušení nového zákona zakazujícího zakrývání tváří.

Stránky věnované padesátému výročí Pražského jara

4. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta

K tomu: Proti zapomnění a manipulaci: O co šlo v roce 1968

Držte hubu!

3. 8. 2018

čas čtení 3 minuty

Pozn. red. Kde byl ten plavčík?

Je fascinující, že v červnu a v červenci se ve Středozemním moři utopilo více než 850 lidí. Koho by to v ČR zajímalo, že?

Co chodím světem, doufám, že si lidi vytáhnou hlavu z prdele. Relativně marně. Vždycky na to pak rezignuju a probudí se ve mě apatie. A pak se stane něco tak strašného, jako je smrt dvou dětí, a já mám chuť lidem hlavu z prdele nejdřív vyrvat, vložit do heveru a hodně dlouho si s ní hrát, napsal na Facebooku Jaroslav Cerman.

Přečetl jsem dneska desítky komentářů od lidí, kteří hned po takové tragédii, nad kterou se musí srdce sevřít úplně každému, neváhali a začali adresovat moudra a ponaučení ke dvou matkám, kterým se bohužel stalo něco, na co nikdo nechce ani pomyslet.

Czech politicians will ban covering your face in public. Even the controversial Czech PM Babiš supports the measure

3. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta



MPs from the Czech Catholic Party (KDU-ČSL), MPs from the extreme-right wing, fascist SPD Party of Tomio Okamura as well as the leader of the Czech Social Democrats Jan Hamáček want to ban covering your face in public. The Czech Prime Minister, former Communist secret police informer, oligarch Andrej Babiš, who is currently being investigated for financial fraud, also supports the measure.

"Fear-mongering loonbattery. In Denmark, this law was created to stigmatise about 150 women. In ČR, how many? Three? Two? So even more clear that this is not about any really existing problem but a fake problem that politicians want to pretend exists so they can 'solve' it. No one should fall for this foolishness," says Andrew Stroehlein Media Director of Human Rights Watch.

Last year, Czech courts turned down the demand made by a girl from Somalia, who wanted an apology and a compensation of 60 000 Czech crowns (2400 euros) from the Prague-based Secondary School for Nurses which banned her from wearing a hijab.


Source in Czech HERE 

 

Ultrapravice je nejsilnější od třicátých let. Napomáhají tomu média

3. 8. 2018

čas čtení 3 minuty



Prominentní aktivisté britské ultrapravice dostávají prostor v BBC, v londýnském rozhlase LBC a na komerční televizi ITV a jejich názory nejsou podrobovány kritice


Ultrapravice je v ofenzívě a napomáhají jí a legitimizují ji některá mainstreamová média. Nekompetentní interview s Raheemem Kassamem - pomocníkem Steva Bannona a Nigela Farage - v hlavním publicistickém pořadu BBC Today byl toho šokující ukázkou. BBC dovolila, aby Kassam, stoupenec  Stephena Yaxleyho-Lennona (který si říká Tommy Robinson) - člověka, který byl odsouzen za podvod, za fyzický útok proti policistovi a za pohrdání soudem - se v rozhlase prezentoval jako "právní expert". BBC se nezmínila o tom, že Kassam má vazbu na ultrapravicový server Breitbart, píše Owen Jones.

Two seven-year-old boys drowned in the Czech Republic. No one helped because they were Vietnamese

3. 8. 2018

čas čtení 1 minuta

 

Two seven-year-old boys drowned while bathing in the Lhota Lake in the Central Bohemian region in the Czech Republic on Thursday afternoon. The employees of the Lhota holiday resort ignored the requests of the mothers of the boys who in despair asked the authorities to look for them - because they were Vietnamese. The employees of the holiday resort were impolite and arrogant towards the two mothers and refused to help. They spoke with them in a highly derogatory manner, using the familiar form of address "ty" (the equivalent of the German "du" or the French "toi") and regarded them as scum, says a witness.

Češi jsou ti, kteří rozumí Švejkovi

3. 8. 2018 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

Motivován článkem  https://blisty.cz/art/92076-kdo-je-vlastne-cech.html  jsem se podíval na občanský průkaz. Mám tam napsáno státní občanství/ nationality  ČESKÁ REPUBLIKA. Caha/ Krámský stejně jako Poldauf kdysi přeložili nationality jako národnost.
Americko-český Nicholas uvádí 1-národnost, 2-státní příslušnost.

