Minsk v neděli 30. srpna: Lukašenkova policie zaútočila na demonstranty

30. 8. 2020

čas čtení < 1 minuta

V Minsku během dalších obrovských demonstrací proti Lukašenkovi zasahovala proti demonstrantům na několika místech pořádková policie a zatýkala je. Docházelo k potyčkám, daleko větší množství demonstrantů občas zatýkané spoluobčany osvobodilo. Lukašenko vyslal do ulic Minsku i armádu. V neděli byly jeho šestašedesáté narozeniny a demonstranti mu ironicky k narozeninám přáli, aby už proboha odešel  z funkce. Policii a armádě se nepodařilo zabránit obrovské demonstraci, která došla až k Lukašenkově rezidenci. Bezpečnostní jednotky jsou však dosud na jeho straně a Lukašenka podporuje i Putin, konstatuje reportér BBC v Minsku Stephen Rosenberg (viz poslední video zde níže).




Rozhovor Britských listů 313. Jak český stát nechává těžkého invalidu bez pomoci

28. 8. 2020

čas čtení 2 minuty



Drastickým příkladem toho, jak vážně nemocní občané v České republice zjevně propadávají dírami v nedokonalé sociální síti, je příběh těžkého invalidy Jiřího Lofa. Pan Lof, řidič, je vážně postižen cukrovkou, a ischemickou srdeční chorobou. V létě 2019 utrpěl infarkt a v prosinci 2019 mu byla amputována noha. V současnosti leží v nemocnici a čeká na srdeční operaci, mají mu udělat bypass. Jak svědčí v tomto rozhovoru z nemocnice, nezemřel pouze díky opakované finanční pomoci čtenářů Britských listů, protože sociální úřad na Praze 4 mu nepomůže, zřejmě ho tam považují za simulanta. Potíž je, že pan Lof bude po operaci zřejmě znovu potřebovat finanční pomoc, protože z nemocnice nemá kam jít. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 28. srpna 2020. Číslo účtu, kam můžete přispívat: 115-7329620207/0100

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE


Tento týden nám pan Lof napsal:

Vážený pane Čuliku,
Moc děkuji za pomoc a podporu, lidé pomohli, zvládl se uhradit nájem za červenec, na srpen bohužel nemám, tak jsem zase v panice co dělat.
V tuhle chvíli jsem v nemocnici, čekám na operaci srdce, budou mi dělat bypass. 
Po operaci bych měl na 6-8 týdnů do lázní ale copak můžu? Nemůžu. Nemůžu si to dovolit, protože nemám za co. Stát stále nezajímám. A stálé žebrání a prošení mě ničí, celé dny v depresi čumím do zdi a jen bulim. Nemám sílu se zabít, i když vím že mi to dost lidí přeje. A už nemám ani sílu žít a bojovat. 
Zítra možná pozítří mě čeká operace, když přežiju, tak nevím vůbec co dál.
Proto prosím o pomoc a žebrám. Nikdo jiný mi nepomůže. 
Omlouvám se že je to tak chaoticky napsané už jsem psát nechtěl, ale nemám koho jiného, kdo by mi pomohl.

Jak se příjetí statisíců uprchlíků Německu vyplatilo

30. 8. 2020

čas čtení 7 minut

Před pěti lety, když do Evropy začalo přicházet stále více uprchlíků, německá kancléřka Angela Merkelová prohlásila, "To zvládneme." Kritikové tvrdili, že to byla její velká chyba. Jenže se ukázalo, že Merkelová měla pravdu, píše z Německa Philip Olterman.

Mohammad Hallak nalezl klíč k odemčení záhad své nové země, když si uvědomil, že je možné přepnout titulky na jeho účtu na Netflix na němčinu. Jednadvacetiletý Syřan z Aleppa si začal psát slova, která neznal, zvětšil svou slovní zásobu a rychle začal plynně mluvit německy. Loni udělal maturitu se známkou 1,5, byl to nejlepší výsledek z celého ročníku jeho školy.

229 lidí je ohroženo na životě. Právě teď

29. 8. 2020

čas čtení 5 minut

Aktualizace: Italská pobřežní stráž reagovala na tísňové volání z lodi, financované britským pouličním umělcem Banksym,  a zachránila 49 uprchlíků, kteří nejvíce potřebovali pomoc. Loď předtím uvízla na moři poté, co její posádka pomohla více než 130 uprchlíkům a vedení lodi informovalo, že tísňové volání lodi evropské úřady ignorovaly.

V sobotu zveřejnil Banksy na svém Instagramu krátké video,   k němuž napsal: "Jako většina lidí, kteří se v uměleckém světě stanou úspěšnými, i já jsem si koupil jachtu na plavby ve Středozemním moři. Je to loď francouzského námořnictva, kterou jsme proměnili v záchrannou loď, protože evropské úřady záměrně ignorují tísňová volání od 'Neevropanů.'" Video končí slovy Na všech černých životech záleží.

* * *

Úřad OSN pro uprchlíky a Mezinárodní organizace pro migraci konstatují, že je nutno okamžitě převzít více než 200 zachráněných uprchlíků ve Středozemí z Banksovy lodi Louise Michel. Varovaly, že je na lodi příliš mnoho lidí, aby to bylo bezpečné. Obě organizace se také zmínily o dalších stovkách uprchlíků na dvou dalších charitativních plavidlech, které nutně potřebují bezpečný přístav.  Úřady poukázaly na to, že 27 migrantů, kteří opustili Libyi, včetně těhotné ženy a dětí, uvízlo na komerčním tankeru Maersk Etienne po nepřijatelně dlouhou dobu tří týdnů už od 5. srpna. Dalších 200 zachráněných lidí na lodi Seawatch4, která čeká celou řadu dní na to, aby jí bylo dovoleno přistát, také potřebuje naléhavou pomoc, konstatovaly obě instituce. Humanitární imperativ zachraňování životů by neměl být trestán ani stigmatizován, zejména když státy nejednají. Obě instituce také vyjádřily znepokojení, že Evropská unie neprovádí v centrálním Středozemním moři žádné vyhledávací a záchranné operace. Kritizovaly také absenci jakékoliv koordinace mezi členskými zeměmi EU, které vůbec nepodporují Itálii a Maltu, které nesou hlavní břemeno příchodu uprchlíků a migrantů.  ZDE 

Banksyho záchranná loď pro uprchlíky je v nouzové situaci. Je přeplněná zachráněnými  více než 200 lidmi

Evropská unie ignoruje žádosti Banksovy lodi Louise Michel o pomoc

Záchranná loď, kterou financuje britský pouliční umělec Banksy, se octla na hranici nouzové situace. Posádka zachránila z moře dalších 130 uprchlíků a na třicetimetrové lodi je nyní více než 200 lidí. Evropské úřady ignorují žádost lodě o pomoc.

Loď jménem Louise Michel, pojmenovaná po francouzské anarchistce, vyplula tajně dne 18. srpna ze španělského přístavu Burriana nedaleko Valencie, a je nyní v centrálním Středozemín moři. Ve čtvrtek tam zachránila 89 lidí, včetně 14 žen a 4 dětí.

Průlběžné zpravodajství

Koronavirus: Soud v Berlíně povolil demonstraci proti koronavirovým opatřením

29. 8. 2020

čas čtení 5 minut


- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  29. 8.  bylo v ČR registrováno  23 777  nakažených, je to nárůst za posledních 24 hodin o 486 případů.   V nemocnici je nyní  139 osob a  celkem zemřelo 419 osob.  Číslo R  v ČR je 1,1. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.  K nejpostiženějším okresům patří Praha, Příbram a Hodonín. 

