Kde je Duka? 500 britských duchovních dopisem upozornilo vládu na rostoucí dluhovou krizi milionů britských rodin v důsledku covidu

6. 12. 2020

čas čtení 3 minuty
Foto  pastor Mick Fleming a farář Alex Frost

Pastor Mick Fleming a farář Alex Frost bojují na frontové linii proti pandemii - nikoliv v nemocnici, ale pomáhají rodinám, ohroženým náhlou chudobou v důsledku pandemie, jimž hrozí vystěhování z bytů a které nemají na jídlo. Rozdávají lidem potravinové balíčky a horká jídla.

"Každý den jsem s lidmi, pro něž jsou plyn a elektřina luxus. Lidé se dostávají do dluhů, protože nejsou schopni platit za základní věci. Malé půjčky se u soukromých věřitelů rychle stávají kolosálními částkami," sdělil Fleming týdeníku Observer.

 

"Nosíme lidem potravinové balíčky, ale ono to nemá cenu, když oni si jídlo nemohou uvařit, protože nemají plyn ani elektřinu. Tak jim teď poskytujeme i  horká, hotová jídla."

Fleming a Frost se dostali v Británii do celostátního povědomí, když byl široce sdílen na sociálních sítích drastický dokumentární film BBC o děsivé situaci tisíců rodin, ("Děti trhají balíčky s potravinami, nemohou to vydržet hladem.")

Kdy se začnou zajímat české televize o osud takto postižených lidí v Česku?

O tomto víkendu poslalo dopis téměř 500 britských duchovních a náboženských činitelů ministru financí Rishi Sunakovi, aby ho upozornilo na rostoucí krizi zadluženosti, jíž o nadcházejících Vánocích čelí v Británii miliony rodin. V dopise píší: "Slyšeli jsme nesčetné příběhy lidí, kteří čelí děsivé volbě, nemohou si dovolit potraviny, protože musejí platit činži. Mnoho našich kostelů nyní poskytuje potravinové balíky a základní věci denní potřeby. Stovky kostelů poskytují poradenství pro ohrožené, zadlužené občany."

Kde je Duka?

V srpnu odhadovala spotřebitelská organizace Citizens Advice, že potíže s placením účtů v domácnosti má v Británii kvůli covidu 6 milionů lidí - asi 10 procent obyvatelstva. Ten počet zřejmě v posledních měsících dramaticky vzrostl.

Dopis náboženských činitelů poukazuje na to, že až 350 000 domácnostem hrozí vystěhování z domů a bytů, protože nejsou schopny platit činži. "Pro mnoho lidí budou Vánoce děsivým obdobím. Duchovní poukazují na to, že strach a stres potenciální vede k dlouhodobým duševním problémům."

Covidová krize prohloubila společenskou nerovnost. Lidé s vyššími příjmy si během pandemie našetřili a umořili dluhy v hodnotě více než 15 miliard liber. Lidem s nízkými příjmy naopak dluhy narostly o 10 miliard liber.

Očekává se, že se situace začátkem příštího roku ještě drasticky zhorší.

V městě Burnley konstatuje farář Frost, že počet lidí, přicházející do potravinové banky v jeho kostele, stále drasticky stoupá. "Lidi se mě pořád ptají, jak to skončí? Jak to dopadne? To já nevím. Nejsem politik. Jen dělám to, co je moje povinnost jako kněze - pomáhat chudým."

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8210

Diskuse

Obsah vydání | 11. 12. 2020