(Pozn. JČ: Tohle je velmi zajímavá otázka. Za dob existence Československa se rozlišovalo "státní občanství" (="citizenship") od "národnosti". Státní občanství bylo československé, národnost byla česká či slovenská, případně německá, polská atp. Vyvstává tu nesmírně klíčový rozdíl mezi inkluzivním pojetím Brentanovým, podle něhož byli součástí národa všichni, kdo žili na jeho území, bez ohledu na jejich původ (to je pojetí, které se praktikuje v moderních západních zemích, ve Skotsku například úřady považují za Skoty i ty Čechy, kteří se tam přistěhovali) a politováníhodným pojetím Josefa Jungmanna, který za Čechy považoval jen ty, kdo dokáží mluvit posvátným jazykem českým. Nynější evropský pas České republiky se zjevně snaží odstranit konfliktní rozdíl mezi "národností" a "státní příslušností" a podobně jako jinde na Západě definuje moderně "státní příslušnost" jako "nationality".  )

Globální oteplování, Nathaniel Rich a konec osvícenské iluze

3. 8. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

V letošním mimořádně suchém a horkém létě New York Times publikovaly rozsáhlou stať Nathaniela Riche, která mapuje okolnosti, za nichž lidstvo na přelomu 70. a 80. let nevratně propáslo šanci zabránit globální změně klimatu ZDE. Nejstarší americký politický paper o skleníkových plynech určený prezidentské administrativě podle Riche pocházel již z roku 1965 - a to znamená, že ani za půlstoletí nedokázaly vědecké argumenty vyprovokovat politické rozhodnutí s uspokojivým praktickým dopadem. Slabá, právně nezávazná a fakticky nevynutitelná Pařížská dohoda z roku 2015 by už zřejmě nedokázala dosáhnout ani omezení nárůstu průměrné globální teploty o dva stupně, i kdyby ji cíleně netorpédoval Donald Trump.

Důležitá akademická studie: To, co se objevuje v médiích, výrazně ovlivňuje, jak lidé hlasují ve volbách. Ne obráceně!

3. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta

Carole Cadwalladr: Toto!! BBC to opakovaně bagatelizuje. Avšak podívejte se, důkazy! Nová akademická studie z British Journal of Political Science dokazuje, že "to, co se objevuje v médiích, může posílit podporu veřejnosti pro pravicové populistické strany velmi výrazným způsobem!"

Simon Wren Lewis: Tohle je velmi důležité. Z této studie vyplývá, že podporu voličů pro ultrapravicovou euroskeptickou stranu UKIP vytvořila média. Ne obráceně. Téhož jsme byli svědky v případě Trump. Média musejí přestat předstírat, že na politiku nemají žádný vliv.


Kdo je vlastně Čech?

3. 8. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Přemýšlel jsem o tom, kdo je to vlastně Čech. Ten, kdo mluví česky? A jak česky? Můj kamarád z kolejí říkával „mejt vejlohy“. To já bych nikdy neřekl. Pro mého dědu z matčiny strany zase „jo“ místo „ano“ byl pozůstatek poněmčení.

A to nemluvím o různých nářečích. Často si lžeme do kapsy. Znám člověka, který má hluboce zakořeněné přesvědčení, že spisovná čeština je vlastně moravština. A jaká moravština? Hanáčtina? Hantec? Nebo Hanáci a Brňáci nejsou Moraváci? A jsou to Češi?

Exministr zdravotnictví a někdejší levicový radikál Ivan David kandiduje za krajně pravicovou a asociální SPD. Žádné překvapení

3. 8. 2018 / Petr Huďa

čas čtení 3 minuty


Ten kdo pozorně sleduje široké spektrum české nestranické levice a její spřízněné weby, nemůže být kandidaturou Ivana Davida za SPD v senátních volbách překvapen.

Když před čtyřmi roky Ivan David zakládal politickou iniciativu a web Nová republika, sliboval voličům nespokojeným s parlamentní levicí radikálně levicovou volební alternativu. Začátek vypadal zajímavě.