Aktualizace: Berlínská policie však demonstraci ukončila, protože účastníci nedodržovali sociální distancování. Asi 10 000 často ultrapravicových COVIDIDOTŮ demonstrovalo proti opatření na zvládnutí pandemie. Vzývali Donalda Trumpa a Vladimíra Putina, někteří požadovali "říšské" občanství, viz níže. - Soud v Berlíně povolil sobotní demonstraci proti koronavirovým opatřením. Německo dosud zvládalo koronavirovou pandemii lépe než mnoho jiných evropských zemí, systematické a přísné testování udržovalo počet infekcí a úmrtí na minimu.

- V Londýně se také v sobotu na Trafalgarském náměstí konala demonstrace několika tisíc šílenců protestujících proti omezením v důsledku koronavirové pandemie. Účastníci také demonstrovali proti hromadnému očkování. Demonstrace se účastnili i četní stoupenci spiklenecké teorie, že koronavirus se šíří ze stožárů mobilní sítě 5G. Demonstranti vyjadřovali svou nenávist vůči Světové zdravotnické organizaci a označovali informace o existenci pandemie za podvod. Na demonstraci promluvil i bratr bývalého šéfa Labouristické strany Piers Corbyn a konspirační teoretik David Icke. Někteří demonstranti tvrdili, že vládnoucí elita sexuálně zneužívá malé děti. Piers Corbyn se vyjádřil, že koronavirus je "víceméně totéž jako normální chřipka", takže karanténní opatření jsou neospravedlnitelná. ZDE  
 
- Demonstranti v Berlíně apelovali na Donalda Trumpa a na Vladimíra Putina, aby jim poskytl podporu. Jiní (ultrapravičáci) se chtějí stát "říšskými občany" a přejí si obnovení "Německé říše". Viz níže:


Taky pod rouškou koronaviru? (Nejen o Turecku v NATO a mimo EU)

28. 8. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 3 minuty

 

Málem setrvale jako kdyby pokaždé byla vytčenou prioritou v médiích přednostně vždy jen jedna záležitost. Takže ve středu (26. 8.) nám v ČR nakonec přibylo 399 nově koronavirem postižených. (Samozřejmě není možné věnovat všem možným závažným námětům obdobnou pozornost. Mnohé potom nabobtnává k potenciální eskalaci „na místě samém“, bez přijatelné bdělosti kdekoliv jinde; ať již by šlo o prezidentskou volbu v Bělorusku, konkrétní dnešní situaci ve Velké Británii v souvislosti s brexitem a jen pomalu se uzdravujícím premiérem Johnsonem, anebo poslední případ střelby na černocha bílým policistou v USA končící ochromením zasaženého. Aniž takto postihneme třeba aktuální situaci lidí žijících v Hongkongu, či trvající těžební zásahy v amazonských pralesích.)

Běloruské úřady vyhazují ze země západní novináře

29. 8. 2020

čas čtení < 1 minuta

Běloruské úřady se rozhodly vyhodit ze země všechny západní novináře. Reuters, BBC, AP, AFP, Rádio Svobodná Evropa, Deutsche Welle, ARD, RFi. Dnes ráno byla jejich dopisovatelům a fotografům odebrána akreditace a musejí opustit zemi, informuje z Minsku Tadeusz Giczan.

Informační stopa Kremlu

29. 8. 2020

čas čtení 2 minuty

Co se změnilo v propagandě běloruských státních médií příchodem ruských specialistů vysvětluje Andrej Jelisejev.

USA: Sjezd republikánů zaútočil na něco podstatnějšího, než je logika. Ochromil naše vnímání času

29. 8. 2020

čas čtení 5 minut

 

Dává ještě smysl mluvit o ročních obdobích? A budou mít nadcházející dva měsíce v Americe něco společného s předchozími předvolebními roky, ptá se Philip Kennicott.

Koronavirová pandemie ochromila naše  normální vnímání času. Přišli jsme o každodenní očekávání, že budeme aktivní v práci, budeme mít schůzky, budeme si užívat víkendů, a budeme vnímat, že během roku se střídají roční období, jaro, léto, podzim. Improvizační politika Donalda Trumpa, jeho neustále vyvolávání krizí a jeho neschopnost či neochota se na cokoliv soustředit a něco konkrétně dělat, to vedlo k třem a půl rokům oslepující naléhavosti, měnících se narativů a trvalého stavu krize.

Trumpův kult - a co znamená

29. 8. 2020

čas čtení 3 minuty

Pro ty z nás, kdo studují autokracie, včetně voleb v autokraciích, byla tento týden na nominačním sjezdu Republikánské strany k vidění řada dobře známých sdělení, symbolů a metod, píše na Twitteru bývalý americký velvyslanec v Rusku Michael McFaul.

Skutečné problémy nezmizí předvolebními dary

28. 8. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty


Máme půl bilionu dluhu, a tedy máme zdroje. Když uděláme příští rok dalšího aspoň čtvrt bilionu, vystačíme i do sněmovních voleb. A pak… hlavně když budeme vládnout, vše ostatní se už nějak zařídí.

Jak jsem nedávno slyšel v rádiu: když máme toho půl bilionu, nemůže to být tak, že 18 miliard (BC: tedy jednorázových 6 tisíc pro každého důchodce) prostě zvládneme? Palčivé na tom je, že našim důchodcům se skutečně nežije dobře a mnozí z nich jsou na pokraji bídy nebo přímo v bídě (i když vzhledem k tomu, jak jsou v ČR obecně nízké příjmy, není u nás tak lehké dostat se do oficiální bídy, protože v ní jsme tak nějak už skoro všichni – a kdyby všichni umírali hlady, tak tu oficiálně žádná bída není, protože jsou na tom všichni stejně). Naši důchodci si jistě zaslouží šest tisíc korun, ba mnohem více. A to ne jako odškodné za covid, za roušky, ale proto, že přece chceme být civilizovaná západní země.

Volební špek jménem rouškovné

28. 8. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Ministryně Maláčová a Schillerová se předhánějí v tom, kdo navrhne o něco větší jednorázovou platbu pro důchodce - takzvané rouškovné. V záležitosti zřejmě nakonec rozhodne premiér, jenž má na systematickém podplácení svých jádrových voličů eminentní zájem. - Z debaty se nicméně rychle vytratila otázka valorizace důchodů, kterou rouškovné fakticky smetlo se stolu. Místo toho, aby důchodci dostali přidáno trvale a vznikl jim nesporný nárok, obdrží pouze jednorázovou platbu.

Facebook odmítl odstranit výzvu, aby si v městě Kenosha ultrapravičáci přinesli do ulic zbraně

29. 8. 2020

čas čtení < 1 minuta



Akce ultrapravicových ozbrojenců v americké  městě Kenosha inzerovaná na Facebooku, vyzývající účastníky, aby si do ulic přinesli zbraně, byla oznámena Facebooku 455 krát. Moderátoři reagovali, že to "neporušuje pravidla Facebooku".

Stránky těchto ozbrojenců a výše zmíněná akce zůstaly přístupné na Facebooku i po střelbě, která usmrtila dva lidi.

Podrobnosti ZDE 

Zuckerberg v pátek přiznal, že Facebook udělal chybu, že oznámení této akce neodstranil.  ZDE

 

Pozn. JČ:
Tutéž zkušenost máme s Facebookem i my. Kdykoliv oznámíme nejhorší na Facebooku česky publikované rasistické a nenávistné výlevy, dostaneme vždycky odpověď, že to "neporušuje pravidla Facebooku". Facebook takovýmto způsobem přispěl k lynčování lidí v řadě zemích světa.

Nová studie: I mírná verze Covidu-19 způsobuje poškození srdce

28. 8. 2020

čas čtení 5 minut



Poškození srdce je velmi časté i v mírných případech Covidu, konstatuje výzkumná studie z Gladstone Institute. Odmítejte strategie, které nechávají virus šířit populací.

České ministerstvo zdravotnictví registruje velký počet původně nakažených českých občanů jako "uzdravené". Ze zde uvedeného výzkumu vyplývá, že je to nesmysl.