Rozhlas BBC šíří fašismus

3. 8. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 10 minut



V Británii se zvedá vlna nevole proti veřejnoprávní rozhlasové a televizní společnosti BBC, která, zřejmě v zájmu "vyváženosti", dává v poslední době velký prostor - bez korekce - šiřitelům ultrapravicových názorů a fake news. Dělá to už delší dobu - už začátkem nultých let proslula tím, že do debaty o globálním oteplování posadila proti renomovanému klimatologovi výstředního pošuka, který bez důkazů tvrdil, že globální oteplování neexistuje - ať si to veřejnost přebere.

Íránské válečné námořnictvo blokuje Perský záliv

3. 8. 2018

čas čtení 1 minuta

Írán aktivizuje svou činnost v zóně Perského zálivu, upozorňuje Vladimir Muchin. Brzy zde má začít cvičení vojenského námořnictva islámské republiky a pobřežních vojsk. Podle CNN se manévrů zúčastní až 100 lodí a člunů Revolučních gard, stovky bojovníků, letecké jednotky a pobřežní raketové baterie, ale také íránští vojáci bez vztahu k Revolučním gardám. Podle CNN je jedním z cílů cvičení demonstrovat možnosti Íránu ohledně zablokování Hormuzského průlivu. Pokud se na trasách sloužících k přepravě ropy objeví mořské miny, může začít válka.

Mezitím v Absurdistánu 78:

Církev létající příšery ze špaget zakázána

3. 8. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut

Foto: Létající příšera ze špaget - Stvořitel vesmíru

Je to oficiální. Polsko už není zemí zákonnosti. Vysoký soud Evropské unie rozhodl, že Irsko bude mít právo nevydat Polsku polského kriminálníka, protože v důsledku "reforem soudnictví" provedených stranou Právo a spravedlnost, hrozí nebezpečí, že se mu v Polsku nedostane spravedlivého soudu. A už vidíme, že to není poprvé - Polský Nejvyšší soud právě zamítl žádost, aby Jeho Nudlovost mohla mít vlastní církev - Církev létající příšery ze špaget - oficiálně uznánu polským státem. 

Czech police: "Selling cups and T-shirts with a portrait of Adolf Hitler is not promotion of Nazism"

2. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta

Photo: A t-shirt with a portrait of Adolf Hitler, which is sold by the Czech publishing house Naše vojsko

"To sell objects with images of Adolf Hitler is not illegal in the Czech Republic," said the Czech police. "We have been unable to prove that the production of objects with portraits of controversial figures such as Hitler or Stalin is motivated by a desire to promote their beliefs. We have found that the only motif for producing such objects is profit. The Czech Legal Code does not ban the public depiction of any symbols or persons." 

T-shirts and cups with Adolf Hitler´s face are being sold by the Czech publishing house Naše vojsko. The Czech Federation of Jewish Associations has protested against this, but to no avail. 

Source in Czech HERE  

Češi si myslí, že v ČR žije víc než 10% cizinců ze zemí mimo EU, ve skutečnosti to nejsou ani 3%

2. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta

Evropští občané mají falešné představy o tom, že v jejich zemi žije obrovské množství cizinců z oblastí mimo Evropskou unii. Skutečnost je naprosto odlišná. Ve většině případů přehánějí množství cizinců ve své zemi na dvojnásobek, v některých připadek až na desetinásobek:


Problém je, že žádný kulturní střet s muslimy neexistuje. Lidi na Západě spoluobčany nedělí podle rasy či náboženství

2. 8. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Lidi v západních společnostech prostě spoluobčany nedělí podle rasy, náboženství ani pohlaví. A platí to samozřejmě i obráceně, tedy i o příslušnících minorit. (Výjimkou jsou kriminálníci v každé etnické skupině, tedy i ultrapravičáci mezi "bělochy".) Lidé vědí, že bez ohledu na jejich kulturní zázemí, je každý "jiný" taky člověk jako oni. A tak tomu také skutečně je.

Mně někdy opravdu přijde, že v Čechách je skutečně něco ve vodě, kvůli čemuž lidi blázní. Pan Urban si nedá pokoj a prostě je posedlý představou děsivé muslimské invaze. V tom smyslu je zřejmě reprezentativním představitelem většiny českých a slovenských občanů, zblblých propagandou českých médií.

Potíž je, jak pozná každý, kdo vystrčil paty z České republiky, že ve světě prostě neexistuje dělící čára mezi muslimy a nemuslimy - mezi muslimy i nemuslimy jsou slušní lidé i zločinci, jako konec konců v každé společnosti.

29710

Ztratili jsme soudnost?

2. 8. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Předpokládejme, že míra strachu z jakékoliv hrozby je založena na domnělé pravděpodobnosti jejího naplnění. Budu-li stát neozbrojen před člověkem, který na mě míří zbraní a jeví veškeré znaky toho, že je ochoten zmáčknout spoušť, pravděpodobnost je z racionálního hlediska vysoká. Budu-li věřit urbánním legendám o černých sanitkách (nebo no go zónách, do nichž mohu zajet na dovolenou, stejně jako můžete jet na dovolenou do severních Čech?), mohu samozřejmě pociťovat vysokou míru strachu, jako pociťuje Pavel Urban v případě hrozby muslimské ne-integrace, případně kulturní války (omlouvám se, pokud jsem se v nuancích nestrefil). Ale kde pak zůstalo rácio? Je rozprostřeno ve volně aplikovaných historických souvislostech? Jak se vyrovnává rácio "strachu z vymyšlených hrozeb" s tím, že celá - česká - diskuse na toto téma je stižena vysokou mírou hrubé politické a mediální manipulace? Jak se vyrovnává s tím, že tato idiotská konfigurace zatemňuje diskurs v české společnosti natolik, že chce vláda Ano a ČSSD, podporovaná KSČM, jako prioritu budouvat bezpečnost? V 7. nejbezpečnější zemi světa? Jsem schopen pochopit, že inteligentní lidé podléhají různým fóbiím, ale tohle pominutí smyslů je pro mě krajně nepochopitelné. 

Polemika s Janem Čulíkem na téma závažnosti kulturního střetu s muslimy v ČR

Proč mě děsí vymyšlené hrozby

2. 8. 2018 / Pavel Urban

čas čtení 20 minut

Proč mě děsí vymyšlené hrozby? Protože se občas stávají realitou. Zatímco v jiných případech došlo ke katastrofám, které naopak nikdo normální nevymyslel. Začněme tou pravděpodobností. Na přelomu první a druhé dekády dvacátého století existovalo mnoho lidí, kteří strašili Evropany možností konfliktů mezi tehdejšími evropskými velmocemi. Někteří na tomto strašení docela slušně vydělávali. Vedle nich ovšem existovali i lidé racionální, kteří poukazovali na to, že taková válka je nesmysl. Protože by byla nesmírně krvavá, drahá a vyčerpávající, takže i vítězové by byli spíše poraženými. Jak se později ukázalo, rozumní lidé měli téměř ve všem pravdu. Mýlili se jen v jedné věci. Že k té válce nedojde.


K tomu: Andrew Stroehlein, Choďte víc ven. Přečtěte si knihu

30052

Intelektuální zoufalství nad extenzí politické tuposti v mediálních radách

Vítězství Kňourka nad duchem si nemůžeme dovolit

2. 8. 2018

čas čtení 4 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Teprve teď jsem si přečetla toho radního Kňourka - to je teda něco: "Alan Hollinghurst je podle mě homosexuální aktivista převlečený za spisovatele. Uvedené oplzlosti svědčí o úrovni společenského života Velké Británie, země, která je dobrovolně zaplavována tou nejodpudivější formou islámu, kdy do některých městských čtvrtí domorodci raději nechodí, ‚lidé‘ se asi z dlouhé chvíle polévají kyselinou a bodají nožem. Fakt, že je zde za slavného spisovatele vydáván chlípník, nelegitimuje Český rozhlas, aby takové prasečiny poslouchaly naše děti."

WTF, co se k tomu do prdele dá říct relevantního a odkdy jsme se ocitli v éře homosexuálního lobby, o které teď všude slýchám? Co to je za bizár!, píše na Facebooku dokumentaristka a publicistka Apolena Rychlíková.

Jde o extempore bigotního nevzdělance Tomáše Kňourka, které - jak jinak - šíří Parlamentní listy (obvyklá Kňourkova tribuna). Tomáš Kňourek je přitom členem Rady Českého rozhlasu a proto jeho upřímné pobouření nad dekadencí ohrožující mravní vývoj našich dětí otravuje nad rámec úsudku pomatence. Následuje diskuse k tématu mezi dokumentaristou Ivem Bystřičanem a publicistou Bobem Kartousem o neřešitelnosti stavu, v němž podobná individua mají vliv prostřednictvím pozic, které naprosto nepochopitelně zastávají.