Covid 19 byl původně považován za chorobu dýchacích cest, avšak vědci si jsou nyní vědomi, že také poškozuje některé další orgány v těle, včetně srdce. Poškození srdce je hlavním důvodem pro úmrtí na Covid-19, a dokonce i pacienti, kteří mají jen mírné příznaky Covidu-19, projevují známky nefunkčnosti srdce ještě několik měsíců po uzdravení.

Anthony Costello, předseda nezávislého britského vědeckého výboru pro Covid-19: Poškození srdce u mírných případů Covidu-19 (většina těch lidí bude netestovaných) by mohlo být jedním z nejvážnějších důsledků této pandemie. Je zapotřebí dalšího výzkumu.



Z nedávných analýz vyplývá, že kromě úmrtí na Covid-19, většina pacientů, kteří se uzdraví z Covidu-19, mají podstatnou míru poškození srdce (80 procent) a téměř polovina všech pacientů s mírným průběhem Covidu-19 má abnormality echa. Naše studie jsou analogičtější mírným případům Covidu-19, v  důsledku malé míry původní virové nálože, přesto ale stejným způsobem projevují ohromující rysy virové cytopatie, které jsou běžně  pozorovatelné u pacientů bez jakékoliv klinické diagnózy srdečních problémů. V důsledku toho, že se srdce nedokáže regenerovat, z těchto výsledků vyplývá, že většina pacientů by mohla trpět dlouhodobými důsledky Covidu-19 na fungování srdce, a že i nejmírnější případy mohou způsobovat trvalé poškození srdce.

Pozn. red.: Jeden britský kardiolog v sobotu tvrdí na Twitteru, že tato studie není zatím peer-reviewed a prý vadí, že je především založená na zkoumáních v laboratoři, nikoliv s pacienty.

11290

Stále nepřekonaný sexismus v českém zdravotnictví

28. 8. 2020 / Kateřina Duchoňová

čas čtení 4 minuty

Z nedávného anonymního průzkumu spolku Mladí lékaři vyplynulo, že mladé lékařky často na svých pracovištích čelí sexismu a setkávají se s ním ve velké míře už během studií na lékařských fakultách.

O výsledcích šetření informoval také zpravodajský server iRozhlas. Tato situace je dle dotazníkové studie také jedním z podstatných důvodů, proč se někdy lékařky rozhodují zcela změnit profesi nebo hledat uplatnění v zahraničí.

Přitom je zdravotnictví výrazně feminizované a bez ženského personálu by se v současné době těžko obešlo. Podle údajů českého statistického úřadu z počátku roku 2017 tvořily ženy 78 % z celkového počtu téměř 282 tisíc zaměstnanců. Mezi lékaři bylo 57 % žen ( na vedoucích pozicích ovšem převažovali muži). České zdravotnictví také trpí dlouhodobým nedostatkem presonálu, navíc populace pracujících lékařů stárne.

Budoucnost nenásilného odporu

28. 8. 2020

čas čtení 11 minut

V posledních padesáti letech nahradil nenásilný odpor ozbrojený boj coby nejběžnější formu mobilizace využívanou revolučními hnutími. Ale i když občanský odpor dosáhl nového vrcholu popularity ve druhé dekádě 21. století, jeho účinnost začala upadat - ještě před tím, než pandemie koronaviru počátkem roku 2020 způsobila dočasné ukončení masových demonstrací. Tato esej tvrdí, že klesající úspěšnost nenásilného občanského odporu není zapříčiněna jen chytřejšími reakcemi států, ale také změnami ve struktuře a schopnostech samotných občanských hnutí, píše Erica Chenowethová.

29893

V paralelním vesmíru

28. 8. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Nikdy mne nepřestane udivovat, v jak odtrženém světě žijí čeští komentátoři. Když si běžný mediální konzument vytváří představu o světě na základě jejich textů a rozhlasových příspěvků, dostává se mu nevídané porce ideologie, předpojatosti, tribalismu a kulturních válek. Na poctivou analýzu zcela zásadních problémů, jako je pozvolný klimatický rozvrat, přízrak jaderné konfrontace či eroze demokracie ve světě, jako by nezbýval dech. Kdyby tomu tak bylo, mohli by čtenáři a posluchači dojít k nepříjemnému poznatku, že hlavní překážkou při řešení těchto problémů je komodifikace všech a všeho. Není proto divu, že ti, kdo chtějí porozumět světu, v němž žijeme – a jsme nuceni žít – hledají informace všude možně, jen ne v tradičních médiích. A další naopak na informační explozi rezignovali, aby jen prostě mohli v klidu existovat.

Britský umělec Banksy financuje ve Středozemí záchranný člun pro uprchlíky

28. 8. 2020

čas čtení 4 minuty

Claire Faggianelli, aktivistka, která přípravila loď Louise Michel pro svou první misi, vidí projekt jako apel na Evropu, aby se probudila. "Opravdu chceme probudit svědomí Evropy a říci, 'Podívejte se, řveme na vás už léta. Tohle se přece nemůže dít přímo na hranicích Evropy a vy před tím zavíráte oči. Probuďte se!'"

Banksy, britská celebrita, autor slavných pouličních nástěnných maleb, hodnocených aukcionáři na miliony liber, financuje jachtu, která začala zachraňovat uprchlíky snažící se dostat ze severní Afriky do Evropy.

Loď se jmenuje Louise Michel, je pojmenovaná po francouzské anarchistce. Tajně vyplula 18. srpna ze španělského přístavu Burriana nedaleko Valencie. Nyní je v centrálním Středozemním moři, kde ve čtvrtek zachránila 89 lidí, včetně 14 žen a 4 dětí. Nyní hledá bezpečný přístav, kam by je odvezla, anebo evropskou loď pobřežní stráže, jíž by je předala

V USA jde do tuhého. "Lži republikánů se lepí na duši jako horký asfalt"

28. 8. 2020

čas čtení 14 minut

V koronavirové pandemii zemřelo v USA už více než 180 000 lidí. Dál se střílí v ulicích, zabíjejí se černoši. Probíhají demonstrace. Miliony lidí jsou nezaměstnaných. V důsledku popíraného globálního oteplování jsou Spojené státy postihovány bezprecedentně ničivými hurikány a nezvládnutelnými požáry v Kalifornii.  Republikánský výroční kongres žije ve svém vlastním, fantazijním, uměle vyvolávaném světě strachu. Nad katastrofální situací v USA se zamýšlí ve svém televizním pořadu A Late Show známý televizní satirik Stephen Colbert:

;


Díky, že jste zůstali vzhůru pro náš mimořádný, živě vysílaný pořad A Late Show po republikánském výročním sjezdu. Každý jejich večer měl téma: První večer to bylo Země příslibů, pak byla Země příležitostí, předpokládám že dnešní večer byl Nocí lidí, o něž jsme přišli, a nyní se přepojme rovnou na to, čemu říkáme

(ironicky změněný velkofilmový klip, s hlavními postavemi Republikánské strany, hlas a zjev Donalda Trumpa: "TENTO AMERICKÝ MASAKR")
 
AMERIKA - HRA, JÍŽ VŠE KONČÍ


Stephen Colbert: Musím se vám otevřeně přiznat: Já jsem se na moc toho sjezdu dnes večer nedíval. A ještě otevřeněji se přiznávám: Nedíval jsem se na něj vůbec.

Rasově a genderově vyvážený konvent Trumpových republikánů

28. 8. 2020 / Kristian Vagenknecht

čas čtení 6 minut

Jestli vás něco na probíhajícím letošním Republikánském národním konventu konzervativní GOP v Severní Karolíně opravdu zaujme, tak je to překvapivá snaha republikánů o co nejvyšší rasovou a genderovou diverzitu vystupujících hostů. Konzervativní komentátor Saagar Enjeti dokonce řekl, že rozvrh řečníků je natolik rasově a genderově diverzifikovaný a zároveň je na něm tolik ekonomických libertariánů, že republikáni začínají vypadat spíš jako light verze Demokratické strany, tj. kombinace fiskální konzervatismu + sociální liberalismu.