29766

Bodláky Václava Duška

Časy se mění

2. 8. 2018 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

Rozcapený komediant prý urazil hrdé bytosti, které mají hlouběji do kapes, takže je pobuřuje snobská drahota v restauračních provozech při veselém festivalu filmovníků, jak filmařům říkal profesor Zdeněk Nejedlý. Nic proti názoru velikána celuloidového cirku, ale má kušovat, poněvadž peníze získal s jeho týmem údajně i z rozpočtu státních drancovaných pokladů. Drby o hrabivosti, nenažranosti a namyšlenosti prezidenta velikánů plátna berme s rezervou, ale nechť si nechá za kloboukem mrzké rozumy, že kdo málo pracuje, nemusí do restaurantu určenému jako závodka pro hvězdovité vyvolené chodit. Škoda, že umělec větší, než samotný Rin Tin Tin trošilinku fyzicky nepracoval, třeba volil by smířlivější slovník.

30008

Otevřený dopis premiérovi ČR

Chce se mi zvracet: Andrej Babiš a jeho "kulturní identita" postavená na vědomých lžích

2. 8. 2018

čas čtení 3 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Vážit si Vás nemohu a můj premiér jste jen proti mě vůli, tak tedy musí stačit pane Babiš. Velmi často mi běhá mráz po zádech, vidím li Vaše činění. Leč po Vašem vystoupení v Událostech se mi už chtělo opravdu zvracet. Už delší dobu se stydím býti Čechem, což by mě za Husáka nikdy nenapadlo.

Já opravdu nevím, jestli jste takový rasista a xenofob, nebo jste pouhý populista, který ví, co chce volič slyšet, píše Kamil Schwarz v dopise premiéru Andreji Babišovi.

29541

Sledujte napětí v obličejích lidí, kteří musejí asistovat Trumpovým veřejným projevům

Trump o F-35: Nemůžete bojovat se stíhačkou, kterou nevidíte

2. 8. 2018

čas čtení 1 minuta

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Krátké recesistické video, které se šíří po sociálních sítích, je sestříháno z okamžiků, kdy Donald Trump popisuje zázrační schopnosti bitevní stíhačky F-35, kterou vyrábí americká firma Lockheed Martin. Trump opakovaně prohlašoval během veřejných vystoupení, že USA investovaly do vývoje a výroby stíhačky miliardy dolarů, neboť nepřítel s takovou stíhačkou může jen těžko bojovat, jelikož ji není možné vidět. Ze způsobu, jakým Trump hovoří, není poznat, zda si to skutečně myslí, nebo zda se jedná o nepřiměřené zjednodušení, amplifikaci (pro Trumpa vysoce charakteristický způsob manipulace), jež mají umocnit dojem z toho, co mluvčí říká. Je pravda, že stíhačka je konstruována tak, aby byla hůře detekovatelná radary (stealth capability). Nicméně Trump mluví doslova o tom, že F-35 "není vidět", s čímž si roztomile ironickým způsobem hrají tvůrci videa.
Nejzajímavější, a to obecně na Trumpových vystoupeních, je ale viditelné napětí lidí, kteří jsou Trumpovu řečnění přítomni. Ať už jde v tomto případě o generální ředitelku Lokheed Martin, nebo o americké vojáky, tvořící stafáž Trumpovu majestátu...

30051

Popem za lepší stav věcí veřejných? Proč ne, ale tudy cesta v žádném případě nevede...

Většina hrdinů je na dovolené

2. 8. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

"Tak jsem se do toho opřel!," píše hudebník Xavier Baumaxa na Facebooku.  "
Včera jsem zamezil ve vstupu na můj koncert 16i lidem, kteří (nebo jejichž rodinní příslušníci) pracují pro firmy spojené s holdingem Agrofert. Dále jsem po důkladné lustraci nevpustil na koncert 37 lidí, kteří přiznali, že kupují a konzumují kostelecké uzeniny. Byl jsem také nucen zamezit ve vstupu 52ma lidem, kteří nebyli schopni prokázat původ svých peněz, kterými se chystali zaplatit vstupné. Se zbytkem zaměstnanců jsme potom prožili krásný, plnohodnotný a pravdivý večer. Děkuji!" Baumaxa reaguje na to, že se několik postav českého popu rozhodlo k bojkotu akcí podporovaných z prostředků Andreje Babiše a jím vlastněných médií. Pokračuje v dalším postu...