30621

GÓL!

28. 8. 2020 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 2 minuty

Asi mám uvažování "vrať se do hrobu", přijde mi ale, že v době, kdy zatím neumíme dostatečně pacifikovat pandemický vir a v podstatě jen čekáme, co přesně a kdy bude; vítězí občas až fatálně čirý nerozum.

Jak jinak vysvětlit, že mohou fungovat kolektivní sporty (už to přídavné jméno by mělo být dostatečným varováním) nejrůznějších druhů a na nejrůznějších úrovních, o nichž se pak docela často doslýcháme, jaká ohniska COVIDU mají na svědomí?

Průběžné zpravodajství

Bílý dům nařídil zdravotníkům, aby netestovali osoby, které přišly do styku s koronavirem, ale nemají příznaky

27. 8. 2020

čas čtení 5 minut

Británie zavedla čtrnáctidenní karanténu pro cestující přijíždějící z České republiky.

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  28. 8.  bylo v ČR registrováno  23 169 nakažených, je to nárůst za posledních 24 hodin o 221 případů.   V nemocnici je nyní  130 osob a  celkem zemřelo 418 osob. Počet nákaz a umírajících v ČR začíná být alarmující. Přitom Babiš zrušil užívání roušek.  Číslo R  v ČR je 1,1. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.  Postižené okresy jsou Plzeň-sever, Plzeň město, Příbram, Písek, České Budějovice, Hlavní město Praha, Kolín, Mladá Boleslav, Pardubice, Chrudim, Havlíčkův Brod, Pelhřimov, Jihlava, Žďár na Sázavou, Třebíč, Brno-město, Vyškov, Hodonín, Uherské Hradiště, Olomouc, Opava, Nový Jičín a Frýdek-Místek:



Zajímavé, že do Británie se vracející turisté z Chorvatska musejí nyní na čtrnáct dní do karantény. Británie má nyní denní nárůst 1000 infekcí, Česko 400. Británie má šestkrát více obyvatel než ČR, 6x400=2400. Možná má ČR dva a půlkrát vic denních infekcí, protože nemá vůči Chorvatsku karanténu:



Aktualizace: Tak ve čtvrtek 27.8. v podvečer bylo oznámeno, že počet nákaz v Británii stoupl za posledních den ze včerejších 1000 nákaz denně na dnešních 1500 nových nákaz. Británie zavedla čtrnáctidenní karanténu na cestující přijíždějící z České republiky.

- Bílý dům nařídil americkým Centrům pro zvládání nemocí (CNC), aby neprováděla testy na koronavirus u osob, které sice přišly do styku s nakaženými lidmi, ale nemají  příznaky. ZDE 

- Infekce se nyní v  Evropě šíří mezi mladými lidmi. S přicházejícím zimním obdobím přijdou tito mladí lidé častěji do styku se staršími občany, což povede zřejmě k nárůstu hospitalizací a úmrtí, varuje regionální ředitel Světové zdravotnické organizace Kluge.

- Francie zavádí v Paříži  povinné nošení roušek, číslo R ve Francii stouplo na 1,3. Premiér Jean Castex ve čtvrtek varoval, že by se pandemie mohla vymknout z rukou, pokud se nepodniknou rychlé akce.

- Myanmar ve čtvrtek uzavřel v celé zemi školy. Začátkem minulého týdne registroval Myanmar více než 200 nákaz po měsíci bez jakýchkoliv domácích nákaz.

- Německo nedovolí fanouškům přístup na stadiony nejméně do konce roku 2020. Merkelová jedná s šéfy 16 německých spolkových států o oficiálním celostátním protikoronavirovém balíku opatření. Denní infekce v Německu rekordně stoupají do čísel, jaká postihovala Německo letos v dubnu.

- Polsko uprostřed rostoucího počtu případů zkrátí karanténu ze 14 na 10 dnů. Polsko registruje 64 689 nákaz a 2010 úmrtí.

- Až třicet britských teenagerů, kteří jeli na dovolenou na řecký ostrov Zante, se zřejmě nakazilo koronavirem. Nejméně 11 mladých lidí ve věku 18 a 19 let v jihoanglickém městě Plymouth bylo po návratu z Řecka testováno pozitivně na koronavirus. Někteří z nich byli v městě Plymouth večer po návratu po nočních klubech za zábavou. Místní hygienici se nyní intenzivně snaží vystopovat všechny, s nimiž se tito mladí lidé setkali. Většina z nich má jen minimální příznaky, jako bolest v krku, nebo nemá příznaky žádné, takže se chovají, jako by nakaženi nebyli, a nákazu šíří. ZDE

- Uzamčení pásma Gazy bylo prodlouženo o dalších 72 hodin, protože se infekce dále šíří. Gaza registrovala dvě úmrtí a 29 případů nákazy. Nákaza tam začala před dvěma dny, kdy byli objeveni čtyři nakažení lidé.

Rozhovor Britských listů 312. Nečekejme, že v Bělorusku nutně vznikne demokracie

24. 8. 2020

čas čtení 1 minuta


Bělorusové mají plné zuby diktátora Alexandra Lukašenka, především kvůli jeho šokujícímu zanedbání koronavirové krize i v důsledku jiných šokujících aspektů jeho režimu, avšak nečekejme, že v Bělorusku nutně vznikne demokracie západního stylu. Jak v reportáži Channel 4 News řekla jedna demonstrantka v Minsku: "My nedemonstrujeme pro žádnou ideologii. Chceme prostě být svobodní." Velká část běloruského obyvatelstva má velmi přátelské vztahy s Ruskem, i když mladá generace dnes ví, v důsledku své mobility, jaké je to v zemích Evropské unie. Avšak není vyloučeno, že lukašenkovský režim bude pokračovat, pokud by byl Lukašenko svržen, jen s jinou loutkou v čele. O tomto a dalších aspektech běloruské revoluce hovoří Bohumil Kartous s analytikem Asociace pro mezinárodní otázky Michalem Lebduškou. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 26. srpna 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Kreml oznámil vytvoření zálohy určené k intervenci v Bělorusku

28. 8. 2020

čas čtení 2 minuty

Kreml oznámil vytvoření záložních sil pro intervenci v Bělorusku, pokud bude nezbytná. Prezident Putin poskytl ve čtvrtek rozhovor televizi Pěrvyj kanal. Prohlásil, že Kreml připravil "policejní zálohu", ale nerozmístí ji v Bělorusku, pokud se situace "nevymkne kontrole", informuje Mason Clark.

Tichý Donbas. Moskva umí psát o vojně a míru v různých žánrech

28. 8. 2020

čas čtení 2 minuty

Rusko bude intervenovat do Běloruska, aby zajistilo, že Minsk zůstane jejím klientem, ale přitom bude jednat velmi odlišně než na Ukrajině. Nejen proto, že potřebuje zachovat Bělorusko vcelku, ale také proto, že nyní samo chová tři kriticky důležité obavy, píše Vladimir Pastuchov.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Proč Putin nepošle vojska do Běloruska

28. 8. 2020

čas čtení 3 minuty

Téma možného vojenského vpádu Kremlu do Běloruska bylo vytaženo prokremelskými médii v době pokračujícího sporu Aleksandra Lukašenka s Moskvou v roce 2019, když jej Kreml tvrdě tlačil k rychlé integraci. Zpráva byla vypuštěna s cílem Lukašenka zastrašit. Před půlrokem různí mluvčí v ruských politických talk shows tímto tématem agresivně manipulovali. Nyní, v době politické krize v Bělorusku, se objevily i články amerických a evropských analytiků o možnosti tvrdých kroků Moskvy, včetně vojenského zásahu, napsal Aleksandr Morozov.