Britský ultrapravičák Tommy Robinson bude souzen znovu

1. 8. 2018

čas čtení 2 minuty



Britský ultrapravičák a zakladatel extremistické organizace English Defence League (EDL) bude muset být znovu souzen, zřejmě v září. Ve středu byl propuštěn z vězení na kauci, protože odvolací soud rozhodl, že jeho druhé odsouzení za pohrdání soudem, odsouzení k nepodmíněnému trestu třinácti měsíců letos v květnu, bylo provedeno příliš rychle a soud musí proběhnout znovu.

V Detroitu si rodina objednala pizzu a dostala k tomu koncert

1. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta



;

Rodina Varchettiů v Detroitu si objednala pizzu. Přivezl jim ji osmnáctiletý Bruce Dudal, který si povšiml jejich klavíru, v rodině nepoužívaného. "Smím zahrát?" zeptal se a zahrál jim  neuvěřitelným způsobem  Beethovenovu Měsíční sonátu, píše Washington Post.

Dudal je samouk, naučil se hrát Beethovenovu Měsíční sonátu sám, když mu bylo asi šest nebo sedm let. Pak se sám naučil hrát další skladby klasické hudby. Kolem 12 let našel učitelku hudby na klavír, která ho byla schopna učit to, co potřeboval. Naučila ho číst noty a zlepšila mu techniku. Cvičí denně mnoho hodin, i když v poslední době se víc věnuje sportu.

Videozáznam jeho Měsíční sonáty zhlédlo na Facebooku kolem půl milionu lidí. Brzo se ho chytly i americké televize.

Brexit: Britské komunální úřady se připravují na sociální nepokoje

1. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta

Televize Sky News získala na základě žádostí o přístup k informacím studie několika desítek komunálních úřadů v Británii týkající se brexitu. Komunální úřady si nevědí rady a v mnoha případech se připravují na sociální nepokoje:


Asad má připraven program likvidace tří milionů syrských občanů

1. 8. 2018

čas čtení 1 minuta



 
Vláda syrského prezidenta Asada má připraven program likvidace tří milionů syrských občanů, kteří v současnosti jsou v Sýrii i v zahraničí, kteří se proti jeho režimu vzbouřili. Součástí seznamu je 150 000 "zrádných" syrských podnikatelů, kteří financovali proti Asadovi revoluci. 

Generálmajor Jameel al Hasan, šéf syrské letecké rozvědky, konstatoval na schůzi 33 důstojníků tajných služeb dne 27. července 2018:

"Budeme s nimi zacházet jako s ovcemi, zlikvidujeme je a ponecháme jen ty dobré, a ti, které hledáme, budou obviněni z podpory terorismu, a Sýrie po 8 letech války nepřijme rakovinové buňky na svém území." 

Po ovládnutí východní Ghúty a města Daraa s intenzivní podporou Ruska začaly syrské výzvědné agentury zveřejňovat informace o tom, že osoby, zatčené režimem byly popraveny.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Co kdyby Babiš uvízl čtyři měsíce na letišti. Jak by se cítil?

1. 8. 2018

čas čtení 2 minuty

"Pomalu se vzdávám. Cítím, že se blíží okamžik, kdy už to nevydržím.

Od roku 2011 čelíme odmítání. Nikdo nás nechce. Je to nový druh rasismu. Žádají nás, abychom se propašovali, nebo abychom se utopili ve Středozemním moři, anebo abychom procházeli po dlouhé měsíce horami. A když to všechno přežijeme, pak možná dostaneme možnost požádat o azyl. 

Zacházejí s námi jako s imigranty, což nejsme, jsme uprchlíci. Existuje platná konvence OSN z roku 1951 o uprchlících. Oni to dobře vědí, protože oni jsou ti, kdo napsali to mezinárodní právo. Rozhodli se jej ale ignorovat."



Hassan al Kontar nemá možnost opustit letiště v Kuala Lumpur. Tento syrský uprchlík tam uvízl už déle než čtyři měsíce. Přicestoval do Malajska poté, co mu syrské velvyslanectví ve Spojených arabských emirátech odmítlo vydat nový cestovní pas. 