Koronavirus: Případ muže, který byl nakažen koronavirem napodruhé

25. 8. 2020

čas čtení 2 minuty



Jeden mladý muž v Hongkongu byl diagnostikován s nákazou koronaviru více než čtyři měsíce poté, co se uzdravil z první epizody této choroby. Naznačuje to, že imunita vůči koronaviru bude zřejmě jen krátká a vyvolává to otázky ohledně vakcín proti Covidu-19.

Tento případ v Hongkongu je první laboratorně potvrzená druhá nákaza koronavirem. Genetická analýza vědců na univerzitě v Hongkongu zjistila, že tuto  druhou nákazu jinak zdravého mladého muže způsobila trochu jiná verze koronaviru. Vědci doufali, že pacientův imunitní systém tuto nákazu rozpozná a druhé nákaze zabrání.

Lidskoprávní organizace kvůli zprávám o mučení v Bělorusku požadují zásah OSN

28. 8. 2020

čas čtení < 1 minuta

Lidskoprávní centrum Vjasna, Běloruské helsinské shromáždění, Světová organizace proti mučení a Mezinárodní organizace pro lidská práva napsaly zvláštnímu zpravodaji OSN pro mučení, aby vyjádřily hluboké znepokojení a vyzvaly k zásahu v souvislosti s násilným potlačováním pokojně protestujících po prezidentských volbách v Bělorusku z 9. srpna 2020.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Rusové v Sýrii zranili čtyři americké vojáky

28. 8. 2020

čas čtení 1 minuta

Američtí vojáci byli zraněni při potyčce s ruskými jednotkami v severovýchodní Sýrii. Vyplývá to z prohlášení ozbrojených sil a svědectví osoby seznámené s událostmi, informují Lara Seligmanová a Woodroff Swanová.

Rozhovor Britských listů 311. Vstup ČR do EU znamenal mimořádné posílení jejího vlivu

21. 8. 2020

čas čtení < 1 minuta



21. srpen, den výročí vojenské okupace Československa pěti státy Varšavské smlouvy vedené Sovětským svazem, je myslíme vhodnou dobou uvědomit si, že dnes už Česká republika nestojí mezinárodně sama jako kůl v plotě, vystavená kdejakému agresorovi, protože je členem vlivného uskupení, Evropské unie. Bohumil Kartous hovoří o mezinárodním vlivu České republiky v rámci EU s Vladimírem Špidlou, bývalým českým premiérem a komisařem Evropské unie. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 21. srpna 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Jak koronavirus postihuje mozek

25. 8. 2020

čas čtení 7 minut


Půl roku od začátku pandemie jsou nyní k dispozici zprávy o mozkových chorobách, které vznikají u lidí, kteří měli v důsledku nákazy koronavirem relativně mírnou chorobu plic, i u těch, u nichž byl průběh nákazy vážný, i u těch, kteří se uzdravují, píše Michael Zandi, profesor neurologie na University College v Londýně.

Klíčovou skutečností je, že vážnost onemocnění plic nemá vždycky vazbu na vážnost neurologické choroby. To, že pacient měl v důsledku koronaviru jen mírnou nemoc plic, ho nechrání před potenciálně vážnými komplikacemi.

Pokud jde o mozek a o nervy, koronavirus má čtyři hlavní dopady:

Ultrafialovými paprsky proti koronaviru

27. 8. 2020

čas čtení 1 minuta




Nedávno přinesl rozhlas BBC reportáž o tom, že koronavirus v ovzduší i na předmětech usmrcují ultrafialové paprsky. Potíž je, ale, že ultrafialové paprsky ničí i lidský organismus: vážně poškozují lidskou kůži a ničí lidem oči. Proto by se nemodifikovanými ultrafialovými paprsky daly sterilizovat prostory pouze bez přítomnosti lidí, přes noc, co by pro průběžnou nákazu během dne nebylo příliš efektivní.

Rozhlas  BBC interviewoval vědce z jedné americké firmy, kteří klasické ultrafialové paprsky modifikovali tak, že už neškodí lidskému organismu, ale koronavirus a další viry ty paprsky dále zabíjejí. Podle informace těchto vědců se připravuje výroba mnoha miliard žárovek, šířících tyto modifikované ultrafialové paprsky, jimiž  by měly být v budoucnosti vybaveny dopravní prostředky i veřejné místnosti.

Nevíme, jak projekt dosud pokročil, avšak nyní zveřejnil deník Independent video, na němž používá letecká firma Boeing k sterilizaci prostorů v letadle, které nelze sterilizovat tekutými dezinfekčními prostředky, právě lampy šířící ultrafialové paprsky. Video je k dispozici níže:

Německo zrušilo jako bezpředmětné další rozhovory o brexitu

27. 8. 2020

čas čtení 1 minuta


Brusel kritizuje, že Británie "naprosto vyplýtvala letní měsíce" - v jednání o obchodní dohodě po brexitu nedochází k pokroku


Německo zrušilo plány na debatu o brexitu na vysokém diplomatickém jednání příští týden, protože při vyjednávání o obchodní dohodě po brexitu mezi Británií a EU "nedošlo k žádnému pokroku"  a "Británie naprosto vyplýtvala letní měsíce".

Kilmberley Guilfoyle jako Miss fašismu 2020!

27. 8. 2020

čas čtení < 1 minuta



Kimberley Guilfoyle je korunována Miss fašismu 2020!

Z projevu milenky Donalda Trumpa juniora na letošním výročním sjezdu amerických republikánů si dělá obrovskou (ale vážnou) legraci americká televize:

KImberley Guilfoyle (Křičí:) DÁMY A PÁNOVÉ! PŘEDÁCI A BOJOVNÍCI ZA SVOBODU A ZA AMERICKÝ SEN! TO NEJLEPŠÍ TEPRVE PŘIJDE!  

Animovaná hosteska: Blahopřejeme nové Miss fašismu 2020 Kimberley Guilfoylové!! K mnoha jejím povinnostem patří například stát v čele kolony tanků v městě Portland [kde se konají demonstrace proti zabíjení černochů americkou policií], dobrovolně delegitimizovat nesouhlasící sdělovací prostředky a budovat dědictví, o němž se budoucí děti budou učit v učebnicích v kapitole s názvem TADY SE TO STÁT MŮŽE! Naprosto hrůzostrašné, Kimberley!

 

V oligarchickém Česku je Babiš jen nevýznamným hráčem

24. 8. 2020 / Albín Sybera

čas čtení 3 minuty


Stát je důležitým zdrojem prostředků pro mnoho z největších miliardových korporací v Česku. Tuzemské dění je tak z velké části provázáno právě na tyto společnosti. Agrofert je přitom v některých případech jenom tím nejočividnějším příkladem.

Neméně zajímavým příkladem je také Energetický a průmyslový holding (EPH) u jehož zrodu stál Daniel Křetínský, a který mnoho ze svých finančních a investičních projektů realizoval ve spolupráci s firmou PPF Petra Kellnera. EPH dnes zahrnuje celou řadu podniků v několika zemích EU včetně Británie, Německa, či Itálie, ale také Slovenska a Maďarska.

30364

750 miliard z EU a kam doputují

75 miliard z mimořádného balíku od EU by mohlo být investováno do vzdělávání. Bude?

27. 8. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 8 minut


To se vám dějí takové věci. Premiér jede do Bruselu, aby se dozvěděl, kolik peněz získá z mimořádného balíku na ekonomickou pomoc členským zemím v období probíhající koronavirové pandemie. Přijede domů a deleguje na své podřízené, aby vymysleli, co si s těmi penězi počít. Postupně se tento delegační řetězec protahuje, až dopadne k lidem, kteří by skutečně věděli, co si s penězi počít v konkrétních oblastech. Jako je třeba vzdělávání. Tento řetězec je neznámo jak objemný, to znamená, že v konečném důsledku může být podobným způsobem osloveno nemálo lidí. Každý pak něčím přispěje, aby měli "kompetentní" z čeho vybírat. Tohle je pokus autora ukázat, jak investovat významnou část peněz do oblasti z hlediska budoucnosti nejdůležitější, tedy do vzdělávání. 