"Zdejší letecké společnosti mi poskytují tři jídla denně. Ale je to totéž jídlo třikrát denně. Po dobu prvních 50 dnů jsem spal na zemi, nebo na židli. Pak mi nějací dobrovolníci přinesli matraci. Nemůžu pořádně spát, protože se tu pořád svítí, pořád jsou tu lidi a neustále probíhají hlášení o odletech a příletech. Lidi si jsou vědomi mé situace. Chodí sem za mnou na letiště a jsou velmi laskaví. Normální lidé tady mi poskytují základní zásoby. Aby se moje situace trochu ulehčila. Já bych prostě ale chtěl, aby tohle skončilo. Zasloužím si žít. Zasloužím si svá minimální lidská práva jako lidská bytost. 

Od roku 2011 čelíme odmítání. Nikdo nás nechce. Je to nový druh rasismu. Žádají nás, abychom se propašovali, nebo abychom se utopili ve Středozemním moři, anebo abychom procházeli po dlouhé měsíce horami. A když to všechno přežijeme, pak možná dostaneme možnost požádat o azyl. 

Zacházejí s námi jako s imigranty, což nejsme, jsme uprchlíci. Existuje platná konvence OSN z roku 1951 o uprchlících. Oni to dobře vědí, protože oni jsou ti, kdo napsali to mezinárodní právo. Rozhodli se jej ale ignorovat. 

Platíme za to dál obrovskou cenu. Že jiní válčí v naší zemi."

Dobrovolná organizace Canada Caring otevřela petici požadující, aby Hassan dostal azyl v Kanadě. 

"Kanada je má jediná naděje. Obnovil jsem svou víru v lidstvo. Právě kvůli této organizaci. Každý den se probouzím a myslím, možná dnes bude ten den. Takže první, co dělám, kontroluji své zprávy na mobilu. Pak, když vím, že není nic, vracím se k svému zdejšímu normálnímu životu. Do své reality."  

Stovky syrských rodin byly informovány Asadovým režimem, že jejich zatčení příbuzní jsou mrtví

1. 8. 2018

čas čtení 1 minuta



80 000 Syřanů zatčených Asadovým režimem je nezvěstných

Rozhlas BBC interviewoval ve středu ráno sestru jednoho syrského mladíka, který na začátku syrské demokratické revoluce před pěti lety na demonstracích za demokracii dával režimním vojákům květiny. Byl zatčen a pět let o něm rodina nevěděla. Nyní byla informována, že byl popraven.

Během posledních několika týdnů začal Asadův režim informovat pozůstalé, že jejich rodinní příslušníci, které režim zatkl během prodemokratických demonstrací před pěti lety, byli oficiálně registrováni jako mrtví. Režim pozůstalým nesdělil, za jakých okolností zatčení Syřané zemřeli.

Asadův režim má pocit, že válku v Sýrii vyhrál, a tak se informacemi o tom, že původní prodemokratičtí aktivisté byli usmrceni, snaží co nejvíce ponížit rodiny pozůstalých.

Zatčených aktivistů, kteří zůstávají nezvěstní, je  80 000. 

"Když někoho zatknete, omezí to jeho možnost jednat, avšak pokud způsobíte jeho zmizení, ochromí to celou rodinu. Rodina věnuje veškerou svou energii úsilí zmizelého příbuzného najít. Jako nástroj ovládání není žádná metoda lepší." 


České centrum v Londýně uspořádalo výstavu kreslených komentářů z roku 1968

1. 8. 2018

čas čtení < 1 minuta

Povšiml si ji server LondonLive, ovšem výrok britského komentátora, že protiokupační tisk "musel jít do podzemí", je samozřejmě nesmysl. Protiokupační tisk vycházel naprosto veřejně a široce, byl to mainstream, podporovaný celou zemí.

(Kromě toho některé kreslené komentáře v této výstavě vyšly dávno před invazí v srpnu 1968.)

K tomu:

Jan Čulík, Jaké to bylo v roce 1968 - osobní svědectví

Jan Čulík, A Personal Testimony: What was going on during the 1968 Prague Spring?

Podcast:

Cold War Conversations: Jan Čulík o Pražském jaru anglicky

Francie: Zákaz smartphonů ve školách

1. 8. 2018

čas čtení 1 minuta

Francouzské děti od září budou muset nechávat své smartphony, tablety a podobná zařízení doma, nebo je ve škole budou muset vypínat, informuje Rory Smith. Zákaz se vztahuje na děti ve věku 3-15 let a parlament jej schválil v pondělí. Francouzská lycea dostanou na výběr, zda žákům předloží podobný zákaz.

Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
28138