Tisková zpráva

Publikace Pod lupou: rozhodování úřadů o sexistické reklamě je nejednotné

27. 8. 2020

čas čtení 3 minuty

Organizace NESEHNUTÍ vydává publikaci Pod lupou: regulace sexismu v reklamě, ve které analyzuje postup úřadů při posuzování sexistické reklamy. V období 2013 - 2018 uložily krajské živnostenské úřady, které mají dohled nad většinou typů sexistické reklamy (kromě televizní a rozhlasové) na starosti, 21 pokut, přičemž nejvyšší pokuta činila 80 tisíc korun. Úřady však nepostupují jednotně - reklama, kterou jeden úřad vyhodnotil jako nezákonnou, by v jiném kraji mohla být posouzena jako nezávadná.

Bludařina žádná dřina

27. 8. 2020 / David Marenčák

čas čtení 10 minut

Nic nového pod sluncem, my lidé jsme ovlivnitelní, manipulovatelní a je snadné, více či méně, nás podvést, zvláště když podvodník slibuje něco, po čem toužíme. A nelžete si do kapsy, že vy jste výjimka. Týká se to každého z nás, jen v rozdílné míře. Vlastní hop na špek je jako zápach z úst - vlastní nevnímáme.

Bludaři používají zákeřné kličky, jako v určité míře pravdivé a platné věci, ovšem ve „správném“ rozsahu či situaci jsou to jen slizké fráze alibismu, třeba že každý má svou pravdu, máme svobodu slova, a proto si bezuzdně může každý šířit lži, pomluvy a fámy, jak se mu zlíbí, protože je přeci každého věc.

Zatímco probíhá setkání popíračů klimatických změn, požáry a hurikány pustoší Spojené státy

27. 8. 2020

čas čtení 2 minuty

Jednou z řečnic na Republikánském národním konventu (RNC) byla bývalá Trumpova velvyslankyně při OSN Nikki Haley, jež se podílela na vypovězení pařížské klimatické dohody a jež odsoudila Sandersův zelený nový úděl. Haley si nemyslí, že bychom měli klimatickou změnu zastavit, třebaže pod tlakem připouští, že k ní dochází. Koneckonců její bývalý šéf, který označil klimatickou nouzi za čínský hoax, má za to, že spalujeme málo uhlí a těžíme málo ropy. A jeho syn, Donald Trump junior, považuje Gretu Thunberg za „marketingový fígl“, píše Juan Cole.

29885

Protesty ve Wisconsinu eskalují: Dva lidé byli zastřeleni

27. 8. 2020

čas čtení 3 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Aktualizace: Úřady v městě Kenosha ve Wisconsinu informovaly, že byl obžalován sedmnáctiletý mladík ze zabití poté, co usmrtil střelbou dva lidi a dalšího vážně zranil během nočních protestů proti tomu, že policie střílela na Jacoba Blakea juniora. Policie v městě Antioch ve státě Illinois, asi 30 km západně od města Kenosha, uvedla, že zatkla sedmnáctiletého Kylea Rittenhouseho a označila ho za podezřelého ve zmíněném incidentu. Dodala, že Rittenhouse, trvalým pobytem v městě Antioch, je obžalován ze zabití prvního stupně ve Wisconsinu. Nesdělila, zda je obžalován za jedno zabití či za obě. ZDE   Donald Trump odmítl návrh zákona na zvýšení věku. v němž je možno v USA koupit střelnou zbraň.

Video Kylea Rittenhouseho viz níže:

Lukašenko není Stalin

27. 8. 2020 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty

Tohle je hodně zajímavý rozhovor (a díky Vojtěchovi Boháčovi za něj). Víme tu o Bělorusku málo, a nejspíš vůbec nikdo, ani zevnitř, neví dost. Snad nevadí, když i bez znalosti zkusím trochu fabulačních úvah (diskutujme!) 

Je jasné, že režim stojí na represivních složkách a na ničem jiném. Lukašenko není Stalin a 2020 nejsou padesátá léta - nemá jeho děsivou autoritu, spíš už všechny, s dovolením, se*e.

Ale ozbrojené složky jsou taky lidi, nejsou to monstra ani roboti. (Off topic: proto se dost děsím "drone wars", protože diktátor opírající se o armádu nemyslících strojů je zevnitř neporazitelný; vlastně si myslím že "drone armies" jsou větším lákadlem pro diktátory proti jejich vlastní zemi než jako zbraň do války).

30621

Glosa

Rouškovné

27. 8. 2020 / Lukáš Kraus

čas čtení 1 minuta

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

„Šest tisíc "rouškovného" pro důchodce je nejbezostyšnější předvolební úplatek v historii Česka,“ píše na webu Hospodářských novin komentátor Petr Honzejk. Honzejk se rozčiluje nad „rouškovným pro penzisty“. Já bych se asi spíše rozčiloval nad tím, kam odteklo 500 miliard. Petr Honzejk se bude divit, že tyto finance putovaly zejména do privátních firem, kdy se přistoupilo ke kapitalistické malé domů, tedy k socializaci ztrát a privatizaci zisků.

Jak si Lukašenko sám vyrábí "zahraniční hrozbu"

26. 8. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Dekapitace běloruské opozice rozsáhlým zatýkáním lídrů opozičních uskupení a stávek nese sebou prozatím nepříliš často zaznamenávaný posun ve struktuře opozičního hnutí. Již nedělní demonstrace nebyly dominantně organizovány původními uskupeními jako Koordinační rada, která se pokoušela vést pokojná jednání s Lukašenkem a v určitých mezích byla ochotna i k politickému kompromisu. Namísto toho se hlavní organizační složkou masových akcí stala poněkud radikálnější opoziční sada kanálů na sociálních sítích - Nexta. Tu sice založil běloruský bloger Stjapan Pucila, avšak infrastrukturu i většinu spolupracovníků (také Bělorusů) bychom nalezli v sousedním Polsku.

Rozhovor Britských listů 309. O požáru v Bohumíně a o rasismu některých Čechů

14. 8. 2020

čas čtení 1 minuta



Věděli jste, že Magda Vašáryová v USA během Olympijských her v Atlantě přerušila s Fabianem Golgem veškeré kontakty, když zjistila, že je homosexuál, a varovala před ním jiné členy českého týmu? A že pracovníci z Prahy, Brna a Ostravy varovali před zaměstnaci z jiného města jako před "burany" a nedokázali zvládnout to, co vnimali jako jejich jinakost? V souvislosti s vyvřením rasismu po požáru v Bohumíně hovoří Jan Čulík s Fabianem Golgem o tom, jak relativní je rasismus a kde jsou na škále rasismu Češi. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 14. srpna 2020.

K tomu:


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

V Glasgow byla vedle brečícího, podvyživeného nemluvněte nalezena "v extremní chudobě" jeho mrtvá maminka

26. 8. 2020

čas čtení 2 minuty

 
Mercy Baguma, žadatelku o azyl z Ugandy, nechaly britské úřady bez prostředků poté, co vypršelo její povolení k pobytu.

Žena, která žila "v extremní chudobě a závisela na charitativních organizacích a na přátelích, kteří jí obstarávali potraviny, byla nalezena v Glasgow mrtvá vedle svého plačícího podvyživeného dítěte.

Rozhovor Britských listů 306. Hovoříme s velkým novinářem z Hlasu Ameriky

5. 8. 2020

čas čtení < 1 minuta



Když novinář Jolyon Naegele informoval předem v roce 1989 ve vysílání Hlasu Ameriky, že Gustáv Husák bude odvolán ze svých funkcí, české komunisty to neuvěřitelně rozzuřilo a snažili se proti němu učinit razantní kroky. Nešlo to. A věděli jste, že koncem osmdesátých let byl konflikt mezi slovenskou a českou StB? Jan Čulík pokračuje v rozhovoru s jedním z nejvlivnějších novinářů v posledním desetiletí komunistické éry, Američanem Jolyonem Naegelym, mluvícím dokonale česky i celou řadou dalších slovanských jazyků. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 5. srpna 2020.

První část rozhovoru s Jolyonem Naegelym je ZDE

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Rozhovor Britských listů 307. Nikdo nemůže mít iluze, že se nezvýší nezaměstnanost

7. 8. 2020

čas čtení < 1 minuta



Zanedlouho budou v České republice krajské a doplňovací senátní volby. Má česká sociální demokracie pro tyto volby nějakou účinnou strategii, nebo je prohraje? O tom mluví Bohumil Kartous s bývalým premiérem České republiky Vladimírem Špidlou. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 7. srpna 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Důchodci jen nastražili vděčně uši?

26. 8. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 5 minut

 

(Ještě neodezněla ta povzbuzující sémantika „rouškovného“?)

Možná že zrovna o té poslední neděli (23. 8.) nejedno srdce zaplesalo, pokud zrovna jeho nositel či nositelka byli zlákáni k televizní obrazovce k diskusnímu programu „Otázek Václava Moravce“. Neboť se tam začalo naléhavě hovořit o důchodech. Nebylo možné nevšimnout si pí. ministryně Maláčové a jejího jednoho projektu. Ne že by to byl námět jen „pro ty staré“. Každý, kdo se vyhne malérům se zdravím, měl by mít vyhlídky na stále delší období života strávené „v penzi“; a potom ovšem každý takový „důchodový“ měsíc by měl být zaštítěn slušnou „penzí“. (A nemalujme si hned čerta na zeď s koronavirem!)

Rozhovor Britských listů 308. Lukašenkův režim půjde od válu

11. 8. 2020

čas čtení < 1 minuta



Max Ščur je překladatel a literát žijící v Praze. Pochází z Běloruska. Jan Čulík s ním mluví o nedělních všeobecných volbách v Bělorusku, které zjevně zfalšoval prezident Lukašenko, o celkové situaci v tamější zemi a o bezpečnostními jednotkami brutálně potlačovaných demonstracích, při nichž bylo používáno českého vojenského materiálu. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 12. srpna 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

USA: Republikáni zničili dosavadní normy využíváním vládních funkcí na stranickém sjezdu

26. 8. 2020

čas čtení 1 minuta



Trumpovi spojenci a členové jeho rodiny také využívali lží s cílem vylíčit Trumpa jako nejlepší naději pro americkou budoucnost


Mluvčí demokratického prezidentského kandidáta Joea Bidena konstatoval, že v sjezd v úterý prezentoval "alternativní realitu", která ignorovala vážnost koronavirové pandemie i její hospodářský dopad.

Bez komentáře (Kimberly Guilfoyle je milenkou Donalda Trumpa juniora)

26. 8. 2020

čas čtení 5 minut



Dobrý večer, Ameriko. Já jsem Kimberly Guilfoyle. Promlouvám k vám dnes večer jako matka, bývalá prokurátorka, Jihoameričanka a hrdá Američanka. Ano, a hrdá stoupenkyně prezidenta Donalda J. Trumpa. Proč? Protože to je ten prezident, který dělá pro Ameriku všechny důležité věci. Vybudoval největší ekonomiku, jakou svět kdy poznal. Pro lidi, kteří vyvíjejí úsilí. Pro dělnickou třídu i pro střední třídu. Jako vrchní velitel amerických vojsk on vždycky dává Ameriku na první místo. Prezident Trump je prezident, která hájí právo a zákonnost. Víte, prezidentské státnictví není zaručeno. Je to volba. Biden, Harris a ostatní socialisté fundamentálně promění tento stát. Oni chtějí otevřené hranice. Uzavřené školy. Nebezpečné amnestie a nebezpečně vrátí vaše pracovní příležitosti zpět do Číny, zatímco oni sami budou bohatnout. Tito lidé odeberou financování americké policii, rozbijí ji a zničí ji. Až se dostanete do potíží a budete potřebovat policii, NESPOLÉHEJTE NA DEMOKRATY.

Jako Američanka první generace, já vím, jak nebezpečná je jejich socialistická agenda. Moje matka Mercedes byla učitelkou pro mimořádné vzdělávání v Portoriku. Můj otec, také imigrant, přišel do této země, aby tu hledal a realizoval svůj americký sen. Já to nyní považuji za svou povinnost bojovat na ochranu tohoto snu.

Lukašenko se s nevojenskou pomocí Kremlu zaměřuje na vedení opozice

26. 8. 2020

čas čtení 4 minuty

Prezident Aleksandr Lukašenko 25. srpna rozehnal omezené protesty. Běloruské bezpečnostní síly po celém Bělorusku rozehnaly protesty. Lukašenko obnovil rozhánění protestů 24. srpna, ale běloruské bezpečnostní síly nepoužily násilí proti protestujícím od 13. srpna. Výzva Nexty ke shromáždění u Vyšetřovacího výboru na podporu opozičního lídra Pavla Latuška přitáhla jen malé množství protestujících, napsali Mason Clark a George Barros.

Průběžné zpravodajství

Koronavirus: Bylo potvrzeno, že dva pacienti v Evropě byli nakaženi koronavirem napodruhé

26. 8. 2020

čas čtení 4 minuty

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  26. 8.  bylo v ČR registrováno  22 548 nakažených, je to nárůst za posledních 24 hodin o 367 případů.   V nemocnici je nyní  116 osob a  celkem zemřelo 416 osob. Počet nákaz a umírajících v ČR začíná být alarmující. Přitom Babiš zrušil užívání roušek.  Číslo R  v ČR je 1,1. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.  Postižené okresy jsou Plzeň-sever, Plzeň město, Příbram, Písek, České Budějovice, Hlavní město Praha, Kolín, Mladá Boleslav, Pardubice, Chrudim, Havlíčkův Brod, Pelhřimov, Jihlava, Žďár na Sázavou, Třebíč, Brno-město, Vyškov, Hodonín, Uherské Hradiště, Olomouc, Opava, Nový Jičín a Frýdek-Místek:


- Obezita zvyšuje riziko úmrtí na Covid-19 o 48 procent. Zřejmě také způsobí, že vakcína bude méně efektivní. Vyplývá to z rozsáhlé studie používající globální data. Studii si objednala Světová banka. Ve Spojených státech je 40 procent občanů obézních. V Británii je to 27 procent. Studie z University of North Carolina at Chapel Hill zjistila, že lidé trpící obezitou s BMI vyšším než 30 jsou ve všech ohledech silně ohroženi koronavirem. Jejich riziko, že skončí v nemocnici s Coviden-19, se zvyšuje o 113 procent, pravděpodobnost, že skončí na jednotce intenzivní péče se zvyšuje o 74 procent a mají o 48 procent vyšší riziko úmrtí na virus. ZDE

- Ukrajina zavedla do 28. září dočasný zákaz vstupu cizinců do země a rozšířila uzamčení země do konce října.

- Berlín zakázal demonstrace proti opatřením proti pandemii, protože organizátoři podobné takové nedávné demonstrace neměli roušky a nedodržovali odstupy.

- Bylo potvrzeno, že dva pacienti v Evropě byli napodruhé nakaženi koronavirem. Vyvolává to znepokojení ohledně imunity. Jeden pacient v Holandsku a jiný v Belgii byli nakaženi napodruhé. Nedlouho předtím přišla informace, že napodruhé byl koronavirem nakažen v Evropě i muž z Hongkongu.

- Německá ekonomika se v druhém čtvrtletí 2020 zmenšila o rekordních 9,7 procent.

- V Gaze bylo nařízeno 48 hodinové uzamčení země poté, co v obyvatelstvu byly potvrzeny první případy koronaviru. Čtyři případy nákazy byly potvrzeny v jedné rodině v uprchlickém táboře, jde o první případy v Gaze, které se netýkají osob v karanténě přicházejících z Egypta a z Izraele. 2 miliony obyvatel Gazy jsou vystaveny potenciálně katastrofální pandemii - žijí totiž v chudobě, v hustě obydlených uprchlických táborech a s omezeným přístupem ke zdravotní péči.

Proč musel Navalnyj opustit Rusko

26. 8. 2020

čas čtení 4 minuty

Nemohu se rozhodnout, zda nedávné události kolem Alexeje Navalného jsou spíše děsivé nebo absurdní. Přinejmenším pro tuto chvíli se přikláním k děsivosti. Zdá se to být jediný rozumný závěr v situaci, kdy má dotyčný stále smrt na jazyku, napsal Sam Greene.

Bolsonaro řekl novináři, že by mu nejraději dal pěstí do huby

25. 8. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta


Během návštěvy v katedrále dostal křesťanský fundamentalistický brazilský prezident Jair Bolsonaro otázku, proč bývalý asistent jeho syna, Fabricio Queiroz, policejní důstojník v penzi, který je nyní terčem policejního vyšetřování a podle příkazu Nejvyššího soudu v domácím vězení, uložil asi 25 000 dolarů na účet Bolsonarovy manželky Michelle.

Bolsonaro nejprve pohlédl na druhé novináře a vyjádřil se: "Naplním rty tohohle reportéra údery" a pak se podíval na novináře, který se ho na to zeptal, a řekl: "Chci ti opravdu rozbít hubu."

Biopaliva druhé generace mohou nahradit část fosilních paliv

26. 8. 2020

čas čtení 1 minuta

Biopalivové a bioenergetické systémy jsou integrální součástí scénářů nahrazení fosilních paliv a produkce negativních emisí skleníkových plynů prostřednictvím zachycování a skladování uhlíku. Ale dosud byl celkový efekt těchto systémů na zmírňování skleníkového efektu kontroverzní.

New York Times: Na Covid-19 zemřelo o 207 000 více lidí, než se oficiálně registruje

24. 8. 2020

čas čtení 1 minuta

 

Počet oficiálně registrovaných nákaz se přibližuje 25 milionům a oficiálně registrovaný počet mrtvých je v pondělí 807 830. Jenže investigace listu New York Times ve 28 zemích světa zjišťuje, že kromě toho na koronavirus zemřelo ještě dalších, nezaznamenaných 207 000 lidí.

Bohumil Kartous k tomu poznamenává:

K tomu dezinfo kolotoči kolem covidu-19, který se teď v posledních týdnech rozjel na českých internetech zásluhou prof. MUDr. Žaloudíka, MUDr. Hnízdila, MUDr. Pollerta a dalších doktorů, od nichž obsah rádi přebírají influenceři, mainstreamové TV a další kolektivní blbost přiživující jedinci a kanály, doporučuji text v New York Times s grafy nárůstu úmrtnosti v jednotlivých zemích, viz obrázek výše.

Boris Johnson do půl roku odejde z funkce britského premiéra, tvrdí tchán jeho rasputinovského poradce

25. 8. 2020

čas čtení 1 minuta


To řekl minulý týden návštěvníku na jeho hradě ze 13. století v Northumberlandu čtyřiaosmdesátiletý Sir Humphry Wakefield, otec Mary, manželky Johnsonova rasputinovského poradce Dominica Cummingse. Vyjádřil se, že Johnson má stále ještě po nákaze koronavirem vážné zdravotní problémy a že do půl roku ze své funkce odstoupí.

Wakefield je dlouholetý jezdec na koni a použil koňařskou metaforu: "Jestliže dáte koně zpět do práce, když je zraněný, nikdy se neuzdraví," řekl.

Koronavirus a brexit: Hospodářský kolaps, epidemie a záplavy

24. 8. 2020

čas čtení 4 minuty

 

Úřad britského premiéra vypracoval tajnou zprávu varující, že Británie může  od podzimu řešit katastrofální souhru druhé vlny koronaviru s dopadem brexitu.

Zpráva varuje, že vypadne-li Británie z EU bez dohody (jak to teď vypadá), blokace obchodu s EU se zimními povodněmi v Británii, epidemií chřipky a druhé vlny koronaviru vyvolají katastrofu.

V částech Británie nebude k dispozici dodávka elektrického proudu a pohonné hmoty, pokud uvízne 8500 kamionů v Doveru.

Britský venkov mohou postihnout epidemie chorob dobytka, protože nebudou k dispozici léky pro dobytek, vyráběné v EU.

Bude zřejmě nutné použít britské námořnictvo k zabránění v potyčkách mezi agresivními anglickými rybářskými čluny a rybářskými čluny ze zemí Evropské unie, které budou dál chtít lovit v britských vodách.

Američtí republikáni varují: Demokraté chtějí USA proměnit v socialistickou diktaturu

25. 8. 2020

čas čtení 1 minuta



Američtí republikáni využili prvního večera svého celostátního sjezdu k temným varováním o budoucnosti Ameriky. Argumentovali, že znovuzvolení Donalda Trumpa je jediným způsobem jak zachránit USA, aby se nestaly obětí socialismu, hospodářského krachu, násilí a anarchie. Předložili apokalyptickou vizi toho, o co jde v listopadových volbách a obrovské množství lživých tvrzení.

"Oni vás odzbrojí, vyprázdní věznice, uvězní vás ve vašich domovech a pozvou pouliční gangy, aby žili vedle vás," řekl kongresman Matt Gaetz z Floridy. "Bude to jako filmový horor!"

Pane premiére, důchodci jsou koronavirem psychicky postiženi nejméně

24. 8. 2020

čas čtení < 1 minuta

Tak podle pana premiéra dostanou penzisté jednorázovou kompenzaci 6 000 Kč za "prožitý stres během koronakrize".

Jenomže věková skupina 65+ vykazovala příznaky stresu v průměru nejnižší ze všech. Naopak nejvyšší míru stresu prožívaly ženy s dětmi a osamělé matky především a pak mladí lidí ve věku 18-24 let. Těm tedy bude vláda stres kompenzovat ještě více? A jak prosím? ptá se Daniel Münich.

Další podrobnosti o dopadech koronakrize na duševní zdraví obyvatel ve studii

IDEA při Cerge-EI
https://idea.cerge-ei.cz/studies/dopady-pandemie-koronaviru-na-dusevni-zdravi

Rozhovor Britských listů 310. Vzbouření v Bělorusku je jako československá Sametová revoluce

18. 8. 2020

čas čtení 1 minuta



(For English, scroll below. This interview is in English with Czech subtitles)

Aleś Michalevič byl hlavním opozičním kandidátem v běloruských volbách r. 2010, byl proto zatčen a mučen. Dostal politický azyl v České republice. Teď je zpět v Minsku a v tomto Rozhovoru Britských listů s ním hovoří Jan Čulík o průběhu a vyhlídkách tamější nynější demokratické revoluce. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 19. srpna 2020.

Aleś Michalevich was the main opposition candidate in the 2010 general election in Belarus. He was therefore arrested and tortured. He escaped to the Czech Republic where he was given political asylum. He is now back in Minsk. Jan Čulík discusses the progress and the prospects of the ongoing democratic revolution in Belarus in this Britské listy Interview, which is broadcast on the Czech cable TV station Regionalnitelevize.cz from Wedesday 19th August 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Hospodaření OSBL za červenec 2020

4. 8. 2020

čas čtení 1 minuta

V červenci 2020 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 42 719,87 Kč,  výdaje byly 61 731.50  Kč.

Děkujeme mnohokrát čtenářům za vydatnou podporu v červnu 2020. Bohužel, v červenci 2020 jsme se dostali do výrazného deficitu. 

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Brexit | Brexit - vše | Koronavirus | Oligarchie | PPF | Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
54156